ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για το αποτέλεσμα και μοίρασε κατηγορίες για τοξικότητα – Φουλ επίθεση από τους αμφισβητίες

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ όπου θα τεθούν αντιμέτωποι ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης και τα στελέχη που ζητούν εκλογή νέας ηγεσίας, με αφορμή τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

«Το κόμμα είχε αρρυθμίες, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κ.Ο του κόμματος αναφερόμενος στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Ακόμη ο κ. Ανδρουλάκης στην αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος σχολίασε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν όλα με σοβαρότητα και προσπάθεια προκειμένου όπως είπε «να έχουμε καθαρό στίγμα». Μάλιστα συμπλήρωσε ότι το ποσοστό των ευρωεκλογών «είναι δικό μας και δεν το χρωστάμε σε κανέναν μιντιάρχη ή ολιγάρχη».

Επιπλέον είπε πως «μόνο για κακό βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ στα κανάλια» ενώ ανέφερε ότι η απάντηση της διαπλοκής στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ήταν «να αφανιστεί απο μίντια που δεν την ήθελαν». Όπως υπογράμμισε «εκεί που είχαμε εξαφανιστεί τρεις μήνες τώρα είμαστε πρωτο θέμα με δηλώσεις σημαντικών στελεχών. Αυτό δεν είναι ανεκτό».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ «αυτή η πορεία θα αξιολογηθεί με πολλους τρόπους. Ο καθένας θα το αξιολογήσει απο δίκη του οπτική γωνία. Όταν αντιμετωπίζεις μια κατάσταση για να νικήσεις η μάχη πρέπει να γίνεται συνολικά. Το λέω αυτό γιατί θέλω να πάω στο ζήτημα του κόμματος. Υπήρχαν αρρυθμίες. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Πρέπει να κάνουμε το κόμμα πιο λειτουργικό. Έδειξε τα όριά του ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα».

Στη συνέχεια απευθυνόμενος στους διαφωνούντες τους ρώτησε: «Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό κόμμα; Το πρόγραμμά του είναι προϊόν copy paste; Δεν ήταν στα mails σας πέντε μηνες; Δεν πήγε στις νομαρχιακές; Διαφώνησε κανείς; Να βγει και να πει αυτό είναι λάθος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές, χωρίς να ονοματίσει όμως πρόσωπα, κατά όσων βουλευτών και στελεχών δεν στήριξαν κεντρικές αποφάσεις του κόμματος.

Σημεία από την εισαγωγική ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Δέχομαι κάθε κριτική επί του αποτελέσματος. Άλλο όμως να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε, κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής παίρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι κάθε ψηφοδέλτιο έχει πάνω το όνομά του και η Νέα Δημοκρατία υπέστη τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα. Ακούω ότι χάσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ήττα η διαφορά των 24 μονάδων, που μας χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει γίνει 2;

Το 13% είναι αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα. Χωρίς στήριξη συμφερόντων και χωρίς μιντικακό ούριο άνεμο.

Μετά από δώδεκα χρόνια το χρώμα του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στον εκλογικό χάρτη και είμαστε δεύτερο κόμμα σε 19 περιφέρειες. Υπήρχε ένα αφήγημα από τη Νέα Δημοκρατία στο οποίο βοηθήσατε και κάποιοι από εσάς ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει το Κέντρο και οι αποφάσεις του είναι στροφή στον λαϊκισμό. Πώς λοιπόν ήμασταν πρώτο κόμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους; Εμείς πήραμε 31%, η Νέα Δημοκρατία 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ 8%. Άρα, οι κεντρικές πολιτικές μας επιλογές όχι μόνο δεν τραυμάτισαν τη θέση της παράταξης στο πολιτικό σύστημα, αλλά την ενίσχυσαν. Στα μεγάλα αστικά κέντρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει στρατηγική. Να το συζητήσουμε.

Τα προβλήματα είναι δύο: μεγάλα αστικά κέντρα και κόσμος εκτός των τειχών. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναμιλήσει στην καρδιά και την ψυχή στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Σήμερα αναλύουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και στην Κ.Π.Ε. αποφασίζουμε τον οδικό χάρτη.

Σκληρή κριτική Ευθυμίου κατά Ανδρουλάκη: Δεν είμαστε ΚΚΣΕ, άμεση προσφυγή στις κάλπες για νέο restart

Μετά την εισήγηση του Νίκου Ανδρουλάκη, τον λόγο πήρε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας μάλιστα για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ευθυμίου τον χαρακτήρισε απολογισμό ΚΚΣΕ (Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης). «Δεν είμαστε ΚΚΣΕ για να κάνουμε ανάλυση με ποσοστά. Με όσα ακούω είμαστε σαν γραφειοκράτες και περιπτωσιολόγοι», είπε ο Πέτρος Ευθυμίου.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Ευθυμίου ζήτησε την άμεση προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες, προκειμένου να υπάρξει έναν νέο restart.

Μαργαρίτης σε Ανδρουλάκη: Πρόεδρε χάσαμε – ΚΚΕ του Κέντρου η εικόνα του ΠΑΣΟΚ

Σκληρή κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη άσκησε κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς Θόδωρος Μαργαρίτης.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Θόδωρος Μαργαρίτης του είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δείχνει την εικόνα ενός γερασμένου κόμματος, χαρακτηρίζοντάς το ως ΚΚΕ του Κέντρου.

«Χάσαμε πρόεδρε, μην το ψάχνεις», είπε απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, χαρακτηρίζοντας στη συνέχεια την υποψηφιότητα του Ζαγοράκη για το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ως «μεταγραφή αεροδρομιου».

Μανώλης Χριστοδουλάκης σε Ανδρουλάκη:  Η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο πρώην Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ανατολικής Αττικής αναφέρθηκε στο θέμα των διαγραφών που άνοιξε ο Νίκος Ανδρουλακης.

“Πρόεδρε η ενότητα δεν κατακτιέται και δεν σφυρηλατείται με διαγραφές” φέρεται να είπε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Μιλένα Αποστολάκη: Δεν καταφέραμε να φέρουμε πολίτες στην κάλπη

Για δύο αρνητικά δεδομένα σχετικά με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών έκανε λόγο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη.

Σύμφωνα με την ίδια, το πρώτο αρνητικό δεδομένο ήταν η αποχή, ενώ το δεύτερο η περιορισμένη άνοδος του ΠΑΣΟΚ παρά την κατάρρευση της ΝΔ και την περαιτέρω υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν κατορθώσαμε με τις παρεμβάσεις και το συνολικό πολιτικό μας μήνυμα να φέρουμε πολίτες στην κάλπη, δηλαδή να τους γεννήσουμε ελπίδα» είπε μεταξύ άλλων η Μιλένα Αποστολάκη. 

Απαντώντας εμμέσως στις δηλώσεις Ανδρουλάκη περί μεγάλης ασυμμετρίας μεταξύ Περιφέρειας και Αθήνας στις ευρωεκλογές, η Μιλένα Αποστολάκη τόνισε πως “στο λεκανοπέδιο ο παρεμβατικός ρόλος των βουλευτών δεν έχει καμία σχέση με εκείνον στην περιφέρεια. Στο λεκανοπέδιο αξιολογείται η κυβερνησιμότητα του κόμματος. Και αυτή την προσδοκία δεν καταφέραμε να την εκφράσουμε με δυναμισμό και προοπτική». 

“Η θεσμική λειτουργία του κόμματος απαξιώθηκε”

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή κριτική και όσον αφορά την λειτουργία του κόμματος, κάνοντας λόγο για απαξίωσή της.

“Η θεσμική λειτουργία του κόμματος απαξιώθηκε. Ελάχιστες γόνιμες συνεδριάσεις των οργάνων, στελέχη που περιθωριοποιήθηκαν, οι θέσεις μας σε κρίσιμα νομοσχέδια δεν συζητήθηκαν στα κομματικά όργανα, το κόμμα πήρε τη μορφή ενός κλειστού σχηματισμού, που δεν ενέπνευσε τη συμμετοχή, τη διαβούλευση, τη συνδιαμόρφωση”, είπε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

“Συντεταγμένη διαδικασία εκλογής Προέδρου το φθινόπωρο”

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης είπε πως “Είναι αυτονόητη αναγκαιότητα η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης, η διεύρυνση του πολιτικού μας χώρου. Απαιτείται συμπαγές πολιτικό αφήγημα, αυτοπεποίθηση στις ιδέες και στα στελέχη μας, μακριά από οποιαδήποτε φοβικότητα. Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες. Χρειάζεται πολιτική επανεκκίνηση της παράταξης. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Συντεταγμένη διαδικασία εκλογής Προέδρου το φθινόπωρο, με όρους μαζικότητας και εξωστρέφειας που θα προσδώσει νέα δυναμική, και μετέπειτα, Συνέδριο χάραξης πολιτικής και εκλογής οργάνων, ως εφαλτήριο της πολιτικής διεύρυνσης του χώρου. Με απόφαση Προέδρου, όπως προβλέπεται στο καταστατικό μας”, είπε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης 

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ