Live – Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία από Κογκρέσο: Ο αναθεωρητισμός δεν θα γίνει αποδεκτός από τη διεθνή κοινότητα

O πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μιλάει στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων

Παρακολουθήστε ζωντανά την ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Ζωντανά η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού

O πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορές στη Δημοκρατία, την ισότητα και την ισονομία, κάνοντας μνεία στις γυναίκες που κατέχουν υψηλά αξιώματα και επικαλούμενος τον Πλάτωνα, αναφερόμενος στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι.Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των δύο χωρών και λαών, ενώ χαρακτήρισε τιμή το γεγονός ότι μιλά στην κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό την παρουσία των δύο γυναικών.«Δεν έρχομαι για να αναζητήσω εκτίμηση. Έρχομαι εδώ για να γιορτάσω ένα θαύμα. Που ενώνει τους Έλληνες μαζί με τους Αμερικανούς. Τη Δημοκρατία. Καμία κοινωνία πριν από εκείνη των Ελλήνων δεν τολμούσε να πιστέψει ότι η τάξη και η δημοκρατία ήταν συμβατές.»Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός μίλησε για τις επιρροές του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού στην Ουάσιγκτον και για τις αρετές της ελευθερίας και της Δημοκρατίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 201 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Έξοδο του Μεσολογγίου, μια πράξη εξαιρετικής ανδρείας, παραλληλίζοντας το ιστορικό γεγονός, με τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας, και συγκεκριμένα την μαρτυρική Μαριούπολη, καταδικάζοντας τη ρωσική επιθετικότητα.

«Αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δούμε καταπληκτικές ομοιότητες», είπε ο πρωθυπουργόςστην έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία του. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία. Και τόνισε: «Ο αναθεωρητισμός δεν θα γίνει αποδεκτός . 

Στην πορεία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Σχέδιο Μάρσαλ που βοήθησε στην ανοικοδόμηση της χώρας. «Αυτά τα 200 έτη είναι κάτι παραπάνω από εορτασμούς, είναι υπενθύμιση». 

Live εικόνα από το Κογκρέσο των ΗΠΑ

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ