Στη Βουλή φέρνει ο Αλ. Αυλωνίτης τα σοβαρότατα προβλήματα στις δομές υγείας Κέρκυρας και Παξών!

Άμεση ανάγκη ενίσχυσης του Κέντρου Υγείας Παξών με προσλήψεις απαραίτητων ιατρών και εργαζομένων και χορήγηση επιδόματος αγόνου περιοχής

Τα προβλήματα στο χώρο της υγείας είναι πολλά και ιδιαίτερα αυξημένα στις νησιωτικές περιοχές, όπου διαπιστώνουμε διαρκώς νέες ελλείψεις, υποστελέχωση που σε περιπτώσεις φτάνει σε οριακή λειτουργία Κλινικές και Τμήματα Νοσοκομείων (όπως στο Νοσοκομείο Κέρκυρας).
Στα νησιά όμως ζουν μόνιμοι κάτοικοι και ο πληθυσμός υπερπολλαπλασιάζεται κατά τους μήνες της τουριστικής περιόδου, με συνέπεια η σχεδόν οριακή λειτουργία των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας να βαίνει επιδεινούμενη και οι γιατροί και νοσηλευτές να ξεπερνούν τα όρια της ανθρωπίνως δυνατής ανταπόκρισης. Στην αποσυμφόρηση της κατάστασης δεν βοηθά –ως όφειλε- το Υπουργείο Υγείας, το οποίο αδιαφορεί για την έκτακτη και κατά προτεραιότητα κάλυψη των κενών θέσεων όπου υπάρχει ζωτικό πρόβλημα (όπως με το θέμα έλλειψης ογκολόγου στο Νοσοκομείο Κέρκυρας), και κωφεύει διαρκώς στα αιτήματα διοικήσεων, ιατρών και νοσηλευτών. Επισημαίνω επίσης, ότι έχει κατατεθεί δύο φορές Τροπολογία από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τα κίνητρα σε γιατρούς άγονων και προβληματικών περιοχών, οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές από τον Υπουργό Υγείας.

Οι Παξοί, ένα πανέμορφο και εξόχως τουριστικό νησί, αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων στον τομέα της υγείας. Παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις και υπομνήματα που έχει καταθέσει ο Δ/ντης του Κέντρου Υγείας Παξών στο Υπουργείο σας και την 6η ΥΠΕ ουδέν θέμα έχει διευθετηθεί για την ενδυνάμωση της λειτουργίας του. Μάλιστα, όπως διαπιστώσαμε κατά την τελευταία επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανο Κασσελάκη στο Κ.Υ. Παξών, τα προβλήματα έχουν ενταθεί και δημιουργήθηκε επιπλέον ζήτημα με την μη καταβολή (από τον 9ο του 2023) του επιδόματος αγόνου περιοχής στην ιατρό του Περιφερειακού Ιατρείου Λάκκας Παξών.
Το Κέντρο Υγείας Παξών εκπέμπει σήμα κινδύνου και οφείλεται άμεσα να ανταποκριθείτε. Οι μόνιμοι κάτοικοι και οι χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται τους Παξούς, συνεπώς και οι αυξημένες ανάγκες, δεν μπορούν να περιμένουν πλέον.

Απαιτείται άμεσα:
-Η πρόσληψη ενός ιατρού Γενικής Ιατρικής ή Παθολόγου και δύο νοσηλευτών για την κάλυψη του προγράμματος εργασίας του ΚΥ Παξών προκειμένου να ανταποκριθεί στις καθημερινές, πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. Υπάρχει ήδη κατατεθειμένο προς εσάς έκτακτο αίτημα για την επαναπροκήρυξη της θέσης του ιατρού, με την επισήμανση ότι αν αυτό δεν γίνει ελλοχεύει κίνδυνος να εξυπηρετείται η ειδικότητα μόνο από έναν ιατρό, το Δ/ντη του Κέντρου Υγείας κατά τη θερινή περίοδο που ήδη διανύουμε. Ουδέν πράξατε ως σήμερα!
-Δεν υπάρχει ΕΚΑΒ και το νησί εξυπηρετείται μόνο από τα ασθενοφόρα του Κ.Υ. Παξών και απαιτείται άμεση πρόσληψη τραυματιοφορέα-οδηγού. Αυτή τη στιγμή καλούνται να καλύψουν όλες τις βάρδιες ένας οδηγός και μια διασώστρια, γεγονός αδύνατο!
-Άμεση είναι και ανάγκη πρόσληψης παρασκευαστή/-στριας για να λειτουργήσει το Μικροβιολογικό Τμήμα του Κ.Υ., καθώς όπως είναι εύκολα αντιληπτό χωρίς εργαστηριακό έλεγχο όλα τα περιστατικά διακομίζονται σε Νοσοκομεία (Ηπείρου και Κέρκυρας).
-Τέλος στο Κ.Υ. Παξών δεν υπηρετεί κανένας (ούτε ένας) διοικητικός υπάλληλος. Γιατί κύριε Υπουργέ; Υπάρχει έλλειψη και σε διοικητικούς; Το ελάχιστο προσωπικό πρέπει να επιφορτίζεται και με διοικητικές εργασίες; Έτσι θα προσελκύσετε ιατρούς σε νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές;

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1/ Πότε, συγκεκριμένα, θα προσληφθούν οι άκρως απαραίτητοι για την λειτουργία του Κ.Υ. Παξών ως άνω ιατροί και εργαζόμενοι (1 ιατρός, 2 νοσηλευτές, 1 τραυματιοφορέας-οδηγός, 1 διοικητικός υπάλληλος, 1 παρασκευαστής); Αν οτιδήποτε συμβεί, λόγω ολιγωρίας σας, σε κάτοικο ή επισκέπτη του νησιού ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;
2/Γιατί δεν έχει αποδοθεί, κατά παράβαση του νόμου, το επίδομα αγόνου στην μοναδική ιατρό του περιφερειακού ιατρείου Λάκκας Παξών και πότε, συγκεκριμένα, θα καταβληθεί;
(Στη διάθεσή σας όλα τα έγγραφα αιτήματα και υπομνήματα του ΚΥ Παξών εφόσον χρειαστούν)

Ο ερωτών βουλευτής
Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ