Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ελληνοτουρκικά: Αύριο το κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Ν. Υόρκη – Μπαράζ σημαντικών επαφών από τον Γεραπετρίτη

Oι δύο ηγέτες θα επανεπιβεβαιώσουν την αμοιβαία βούληση για διάλογο και θα εστιάσουν στα χρονοδιαγράμματα που έχουμε μπροστά μας

Αύριο στις οκτώ το βράδυ ώρα Ελλάδος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.
Το πρόγραμμα έχει «κλειδώσει» και δεν αναμένεται να αλλάξει, παρά μόνο αν κριθεί απαραίτητο για λόγους ασφαλείας.
Το κρίσιμο τετ α τετ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα καθορίσει το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι δύο ηγέτες θα επανεπιβεβαιώσουν την αμοιβαία βούληση για διάλογο και θα εστιάσουν στα χρονοδιαγράμματα που έχουμε μπροστά μας. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, βρίσκεται ήδη από το Σάββατο στη Νέα Υόρκη και χθες ξεκίνησε έναν σημαντικό γύρο διπλωματικών επαφών.

Συγκρατούνται η χθεσινοβραδινή συνάντησή του με το προσωπικό της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, η συνάντησή του με Ευρωπαίους ομολόγους του, καθώς επίσης και με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, αρμόδιο για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. Μεταξύ άλλων, βασικός στόχος τού επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είναι κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας να προωθήσει την υποψηφιότητα της χώρας μας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη διετία 2025-2026.

Μπαράζ σημαντικών επαφών από Γεραπετρίτη

Ο κ. Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει σε τριμερείς συναντήσεις Ελλάδας – Κύπρου με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Θα πραγματοποιηθεί επίσης τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας. Επιπλέον, θα λάβει μέρος σε συνομιλίες υψηλού επιπέδου για την ευρωατλαντική συνεργασία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, ενώ θα παραστεί σε διατλαντικό δείπνο που διοργανώνει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Σημειωτέον ότι στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ήδη και ο Τούρκος ομόλογός του Χακάν Φιντάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών, άτυπη ή μη. Άλλωστε δεν έχουν περάσει καλά καλά δύο εβδομάδες από το τετ α τετ που είχαν στην Άγκυρα. Το πιο πιθανό είναι να συναντηθούν ξανά αύριο στο περιθώριο του ραντεβού των δύο ηγετών. Αν όλα πάνε καλά στη συνάντηση κορυφής, θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Αρχής γενομένης από τον πολιτικό διάλογο που θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Οι διερευνητικές επαφές ενσωματώνονται στο εξής σε αυτή τη διαδικασία. Επικεφαλής θα είναι η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, και στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού θα καθίσει ο Τούρκος ομόλογός της Μπουράκ Ακσαμπάρ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 19/9

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ