Μπούγας στα Παραπολιτικά 90,1: Στον σχεδιασμό μας είναι να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο τις δίκες που αφορούν σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

«Στις σκέψεις και στον σχεδιασμό μας είναι να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο αυτές τις δίκες που αφορούν σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας», δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

*Διαβάστε εδώ: Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος στην πρώην σύζυγο του Απόστολου Λύτρα

«Περίπου 50 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας συμβαίνουν στη χώρα, αυτά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, γιατί προστρέχουν τα θύματα στις Αρχές, γιατί υπάρχουν κι άλλα που το θύμα δεν βρίσκει το θάρρος και το κουράγιο να καταγγείλει το γεγονός. Αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα με την ενδοοικογενειακή βία είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Το αντιμετωπίζει και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Οικογένειας και το υπουργείο Δικαιοσύνης, δημιουργώντας το νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε και στους Έλληνες αστυνομικού και στους δικαστές, αλλά και στο επικουρικό προσωπικό που συνδράμει τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας τα απαραίτητα εργαλεία, για να κάνουν τη δουλειά τους και να δώσουν βοήθεια και συμπαράσταση στα θύματα», ανέφερε ο κ. Μπούγας.

Για την υπόθεση Λύτρα

Ερωτηθείς αν κακώς αφέθηκε ελεύθερος ο κ. Λύτρας, απάντησε: «Η δίωξη έγινε σε βαθμό κακουργήματος, ο ανακριτής με τον εισαγγελέα έχοντας υπόψη τις προϋποθέσεις που θέτει ο κώδικας ποινικής δικονομίας, τη βαρύτητα του αδικήματος και την προσωπικότητα του δράστη αποφασίζουν εάν θα επιβάλλουν περιοριστικούς, όπως επέβαλαν, ποιοι θα είναι οι περιοριστικοί όροι ή θα διατάξουν το επαχθέστερο μέτρο που είναι η προσωρινή κράτηση. Έκριναν ο εισαγγελέας και ο ανακριτής ότι το περιστατικό αυτό δεδομένων και των υπολοίπων στοιχείων που προανέφερα δεν χρειάζεται να κρατηθεί προσωρινά ο δράστης. Αυτή τους η απόφαση επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των δικαστών, ήρθε ο Άρειος Πάγος και λέει ότι πρέπει να διαταχθεί έρευνα, διότι, όπως λέει η νομολογία, ο δικαστής έχει μεν με βάση τη συνείδησή του και το νόμο διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει με βάση τα πραγματικά περιστατικά όμως δεν μπορεί να υπερβεί τα άκρα όρια της διακριτικής ευχέρειας που μπορεί να προσδιοριστούν και εκεί να ξεκινήσει ένας έλεγχος από την φυσική ηγεσία της Δικαιοσύνης. Αυτό έγινε».

Στη συνέχεια, στην ερώτηση αν θα πρέπει να επιβάλλεται η προσωπική κράτηση τη στιγμή που υπάρχει δίωξη για ενδοοικογειακή βία σε βαθμό κακουργήματος, απάντησε: «Στις σκέψεις και στον σχεδιασμό μας είναι να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο αυτές τις δίκες που αφορούν σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Κούγια περί ανδρισμού και ανδρικών χαρακτηριστικών, επισήμανε: «Όποιος έχει δημόσιο βήμα και δημόσιο λόγο πρέπει να τον εκφέρει με ευπρέπεια».

O Γιάννης Μπούγας στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή     19 -06-24

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ