Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη ψήφο-ψήφο για Κασσελάκη – Αχτσιόγλου – Οι φωνές για απόσυρση – Οι ηττημένοι υποψήφιοι ρυθμιστές του αποτελέσματος

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκαν στην Εφη Αχτσιόγλου να αποσυρθεί από την κούρσα της διαδοχής, με την ίδια να επιμένει ότι θα δώσει τη μάχη με όλες της τις δυνάμεις

Μία μία μετράνε τις ψήφους τα επιτελεία των δύο διεκδικητών της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης λίγες ώρες μετά την κάλπη που ανέδειξε νικητή του Στέφανο Κασσελάκη
. Πολλοί ισχυρίζονται ότι το αποτέλεσμα αυτό πολύ δύσκολα μπορεί να γυρίσει, καθώς τους δύο υποψηφίους τους χωρίζουν 9 ποσοστιαίες μονάδες από το επιτελείο της υποψήφιας προέδρου, ωστόσο ισχυρίζονται ότι όλα είναι ανοικτά.

Παλιοί και νέοι ψηφοφόροι

Καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία θα παίξουν τα 40.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία δεν πήγαν στις πρώτες εκλογές να ψηφίσουν έχουν ωστόσο το δικαίωμα  να πάνε στις δεύτερες. Το ζητούμενο είναι αν και πόσα από αυτά τα μέλη θα κινητοποιήσουν τα δύο επιτελεία. Παράλληλα ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει με την καμπάνια που θα κάνει τις επόμενες μέρες να πείσει τους νέους ψηφοφόρους που έφτασαν στις κάλπες για να τον ψηφίσουν ότι θα πρέπει να κάνουν και πάλι το ίδιο την επόμενη Κυριακή.

Η Έφη Αχτσιόγλου δίνει τη μάχη της ανατροπής με όπλο της τις ψήφους του Ευκλείδη Τσακαλώτου και με επίκληση στην ιστορία και στους αγώνες της Αριστεράς που πρέπει να διασωθούν, ελπίζοντας παράλληλα ότι θα συσπειρώσει γύρω της ένα κομμάτι ψηφοφόρων που δεν πήγαν στην πρώτη κάλπη να την ψηφίσουν. Παράλληλα εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στη δήλωση της μετά την ήττα της έξω από την Κουμουνδούρου αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ πάντα οι αναφορές της στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν λίγες και προσεκτικές.

Απόσυρση

Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκαν στην Εφη Αχτσιόγλου να αποσυρθεί από την κούρσα της διαδοχής αναγνωρίζοντας την ήττα της, καθώς η διαφορά ανάμεσα στην ίδια και τον Στέφανο Κασσελάκη ήταν μεγάλη. Της επεσήμαναν μάλιστα ότι συνήθως στον δεύτερο γύρο το ρεύμα των ψηφοφόρων πηγαίνει με τον νικητή και άρα μπορεί  να βρεθεί μπροστά σε μία επώδυνη ήττα.

Η ίδια αρνήθηκε πάντως και επέμεινε ότι θα δώσει την μάχη με όλες της τις δυνάμεις, προκειμένου να αντιστρέψει το αποτέλεσμα.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε πάντως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος λέγοντας: «Είναι αναγκαίο να πάμε σε δεύτερο γύρο;» αναρωτήθηκε  και ζήτησε να υπάρξει σχετική συνεννόηση ανάμεσα στον  Στέφανο Κασσελάκη  και την Εφη Αχτσιόγλου υπό το σχήμα ο πρώτος να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η δεύτερη επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. «Το μήνυμα ήταν ξεκαθαρό. Δύο νέοι άνθρωποι, ο Στέφανος Κασσελάκης και η Έφη Αχτσιόγλου, επιβραβεύτηκαν από ένα πολύ μεγάλο εκλογικό σώμα δεδομένης της κατάστασης που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες. Ζητώ να υπάρξει συνεννόηση προκειμένου να μην τραυματιστεί η ενότητα στις μέρες μέχρι τον δεύτερο γύρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Εφη Αχτσιόγλου το βράδυ των εκλογών έδειξε πάντως αποφασισμένη να παλέψει για την νίκη επιτιθέμενη στον  Στέφανο Κασσελάκη. «Η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων» είπε δείχνοντας τον τρόπο που θα κινηθεί τις επόμενες ήμερες μέχρι να στηθούν οι κάλπες.

Το γάντι σήκωσε ο Παύλος Πολάκης, κατηγορώντας τη για αλαζονεία, γιατί, όπως έγραψε σε ανάρτηση του «μας είπε πως το 46-47% που ψήφισε Κασσελάκη σήμερα δεν ξέρει από πολιτική και είναι θολό!!! Η αλαζονεία θα πληρωθεί διπλή την άλλη Κυριακή».

Οι ψηφοφόροι των ηττημένων

Η υποψήφια πρόεδρος θεωρείται βέβαιο ότι θα πάρει τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Ευκλείδη Τσακαλώτου δηλαδή 13.156 ψήφους, οι οποίοι θα προστεθούν στους 53.292 που πήρε η υποψήφια πρόεδρος.

Πληροφορίες, ωστόσο, θέλουν να υπάρχουν μετακινήσεις και από το «στρατόπεδο» Τσακαλώτου και προς την πλευρά Κασσελάκη. Ιδιαίτερα τα στελέχη και οι βουλευτές της Κρήτης  που στήριξαν στον πρώτο γύρο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο λέγεται ότι κατευθύνονται προς το στρατόπεδο Κασσελάκη. 

Ο Νίκος Παππάς από την πλευρά του εμφανίζεται να κατευθύνεται προς την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη. Δηλαδή ότι στις 66.156 ψήφους που πήρε ο εξ Αμερικής υποψήφιος θα προστεθούν και οι 12.787 που αναλογούν στο ποσοστό του Νίκου Παππά. Άλλωστε η δήλωση που έκανε την Κυριακή το βράδυ μετά την λήξη της ψηφοφορίας δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του. «Πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στον μετασχηματισμό του κόμματός μας σε μια αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη» ανέφερε κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι  ήταν μία πρώτη δήλωση των προθέσεών του.

Σήμερα πάντως σε πανελλαδική σύσκεψη στελεχών που τον υποστηρίζουν -η οποία θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη- αναμένεται να καθοριστεί πιο συγκεκριμένα το πώς φαντάζεται την επαννεκίνηση του κόμματος ο Νίκος Παππάς

Ακόμα πάντως και αν υπάρξουν διαρροές από το στρατόπεδο του Νίκου Παππά, όλα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών που βρέθηκαν διαχρονικά στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα και τον ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές θα τον ακολουθήσουν και σε αυτή την απόφασή του.

Ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος πήρε ποσοστό 1,3%, αναμένεται να κατευθυνθεί προς την Εφη Αχτσιόγλου, καθώς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε καταγγείλει  φαινόμενα «εκφυλισμού» της πολιτικής στοχεύοντας προς τον Στέφανο Κασσελάκη. Σε δήλωση του μάλιστα ανέφερε: «Η κύρια αντίθεση σήμερα στο Προοδευτικό χώρο είναι ανάμεσα αφενός στη πρωτοφανή, συνδυασμένη και καλά οργανωμένη παρέμβαση από εγχώριους και εξεχώριους επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους και πρόσωπα σε μια κοινωνία που αναζητά εναγωνίως εναλλακτική λύση στα αδιέξοδα και τη κρίση που βιώνει από το 2010 και αφετέρου στη πολιτικά αδύναμη, ηττημένη και σε υποχώρηση Προοδευτική Παράταξη, σε κρίση ηγεσίας και πολιτικής, ως έκφραση της συνεχούς καθοδικής πορείας των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην ΕΕ».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ