Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα: Σε εξέλιξη η συζήτηση του τελευταίου πάνελ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της 1ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ.

Μάλιστα στο τελευταίο πάνελ πρόκειται να μιλήσουν ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λοβέν και ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ενώ διαδικτυακά θα απευθύνουν το μήνυμά τους ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, η αρχηγός της Αριστερής Συμμαχίας στη Φινλανδία, Λι Άντερσον και η αντιπρόεδρος της Ισπανίας Γιολάντα Ντίαζ. Οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης θα ολοκληρωθούν με την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Δείτε live:

Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη - Μέρα 2η

«Το μέλλον της Γαλλίας είναι το μέλλον της Ευρώπης»

«Δεν μπορώ να είμαι μαζί σας απόψε και λυπάμαι για αυτό. Ήθελα να δηλώσω την στήριξή μου στον Αλέξη Τσίπρα για την πρωτοβουλία που έχει λάβει για το μέλλον της Ευρώπης. Το μέλλον της Γαλλίας είναι το μέλλον της Ευρώπης και αυτός είναι ο λόγος που δεν είναι μαζί σας απόψε» είπε ο Φρανσουά Ολάντ, πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, παίρνοντας πρώτος το λόγο. «Όπως γνωρίζετε στη Γαλλία προκηρυχθήκαν εκλογές και πλέον αυτό που φάνταζε απίθανο, μια νίκη της Ακροδεξιάς είναι πλέον αρκετά πιθανό» συνέχισε.

Εάν επικρατήσει η ακροδεξιά στη Γαλλία η Ευρώπη θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες

«Αν η Άκρα Δεξιά αποκτήσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές εντός 15 ημερών, τότε το σύνολο της Ευρώπης θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες αυτού. Καταρχήν θα μπλοκαριστεί η διαδικασία του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού γιατί η Ακροδεξιά δεν θα θέλει να συμβάλει και να συνεισφέρει όσο στο παρελθόν στις δαπάνες της ΕΕ και απειλεί από οποιαδήποτε συνεισφορά, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε μια μεγάλη κρίση δημοσιονομική» εξήγησε στη συνέχεια ο Φρανσουά Ολάντ.

Για το μεταναστευτικό

«Δεύτερη επίπτωση θα είναι η αμφισβήτηση του συμφώνου για τη μετανάστευση. Πρόκειται για σύμφωνο που έχει εγκρίνει και το συμβούλιο της ΕΕ και παρ’ όλο που θα γίνουν κάποιες προσαρμογές, το σύμφωνο αυτό επιτρέπει να ρυθμίζουμε τις αφίξεις των μεταναστών και να υποδεχόμαστε με αξιοπρεπή τρόπο τους αιτούντες άσυλο. Η Άκρα Δεξιά έχει θέσει στο στόχαστρο να αμφισβητήσει το σύμφωνο έτσι όπως εγκριθεί σε επίπεδο ΕΕ» είπε στη συνέχεια ο κ. Ολάντ.

Για το ουκρανικό

«Τρίτη συνέπεια αν κερδίσει η Ακροδεξιά τις εκλογές στη Γαλλία είναι η αποδέσμευση από την βοήθεια στην Ουκρανία και σε ότι έχει να κάνει με την οικονομική βοήθεια και σε ότι έχει να κάνει με την στρατιωτική βοήθεια» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ. «Η κυρία Λεπέν ετοιμάζεται να αποσυρθεί από τη βοήθεια και τη στήριξη στην Ουκρανία» υπογράμμισε ακόμη ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.

«Αυτά, σύμφωνα με τον κ. Ολάντ, είναι όσα θα συμβούν στο κοντινό μέλλον, εφόσον η Ακροδεξιά κερδίσει τις εκλογές στη Γαλλία. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες συνέπειες μακροπρόθεσμες.

«Καταρχάς μιλάμε για την αποδέσμευση της Γαλλίας από οποιαδήποτε προοπτική για την Ευρώπη της άμυνας. Μια άλλη συνέπεια έχει να κάνει με την διεύρυνση. Η ακροδεξιά δεν θα είναι καθόλου θετικά διακείμενη ούτε στην προσχώρηση της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ, ενώ θα διατηρεί εχθρική στάση απέναντι στην ενδεχόμενη προσχώρηση των Βαλκανικών χωρών» συνέχισε ο κ. Ολάντ.

Για την Λεπέν

«Η Μελόνι χρειάζεται περισσότερο την ΕΕ και για το μεταναστευτικό και για να αποκτήσει η χώρα της πρόσβαση σε σημαντικά κεφάλαια. Η Λεπέν θέλει να δημιουργήσει σύγκρουση και διαμάχη με την Ευρώπη. Θέλει οι δυσκολίες που δεδομένα θα αντιμετωπίσει να τις δικαιολογήσει ότι ευθύνεται η διαμάχη της με την ΕΕ. Είναι λοιπόν ΄παρών’ στη Γαλλία και δεν ήρθα στην εκδήλωσή σας γιατί οι στιγμές εδώ είναι πολύ σημαντικές» κατέληξε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και εκ νέου υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές Φρανσουά Ολάντ.

Πρόεδρος ΕΣΚ: Είμαι υπερήφανος που κάναμε μια ισχυρή εκστρατεία

«Είναι τιμή και χαρά για εμένα που βρίσκομαι εδώ σήμερα και συζητώ μαζί σας για το μέλλον της Ευρώπη. Πολύ σημαντικό ζήτημα και η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Είμαστε εδώ μια και πλέον εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές και πρέπει να πω καταρχάς ότι, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ότι είμαι πολύ πολύ υπερήφανος που κάναμε μια ισχυρή εκστρατεία» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν.

«Οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές. Η οικονομική ανισότητα, η κλιματική αλλαγή, η άνοδος του λαϊκισμού και των ακροδεξιών κομμάτων, η αύξηση των ένοπλων συγκρούσεων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο -στο κατώφλι μας ουσιαστικά», συμπλήρωσε ο κ. Λεβέν.

«Υπό το πρίσμα όλων αυτών των δοκιμασιών, έχουμε καθήκον να οραματιστούμε ένα μέλλον για την Ευρώπη που θα είναι δίκαιο, ισότιμο, συμπεριληπτικό, δημοκρατικό, ασφαλές και βιώσιμο για όλους τους Ευρωπαίους» συμπλήρωσε. Ακόμη ο κ. Λεβέν στάθηκε στην «ανάγκη για μια κοινωνική Ευρώπη, με οικονομική ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη», «για μια δημοκρατική Ευρώπη, που θα μπορεί να υπεραμύνεται του εαυτού του της έναντι εκείνων που θέλουν να την υπονομεύσουν», και «για μια βιώσιμη Ευρώπη, που θα είναι ικανή να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να διαχειριστεί επίσης την κοινωνικά δίκαιη μετάβαση».

«Πρέπει να πολεμήσουμε για μια Ευρώπη, που θα έχει οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα ωφελεί τους πάντες, όχι μόνο τους προνομιούχους. Αυτό σημαίνει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα -πίεση γι’ αυτό- κοινωνικές πολιτικές, που θα προωθούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη. Και αυτό θα το κάνουμε παρουσιάζοντας έναν οδικό χάρτη, για καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και επιμένοντας στην πλήρη υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων» πρόσθεσε ο Στέφαν Λοβέν.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ