Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ: Ο Λευτέρης Αυγενάκης ζήτησε «έμπρακτη αλληλεγγύη της Ευρώπης» (Βίντεο)

Η ομιλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Να γίνει η ΕΕ πιο ευέλικτη, πιο προσαρμοστική και πιο αποτελεσματική, και να δείξει έμπρακτα η Ευρώπη την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, ζήτησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης
, από τους ομολόγους του της ΕΕ, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζήτησε από τον επίτροπο Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, όπως και από τους ομολόγους του υπουργούς των χωρών μελών της ΕΕ, να προγραμματίσουν άμεσα επίσκεψη στη Θεσσαλία για να δουν ιδίοις όμμασι τις καταστροφές και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, ο Έλληνας υπουργός, η Θεσσαλία καλύπτει το 23% της φυτικής παραγωγής και το 18% της ζωικής. Οι πλημμύρες κάλυψαν 858.000 στρέμματα. Όπως είπε, έχουν πνιγεί πάνω από 120.000 αιγοπρόβατα, βοοειδή και χοιρινά, 176.000 πτηνά και κουνέλια και 100.000 μελισσοσμήνη.

«Στο μάτι του κυκλώνα»

Ο Λευτέρης Αυγενάκης υπενθύμισε ότι «πριν λίγες μέρες, η ελληνική οικονομία απέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, αλλά οι ελπίδες που δημιούργησε επισκιάστηκαν από τις τραγικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών». Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και επλήγη σκληρά από δύο πρωτοφανή φαινόμενα: την πυρκαγιά του Έβρου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη στην πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης και την τεράστια καταιγίδα «Daniel», που προκάλεσε τις χειρότερες πλημμύρες που έχει γνωρίσει ποτέ η Ελλάδα, ιδιαίτερα στις περιοχές της Θεσσαλίας, με οκτώ δισεκατομμύρια τόνους νερού», πρόσθεσε ο υπουργός, χαρακτηρίζοντας «ορατό τον κίνδυνο σοβαρών ελλείψεων και στην τροφική αλυσίδα», ενώ επίσης ανέφερε ότι «έχει σταματήσει η αλιεία στην περιοχή του Παγασητικού και η μελισσοκομία αφανίστηκε».

Από την προηγούμενη εβδομάδα, ο ‘Έλληνας υπουργός κατέθεσε μέσω επιστολής του προς όλους τους ομολόγους του, προτάσεις με συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία ενώ στο φωτογραφικό υλικό που παρουσίασε αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής.

Συνοψίζοντας τις προτάσεις που υπέβαλε, ο κ. Αυγενάκης, τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να δείξει γρήγορα αντανακλαστικά για:

1. Αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού για το 2024 και ευέλικτη αποδέσμευσή του
2. Παρεκκλίσεις των επενδυτικών προγραμμάτων του ΠΑΑ και του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
3. Ενεργοποίηση μέτρων για φυσικές καταστροφές από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
4. Adhoc κρατικές ενισχύσεις για την ενίσχυση του ταμείου του ΕΛΓΑ

Ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι το όριο de minimis και οι διατάξεις του Κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν επιτρέπουν αποζημίωση για ζημιές τέτοιου μεγέθους».

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ