Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: “Μάθε πού Ψηφίζεις” – Σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα

Πληροφορίες για το πού ψηφίζετε στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης και 15ης Οκτωβρίου, δίνει το υπουργείο Εσωτερικών μέσω ειδικής πλατφόρμας

Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα (27/09) η ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις», προς ενημέρωση των πολιτών ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης και 15ης Οκτωβρίου.

Μέσω της πλατφόρμας οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://mpp.ypes.gov.gr/, μέσα από μία απλοποιημένη διαδικασία, για τον τόπο που ψηφίζουν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Για τον ίδιο σκοπό, το υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων και το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι ψηφίζουν  στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, το κατάστημα ψηφοφορίας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ενδέχεται να αλλάξει με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, μέχρι και μία ημέρα πριν τη διενέργεια τους. Παρακαλούνται οι ψηφοφόροι, ιδιαιτέρως των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία, να συμβουλευτούν την πλατφόρμα ή να καλέσουν στο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου Εσωτερικών πριν πάνε να ψηφίσουν.

Τι ισχύει με τους ειδικούς καταλόγους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές – όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών – δεν ισχύουν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών και αποδήμων που ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές, τις εκλογές για την ανάδειξη των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα δημοψηφίσματα. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν μόνο στους δήμους, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Υπουργείο Εσωτερικών: Ποιοι ψηφίζουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Το δικαίωμα του εκλέγειν για τις δημοτικές αρχές και τις αρχές των δημοτικών κοινοτήτων έχουν -όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών-  όλοι οι δημότες του δήμου που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και οι πολίτες άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του οικείου δήμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το δικαίωμα του εκλέγειν για τις περιφερειακές αρχές έχουν όλοι οι δημότες των δήμων της περιφέρειας που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αυτών και οι πολίτες άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμων της περιφέρειας.

Υπουργείο Εσωτερικών:Η διαδικασία της ψηφοφορίας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Οι εκλογείς προσέρχονται στην αίθουσα ψηφοφορίας ένας – ένας, ή σε ολιγάριθμες ομάδες, ή όπως ειδικότερα ορίζει η εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά και οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν με αυτά.

Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του. H αναγνώριση των ψηφοφόρων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Σταδιακά τα αποτελέσματα από το υπουργείο Εσωτερικών για την συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Για την ενημέρωση της κοινής γνώμης για την πορεία της διαδικασίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι – σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο – οφείλουν να μεταδίδουν στο υπουργείο Εσωτερικών τον αριθμό των πολιτών που ψήφισαν σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η μετάδοση των στοιχείων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών, γίνεται αποκλειστικά με χρήση της συσκευής ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT). Τα χρονικά διαστήματα, καθώς και ο τρόπος μετάδοσης, έχουν καθοριστεί με την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών υπ’ αρ. 75787/13.09.2023 (Β΄ 5419), ως εξής:

  • 1η μετάδοση: από 11:00 έως 11.30 ώρα Ελλάδας,
  • 2η μετάδοση: από 14:00 έως 14.30 ώρα Ελλάδας,
  • 3η μετάδοση: από 17:00 έως 17.30 ώρα Ελλάδας.
  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ