ΠΑΣΟΚ: Προβληματισμός στη Χαριλάου Τρικούπη για την πτώση των ποοστών του κόμματος στις δημοσκοπήσεις

Κάνοντας μια πρόχειρη ανάγνωση των δεδομένων στην Κεντροαριστερά, θα έλεγε εύκολα κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ, που θέλει να πάρει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, επωφελείται απολύτως από τον νέο «εμφύλιο» στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.

Εξετάζοντας όμως σε βάθος το νέο σκηνικό στην Κεντροαριστερά, η εικόνα διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εξελιχθεί σε δίκοπο μαχαίρι για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Τους τελευταίους μήνες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται διαρκώς μπροστά στο ερώτημα που αφορά την αιτία της στασιμότητας των ποσοστών του κόμματός του, το οποίο δεν έχει κάνει ακόμη το άλμα για να καταγράψει μια σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα όσα συμβαίνουν σε αυτόν. Οπως είναι λογικό, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το ερώτημα αυτό θα επανέρχεται ακόμα πιο επιτακτικά, καθώς στελέχη και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ περιμένουν άμεσα να δουν το κόμμα τους να επωφελείται. Παράλληλα, αν το μονοψήφιο ποσοστό που έχει ήδη καταγράψει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα αστάθμητα δημοσκοπήσεων, όπως σε αυτήν της Opinion Poll, καταγραφεί σύντομα και στην πρόθεση ψήφου, εκ των πραγμάτων θα ανέβει και ο πήχης για τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, που είναι το κόμμα του όμορου χώρου και ο πιο πιθανός δέκτης εισροών από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανύποπτο χρόνο, η Νάντια Γιαννακοπούλου έβαλε τον πήχη κοντά στο 20%, λέγοντας: «Πολλές φορές έχω δηλώσει ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις στις επικείμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει μέχρι και το 20% των ψήφων». Με αυτά τα δεδομένα, όλο και περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα θεωρούν πως το 20%, εξαιτίας της αποστράγγισης δυνάμεων που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί έναν λογικό πήχη για τις ευρωεκλογές. Η εικόνα αυτή πιέζει λοιπόν ακόμα περισσότερο την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει το πολυπόθητο άλμα στα ποσοστά του. Η γραμμική οπτική στα στοιχεία των δημοσκοπήσεων θα έδινε εύκολα το συμπέρασμα πως με όσα συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου έχουν κάθε λόγο να θεωρούν ότι θα φτάσουν σύντομα στο 20% τα στελέχη της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Μελετώντας όμως προσεκτικά τα αποτελέσματα στην πρόσφατη έρευνα της Opinion Poll για το Action24, θα δει κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ στο ερώτημα «Σε βουλευτικές εκλογές που θα μπορούσαν να προκύψουν, ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε;» ανέβηκε από το 12,3%, που είχε τον Σεπτέμβριο στο 16% τον Νοέμβριο. Ωστόσο, μέχρι τον Δεκέμβριο έχασε μισή μονάδα, πηγαίνοντας στο 15,5%, για να καταλήξει με άλλη μισή μονάδα χαμένη τον Φεβρουάριο, στο 15%. Η εικόνα αυτή προβλημάτισε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που στις τηλεμαχίες απαντούσαν στα σχετικά ερωτήματα υπογραμμίζοντας ότι δεν λειτουργεί το μοντέλο των συγκοινωνούντων δοχείων για να δει άμεσα μεγάλα κέρδη το ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μήνες μετά, όμως, και έπειτα από ακόμα πιο σκληρές και έντονες αναταραχές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το επιχείρημα αυτό θα είναι δύσκολο να σταθεί, φέρνοντας μεγαλύτερη αγωνία για τις επόμενες δημοσκοπήσεις, τις οποίες παρακολουθεί πάντα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις, πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι στη Χαριλάου Τρικούπη που πιστεύουν ότι πίσω από τις νέες εσωκομματικές κόντρες στον ΣΥΡΙΖΑ εξυφαίνεται ένα σχέδιο για την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στο προσκήνιο, με διαφορετικούς όρους. Οπως επίσης δεν γίνεται να μην ακουστούν οι απόψεις και μέσα στο ΠΑΣΟΚ για συνεργασίες στην Κεντροαριστερά. Αλλωστε, αυτές «επικαιροποιήθηκαν» και από την παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα από τη selfie με τους Ζαχαριάδη – Φάμελλο, που θύμισε σε πολλούς το πολυσυζητημένο «Μοντέλο Δούκα».

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ