Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Πόσα Λίτρα… συγνώμης αντέχουμε ; Πόσες γυναίκες ακόμα θα δεχτούμε να κακοποιούνται λεκτικά και σωματικά;

Πόσα Λίτρα… συγνώμης αντέχουμε ;
Πόσες γυναίκες ακόμα θα δεχτούμε να κακοποιούνται λεκτικά και σωματικά;

Ακόμα μια μέρα «κανονικότητας» που κάποιος σηκώνει χέρι στη σύζυγο του, την πάει στο νοσοκομείο με τη γνωστή πρόφαση ότι «έπεσε από τις σκάλες». Ο γιατρός ευτυχώς κάνει το αυτονόητο καταγγέλλοντας την κακοποίηση, ενώ η 37χρονη από τον φόβο της επέμενε ότι έπεσε από τις σκάλες. Αυτός είναι ο φόβος που νιώθουν καθημερινά εκατοντάδες γυναίκες, που είτε πάνε στο νοσοκομείο είτε στην αστυνομία, δεν νιώθουν προστατευμένες και αυτό είναι ευθύνη και αποτυχία  της πολιτείας.

Μια μέρα μετά, ενώ κρατείται, ο «γνωστός» δικηγόρος με μια «συγνώμη» αφήνεται ελεύθερος, πράξη που στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί ντροπή της δικαιοσύνης. Άλλη μια μέρα αργότερα ‘’ξεπλένεται’’ από άλλο γνωστό δικηγόρο, τον κ. Κούγια, με το πρόσχημα της κακιάς στιγμής και με το ελαφρυντικό της αντρικής συμπεριφοράς ως προς την παραδοχή της πράξης του. Ο σεξισμός του κ. Κούγια απογειώνεται με αφορμή την παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκη.

 Είναι ενθαρρυντική η παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την διερεύνηση τυχόν ευθυνών καθώς και η παρέμβαση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου για την άσκηση  πειθαρχικής δίωξης για παραβίαση του ποινικού νόμου σε βάρος του κακοποιητή δικηγόρου. Η απόδοση δικαιοσύνης δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τους «επώνυμους», τους έχοντες διασυνδέσεις με τους αρμούς της οποιαδήποτε εξουσίας και διαφορετική για τους «ανώνυμους» κακοποιητές.

Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να μεριμνήσει χωρίς παιχνίδια εντυπωσιασμού. Είναι ώρα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Κανένα κουμπί πανικού δεν μπορεί να αποτελεί λύση.

Απαιτούμε από την πολιτεία να αναπτύξει πολύμορφες πολιτικές και να πάρει σοβαρά μέτρα (νομικά, οικονομικά, ψυχιατρικά) για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Να απλώσει ένα δίχτυ ουσιαστικής προστασίας και στήριξης ώστε καμιά  γυναίκα να μην «αφήνεται στη μοίρα της».

Αρνούμαστε να παρουσιάζεται η έμφυλη βία ως μια φυσιολογική έκφανση της κανονικότητας. Επιτέλους, ΤΩΡΑ να αναγνωριστεί νομικά ο όρος «γυναικοκτονία».

Αγωνιζόμαστε για την αλλαγή των συνειδήσεων, την εξάλειψη του σεξισμού και όλων των διακρίσεων, αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ισότητας, συμπερίληψης, ελευθερίας.   

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ