Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία από Κογκρέσο: Οι υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο πρέπει να σταματήσουν άμεσα

«Καμία λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν θα γίνει αποδεκτή», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός

Για τα κοινά μονοπάτια των Δημοκρατιών της Ελλάδας και των ΗΠΑ μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια ιστορική ομιλία στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των δύο χωρών και λαών, οι οποίες όπως τόνισε και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο τετ α τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό βρίσκονται στο καλύτερο σημείο. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των δύο χωρών και λαών, ενώ χαρακτήρισε τιμή το γεγονός ότι μιλά στην κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό την παρουσία δύο γυναικών, της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμαλα Χάρις και της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

«Δεν έρχομαι για να αναζητήσω εκτίμηση. Έρχομαι εδώ για να γιορτάσω ένα θαύμα. Που ενώνει τους Έλληνες μαζί με τους Αμερικανούς. Τη Δημοκρατία. Καμία κοινωνία πριν από εκείνη των Ελλήνων δεν τολμούσε να πιστέψει ότι η τάξη και η δημοκρατία ήταν συμβατές», είπε ο πρωθυπουργός από την έδρα της Αμερικανικής Δημοκρατίας. 

Ιδιαίτεροι οι δεσμοί ανάμεσα στα δύο έθνη μας σε μία εποχή που τίθενται σε δοκιμασία οι αξίες μας

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον εκλεγμένο ηγέτη του λαού που δημιούργησε τη δημοκρατία να απευθύνεται στους αιρετούς του λαού που υπεραμύνθηκαν των δημοκρατικών ιδεωδών από τη στιγμή της δημιουργίας του κράτους τους, ανέφερε απευθυνόμενος στην κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μιλά ενώπιον των μελών των δύο αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων.

Γνωρίζω τους ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στα δύο έθνη μας σε μία εποχή που τίθενται σε δοκιμασία οι αξίες μας. Είναι μία επιπρόσθετη χαρά και τιμή να απευθύνομαι στην ολομέλεια του Κογκρέσου, σημείωσε και προσέθεσε: Όπως όλοι οι Έλληνες κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ουάσιγκτον νιώθω πως επιστρέφω σπίτι μου. Μία βόλτα γύρω από το μνημείο του Λίνκολν είναι σαν μία βόλτα γύρω από τον Παρθενώνα, τουλάχιστον πριν ο Λόρδος Έλγιν υφαρπάξει τα μάρμαρα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα αυτοδιάθεσης, ελευθερίας και δημοκρατίας, λέγοντας: Είναι δύσκολο για εμάς να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ιδέας της αυτοδιάθεσης που γεννήθηκε πριν από 25 αιώνες, τότε γυναίκες και δούλοι δεν είχαν δικαίωμα στη δημοκρατία, αυτό το μάθημα δεν χάθηκε από τους ιδρυτές πατέρες που διαμόρφωσαν το Αμερικανικό Σύνταγμα βάσει των διδαγμάτων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, και ήταν έξυπνοι ώστε να εντάξουν τις απαραίτητες εξισορροπήσεις. Η θέσπιση της δημοκρατίας στις ΗΠΑ έφερε τη μεγαλύτερη επέκταση της δημοκρατίας και της ελευθερίας που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Και τόνισε ο κ. Μητσοτάκης: Πέρσι η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αυτό που μας δίδαξε η Αμερικανική Επανάσταση ήταν ότι πρέπει να πολεμάμε για την ελευθερία μας ακόμα και όταν οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος μας.

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Αμερικανικό Κογκρέσο έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και το Κυπριακό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν μπορεί να δεχτεί μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο», και υπογράμμισε: «Δεν θα ανεχθούμε καμία πράξη που θα παραβιάζει εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις, θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα».

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός μίλησε για τις επιρροές του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού στην Ουάσιγκτον και για τις αρετές της ελευθερίας και της Δημοκρατίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 201 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία. 

Για την Ουκρανία

Από την έδρα της Αμερικανικής Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας που αγωνίζεται και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να πετύχει ο Πούτιν».

Κάνοντας ένα συγκινητικό παραλληλισμό μεταξύ της Μαριούπολης και του αγώνα των πολιορκημένων του Μεσολογγίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα απερίφραστα στέκεται δίπλα στην Ουκρανία κόντρα στην επιθετικότητα του Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Έξοδο του Μεσολογγίου, μια πράξη εξαιρετικής ανδρείας, παραλληλίζοντας το ιστορικό γεγονός, με τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας, και συγκεκριμένα τη μαρτυρική Μαριούπολη, καταδικάζοντας τη ρωσική επιθετικότητα. Στην πορεία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Σχέδιο Μάρσαλ που βοήθησε στην ανοικοδόμηση της χώρας. «Αυτά τα 200 έτη είναι κάτι παραπάνω από εορτασμούς, είναι υπενθύμιση». 

«Αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δούμε καταπληκτικές ομοιότητες», είπε ο πρωθυπουργόςστην έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έναν συγκινητικό παραλληλισμό μεταξύ της Μαριούπολης και του αγώνα των πολιορκημένων του Μεσολογγίου, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει πάρει θέση υπέρ της Ουκρανίας.

«Όπως συμβαίνει σήμερα με τη Μαριούπολη, τότε ήταν για εμάς το Μεσολόγγι. Κάθε φορά που ακούμε το όνομα αυτής της πόλης με ελληνική ρίζα, την Μαριούπολη, εμείς θυμόμαστε το Μεσολόγγι. Όταν εμείς βλέπουμε τον ίδιο πόνο και την ίδια θλίψη μεταξύ των αμυνομένων της Μαριούπολης, εμείς πάντοτε θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα.»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία. Και τόνισε: «Ο αναθεωρητισμός δεν θα γίνει αποδεκτός από τη διεθνή κοινότητα», στέλνοντας ηχηρό μήνυμα και στην Τουρκία. 

Επί προσθέτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ενεργειακά και στην εξαιρετική σημασία της μετατροπής της Αλεξανδρούπολης, σε κόμβο ενέργειας τονίζοντας τις επενδύσεις που γίνονται για υγροποιημένο φυσικό αέριο, με σκοπό την απεξάρτηση της Ελλάδας, από το ρωσικό φυσικό αέριο, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για τους γειτονές μας. 

Η ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ