Κωνσταντίνος Κατσαφάδος στα Παραπολιτικά 90,1: Η νέα ταυτότητα δεν θα έχει τίποτα περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες της ΕΕ

Είπε πως καταληκτική ημερομηνία για τις νέες ταυτότητες θα είναι ο Αύγουστος του 2026

Η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη δίνει μια δημοσιότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος.

Για την υποψηφιότητα Κασσελάκη είπε ακόμα:

«Σε μια διαδικασία η οποία στη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν είχε επιδείξει κανένα ενδιαφέρον η υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη, δίνει μια δημοσιότητα αλλά εγώ είμαι πάντοτε υπέρμαχος ότι όταν μιλάμε για πολιτική μιλάμε για θέσεις, μιλάμε για αρχές, μιλάμε για πρόγραμμα και όχι για κάτι άλλο.

Αυτό το οποίο με απασχολεί είναι ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα βγει λόγω του θεσμικού ρόλου που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελα να κάνει μια παραγωγική αξιωματική αντιπολίτευση. Μια αξιωματική αντιπολίτευση που να στηρίζεται στην αλήθεια και στον ρεαλισμό και να μην έχουμε τοξικές λογικές όπως είχαμε κατά το παρελθόν οι οποίες και αδιέξοδες είναι για τη χώρα και λύσεις δεν δίνουν και ήταν αδιέξοδες και για τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ όπως φάνηκε».

Για τις νέες ταυτότητες

Κ.ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Τον Αύγουστο του 2021 πέρασε ένας ευρωπαϊκός κανονισμός όπου για λόγους καλύτερης ασφάλειας ούτως ώστε να μην πλαστογραφούνται τα δελτία ταυτότητας, να είναι πολύ πιο δύσκολο ή αδύνατο να πλαστογραφηθούν τα δελτία ταυτότητας των ευρωπαίων πολιτών και για λόγους καλύτερης και πιο εύκολης μετακίνησης εντός της ΕΕ αποφασίστηκε να υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος δελτίου ταυτότητας. Αυτό το οποίο καλείται να εφαρμόσει η χώρα μας είναι ακριβώς το ίδιο με το οποίο καλούνται να εφαρμόζουν και εφαρμόζουν όλα τα κράτη μέλη για τους πολίτες της ΕΕ.

Κ.ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Η καταληκτική ημερομηνία την οποία έχει θέσει η Ευρώπη για τις νέες ταυτότητες είναι ο Αύγουστος 2026. Από τον Αύγουστο του 2026 ως δελτίο αστυνομικής ταυτότητας λογίζεται το καινούργιο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας για όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

Κ.ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Το καινούργιο δελτίο ταυτότητας δεν έχει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τα στοιχεία δελτίου ταυτότητας που έχει για όλους τους άλλους ευρωπαίους πολίτες. Είναι συγκεκριμένοι οι όροι και τα χαρακτηριστικά τα οποία μπαίνουνε. Τα βιομετρικά χαρακτηριστικά τα οποία λέμε δεν είναι τίποτα άλλο από μια ψηφιακή φωτογραφία, από ψηφιακή μέτρηση του ύψους του κάθε πολίτη και το ψηφιακό δακτυλικό του αποτύπωμα. Το τσιπ το οποίο έχει το οποίο είναι το ίδιο τσιπ με αυτό το οποίο έχουν τα νέα διαβατήρια, είναι το ίδιο τσιπ με αυτό το οποίο έχουν οι τραπεζικές μας κάρτες, είναι το τσιπ το οποίο έγινε σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της Διεθνούς Ένωσης Πολιτικής Αεροπορίας ούτως ώστε να μπορούν να σκανάρονται οι ταυτότητες και να μπορεί να γίνεται εύκολα η μετακίνηση στα αεροδρόμια της ΕΕ. Δεν υπάρχει τίποτα διαφορετικό όλα τα άλλα αποτελούν γραφικότητες και θεωρίες συνωμοσίας.

Κ.ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Κατανοώ τον κάθε πολίτη ο οποίος μπορεί να το βλέπει με μια καχυποψία ή με δυσπιστία και να περιμένει να δει πως θα εξελιχθεί αυτό όμως που δεν δέχομαι είναι πολιτικά κόμματα, πολιτικά πρόσωπα τα οποία προσπαθούν σε αυτή την τόσο απλή και αυτονόητη και υποχρεωτική διαδικασία για τη χώρα μας να δημιουργήσουνε θεωρίες συνωμοσίας ή να προσπαθούν να διχάσουν και με τοξικότητα να δημιουργήσουν προβλήματα μέσα στην ελληνική κοινωνία. Θα πρέπει κάποια στιγμή και τα κόμματα να σοβαρευτούν και να αντιληφτούν ότι δεν είναι όλα τα πεδία πεδία για να μπορέσεις να διχάσεις ή να αλιεύσεις ψήφους.

Κ.ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Δελτία ταυτότητας τα οποία θα έχουν ισχύ από τον Αύγουστο του 2026 και μετά θα είναι μόνο τα καινούργια δελτία ταυτότητας.

Με αφορμή την οπαδική βία

Κ.ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι τα φαινόμενα του χουλιγκανισμού και της οπαδικής βίας είναι ένα διεθνές φαινόμενα το οποίο έχει και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Με αφορμή το τραγικό περιστατικό το οποίο είχαμε που στοίχισε τη ζωή σε ένα νέο άνθρωπο είδατε ότι μετακινήθηκαν 100 κροάτες μαζί με έναν γερμανό πολίτη, μαζί με δύο αυστριακούς πολίτες, μαζί με έναν αλβανό πολίτη και μαζί με έλληνες . Καταλαβαίνετε ότι το να φύγουν και να κάνουν ένα τέτοιο ταξίδι κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι ήταν ακροδεξιοί, νεοναζί να εκδράμουν με αφορμή έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και να δημιουργήσουν επεισόδια τα οποία είχαν την τραγική κατάληξη ενός νέου ανθρώπου δεν θα πρέπει να το δούμε τόσο απλά και δεν είναι μόνο οπαδική βία είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχει κάποια κοινωνικά χαρακτηριστικά τα οποία και αυτά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να καταπολεμήσουμε. Πρώτοι εμείς τόσο ο κ. Οικονόμου όσο και εγώ αναγνωρίσαμε το ότι στην συγκεκριμένη υπόθεση έχουν γίνει κάποια σοβαρά λάθη από πλευράς ΕΛΑΣ. Από την πρώτη στιγμή το υπουργείο και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας πήρε την απόφαση για μετακινήσεις κάποιων συγκεκριμένων αξιωματικών στους οποίους θεωρείται ότι υπάρχει κάποια ευθύνη, συνεχίζεται η ΕΔΕ η οποία γίνεται σε ανώτατο επίπεδο. Μόλις το περασμένο Σάββατο υπήρξαν άλλες 5 μετακινήσεις ανώτατων αξιωματικών στους οποίους και εκεί φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία ότι καταλογίζεται κάποια ευθύνη και η ΕΔΕ συνεχίζεται.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει απόδοση ευθυνών σε κεντρικό επίπεδο

Κ.ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Θα αφήσω ανεμπόδιστα να διεξαχθεί η ΕΔΕ και θα περιμένω τα αποτελέσματά της. Θεωρώ ότι θα ήταν αδόκιμο τόσο εγώ όσο και ο υπουργός να παρέμβουμε κατά τη διεξαγωγή της ΕΔΕ, να είστε σίγουροι ότι η ΕΔΕ η οποία γίνεται δεν γίνεται με όρους επικοινωνίας αλλά με όρους ουσίας για αυτό βλέπετε ότι υπήρξαν σταδιακά κάποιες απομακρύνσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με τα αποτελέσματα στα οποία οδηγούνται μέσα από την έρευνα. Στόχος και σκοπός μας δεν είναι να υπάρξουν ποινές ή η τιμωρία ή οι απομακρύνσεις κάποιων συγκεκριμένων αξιωματικών οι οποίοι είχαν την αντικειμενική ευθύνη και μόνο, αυτό είναι το ένα κομμάτι. Αυτό θα γίνει και θα γίνει έτσι όπως πρέπει να γίνει, το δεύτερο κομμάτι είναι η πρόληψη ούτως ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε μια τέτοια δυσάρεστη θέση να έχουμε τραγικά τέτοια επεισόδια στα οποία να χάνουν τη ζωή τους νέοι άνθρωποι

Ερωτηθείς αν θα συνεχίσει τη δράση της η πανεπιστημιακή αστυνομία

Κ.ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Φυσικά και θα συνεχίσει τη λειτουργία της και τη δράση της. Νομίζω ότι από όταν ανέβαλε η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν γίνει τεράστια βήματα προόδου γύρω από την εμπέδωση της νομιμότητας και της εύρυθμης λειτουργίας των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και αυτή την προσπάθεια θα την εντείνουμε ούτως ώστε να είναι τα πανεπιστήμιά μας και οι ακαδημαϊκοί χώροι ελεύθεροι για να μπορεί ο κάθε φοιτητής απρόσκοπτα και να παρακολουθεί τα μαθήματά του αλλά και να διακηρύσσει τις ιδέες του και τις απόψεις του χωρίς φυσικά να ενοχλεί κανέναν άλλο.

Κ.ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία και τώρα που μιλάμε γίνονται περιπολίες γύρω από συγκεκριμένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, αυτά τα οποία είχαν επισημανθεί ότι πρέπει να επιδείξουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία. Οπότε η λειτουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν διεκόπη πότε.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ