Κυριάκος Μητσοτάκης: Κήρυξε το σύνθημα για τις ευρωεκλογές – Εντός Δεκεμβρίου η απόφαση για “σπάσιμο” της επικράτειας σε 5 ή 6 εκλογικές περιφέρειες

Καμία σκέψη για επαναφορά της λίστας – Εντός του Δεκεμβρίου οι αποφάσεις είτε για λίστα υποψηφίων πανελλαδικά είτε για σπάσιμο της επικράτειας σε 5 ή 6 εκλογικές περιφέρειες

Διακόσιες ημέρες στην πολιτική είναι κατά κανόνα άφθονος χρόνος: Αυτό είναι το διάστημα που μας χωρίζει από σήμερα μέχρι τις ευρωεκλογές
, που θα διεξαχθούν την Κυριακή, 9 Ιουνίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ωστόσο ήδη το «σύνθημα» της – άτυπης βέβαια – έναρξης της προεκλογικής μάχης, που θα είναι μακρά και σε συνθήκες πρωτόγνωρες: Εξωτερικά μαίνονται δύο πόλεμοι (στην Ουκρανία και στο Ισραήλ), πανευρωπαϊκά η ακροδεξιά ανεβαίνει διαρκώς, στο εσωτερικό μέτωπο ουσιαστικά δεν υπάρχει αντίπαλον δέος.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις, της GPO για τα Παραπολιτικά και της Marc για το Πρώτο Θέμα, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 24 και 22 μονάδες αντίστοιχα του δεύτερου ΠΑΣΟΚ. «Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση στην Κεντροαριστερά, η Αριστερά τροφοδοτεί ακόμα περισσότερο την παντοκρατορία της παρούσας κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη», εξηγούσε χθες μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο γνωστός δημοσκόπος Δημήτρης Μαύρος. «Πλέον δεν έχεις αντίπαλο μια αντιπολίτευση, αλλά έχεις τις κοινωνικές αντοχές που αντέχουν ή δεν αντέχουν πολύ ζόρικες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Οι ευρωεκλογές το επόμενο ορόσημο

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, όπου η Μαρία Συρεγγέλα εξελέγη ως νέα γραμματέας, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τις ευρωεκλογές ως το «επόμενο ορόσημο». Έναν θεσμό, όπως είπε, «που δεν θα μας αφορούσε αν και πάλι η Νέα Δημοκρατία δεν πρωτοστατούσε στην είσοδο της χώρας μας στην Ευρώπη. Για να την κρατήσει αργότερα εκεί, όταν κινδύνευσε να αποβληθεί, και τώρα να πρωταγωνιστεί στην πορεία της μεταξύ όλων των κρατών-μελών». Έδωσε, έτσι, το πρώτο στίγμα του πολιτικού περιεχομένου που θα προσδώσει στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση, ότι δηλαδή η ΝΔ είναι το κατεξοχήν κόμμα του «Μένουμε Ευρώπη», αφού υποστήριζε εξαρχής την ένταξη στην ΕΟΚ και στήριζε αναφανδόν την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. το 2015.

Αφού ανέφερε ότι οι ευρωεκλογές έχουν «ειδικά χαρακτηριστικά», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «θα είναι μία πολιτική αναμέτρηση, με συνέπειες τόσο στη διεθνή θέση της χώρας, όσο και στην εσωτερική της ζωή». Έκανε μάλιστα λόγο – για πρώτη φορά – για το «στοίχημα εκείνης της κάλπης, που θα στηθεί σε λίγους μήνες από τώρα». Ποιο θα είναι λοιπόν για τη Νέα Δημοκρατία το στοίχημα των ευρωεκλογών του 2024; «Από τη μία πλευρά να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα του τόπου, ώστε να συνεχίσει στην τροχιά προόδου στην οποία βρίσκεται. Κι από την άλλη, η Ελλάδα να εκλέξει στην Ευρωβουλή στελέχη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που θα δυναμώσουν την εθνική φωνή, που θα δυναμώσουν την εθνική παρέμβαση στους δύσκολους κοινοτικούς συσχετισμούς. Και στα δύο, όμως, μία είναι η απάντηση: η καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ώστε οι πολιτικοί συσχετισμοί στον τόπο να εδραιωθούν και να αποτραπεί κάθε αμφισβήτηση αυτής της ανοδικής εθνικής πορείας που με τόσο κόπο έχουμε χτίσει».

Οι κινήσεις της ΝΔ τις επόμενες 200 μέρες ως τις ευρωεκλογές

Συνόψισε δε τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η ΝΔ τις επόμενες 200 μέρες, στο δρόμο για τις κάλπες των ευρωεκλογών, ως εξής: «Στην αφετηρία, λοιπόν, της δεύτερης κυβερνητικής θητείας και μπροστά στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση της νέας περιόδου, έχουμε όλα όσα απαιτεί ο σχεδιασμός μας: τον κύριο πολιτικό μας στόχο, τους τρόπους με τους οποίους τον προωθούμε και τα ειδικότερα επιχειρήματα για την αντιπαράθεση των ευρωεκλογών. Μαζί τους, ωστόσο, έχουμε και την οργανωτική εμπειρία μισού αιώνα κομματικής παρουσίας και δράσης».

Το εκλογικό σύστημα

Πριν από όλα βέβαια, μένει να αποσαφηνιστεί το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές. Σκέψη για επαναφορά της λίστας δεν υπάρχει πλέον, ωστόσο εντός του Δεκεμβρίου θα καταλήξει οριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είτε σε λίστα υποψηφίων πανελλαδικά – όπως δηλαδή το 2014 και το 2019 – είτε στο σπάσιμο της επικράτειας σε 5 ή 6 εκλογικές περιφέρειες, που θα εκλέγουν και τους αντίστοιχους ευρωβουλευτές που θα τις εκπροσωπούν.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ