Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μητσοτάκης: Πολύ εξαντλητική, αλλά ουσιαστική συζήτηση – Άκουσα πράγματα που δεν γνώριζα

Ολοκληρώθηκε, μετά από επτά ώρες η συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους φεύγοντας από τη συνεδρίαση τόνισε πως «ήταν μία πολύ εξαντλητική αλλά ουσιαστική συζήτηση, με καλή διάθεση συζητήθηκαν όλα, άκουσα και πράγματα που δεν γνώριζα».

Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός άφησε και μια αιχμή στο τέλος της δευτερολογίας του, λέγοντας ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης μίλησε κι έφυγε και έληξε η συνεδρίαση, ενώ στην ΝΔ διήρκεσε πέντε ώρες και μίλησαν όλοι όσοι ήθελαν.

Μήνυμα προς τα εμπρός και αυτοκριτική

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, μιλώντας ενώπιον της ΚΟ, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα πορείας προς τα εμπρός, με γρήγορη εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης. Στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και τον ανασχηματισμό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ένα ηχηρό «όχι» σε μια μικρή και φοβική ΝΔ, κάνοντας αυτοκριτική και δίνοντας το σήμα επανεκκίνησης.

Ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, ενώ ζήτησε η αυτοκριτική να μην οδηγήσει σε αδιέξοδη εσωστρέφεια.

Όπως τόνισε κ. Μητσοτάκης οι πολίτες ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερα αποτελέσματα, ενώ χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα τα περί στροφής στο κέντρο ή ως προς τα δεξιά.

«Ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά», είπε, επισημαίνοντας ότι δεν δέχεται κουβέντα για τον πατριωτικό και τον κοινωνικό χαρακτήρα της ΝΔ.

«Στους εμπόρους εθνικού αισθήματος απαντάμε στην πράξη με τον φράκτη, τα Rafale και τις Belharra», τόνισε.

Φρόντισε, δε, να στείλει ηχηρά μηνύματα τόσο στον Έντι Ράμα και στην νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας. Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις από τον βόρειο γείτονα και τον νέο πρωθυπουργό των Σκοπίων, Χρίστιαν Μιτσκόσκι, σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε με νόημα πως «δεν ξεκινήσατε καλά, πάψτε να λογαριάζετε «χωρίς τον ξενοδόχο», ενώ σε σχέση με την Αλβανία και την απόφαση για τη συνέχιση της κράτησης του Φρέντη Μπελέρη, είπε πως «τα ευρωπαϊκά όνειρα του κ. Ράμα περνούν από μία ελληνική παροιμία: “όπως έστρωσε θα κοιμηθεί”», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, δε, πως «διαθέτουμε την προωθητική δύναμη της αυτοκριτικής που δεν πρέπει να οδηγεί σε αδιέξοδη εσωστρέφεια, ούτε στην εμμονή σε προσωπικές επιδιώξεις, αλλά θα είναι έναυσμα στο έργο μας», θέλοντας να τονίσει την αναγκαιότητα επίτευξης του στόχου που είναι η σύγκλιση ζωής με το επίπεδο των περισσότερων χωρών της Ευρώπης, ενώ έκανε λόγο μεταξύ άλλων για «άστοχες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και λάθη».

Η συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ – Οι επικρίσεις για αλαζονεία, τη διεύρυνση προς το κέντρο και η ένταση με τον Μάριο Σαλμά και η απάντηση Μητσοτάκη σε Κακλαμάνη

Ιδιαίτερα επικριτικοί με ορισμένες συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών, κάνοντας λόγο για «αλαζονεία», εμφανίστηκαν αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με ορισμένους από αυτούς να ασκούν σκληρή κριτική και για κυβερνητικές πρωτοβουλίες «που απομάκρυναν παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ».

*Διαβάστε ακόμα: Αιχμηρές τοποθετήσεις των βουλευτών στην ΚΟ της ΝΔ – Ένταση με τα όσα είπε ο Μάριος Σαλμάς – Παρενέβη εκνευρισμένος ο Μητσοτάκης – Τι είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης

Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η διεύρυνση της κυβέρνησης και της ΝΔ προς το κέντρο, η «απομάκρυνση από τις παραδοσιακές αξίες και αρχές», με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίζει ότι «η ΝΔ παραμένει πιστή στις αρχές και τις αξίες της ιδρυτικής της διακήρυξης».

Η μοναδική στιγμή έντασης ήταν όταν ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς υποστήριξε ότι η ΝΔ «εξυπηρετεί τους λίγους έναντι των πολλών», με τον πρωθυπουργό να παρεμβαίνει ενοχλημένος τονίζοντας ότι «δεν θα δεχθεί τέτοιου είδους υπονούμενα». Αξίζει δε να σημειωθεί πως ήταν από τους λίγους που δεν αντέδρασαν μετά την πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, την ώρα που οι περισσότεροι βουλευτές χειροκρότησαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και σε όσα ανέφερε ο Νικήτας Κακλαμάνης σε σχέση με τις αξίες του κόμματος, κάνοντας αναφορά στην ιδρυτική διακήρυξη.

Ειδικότερα, μιλώντας σε «πηγαδάκι» στο περιστύλιο της Βουλής, ο βουλευτής της «γαλάζιας» παράταξης είπε ότι είναι υπέρ της διεύρυνσης του κόμματος, «όχι όμως της μετάλλαξης, γιατί είναι δυο διαφορετικά πράγματα και χρειάζεται προσοχή». Είπε επίσης ότι πρέπει η ΝΔ να δει τι γίνεται στην Γαλλία, «όπου ο κεντρώος Μακρόν που επιχειρούσε διαρκώς αμφίπλευρη διεύρυνση, τελικά καταποντίστηκε εκλογικά». Ανεβαίνοντας στη συνέχεια στο βήμα της συνεδρίασης ο κ. Κακλαμάνης μίλησε για «πολιτικό στρουθοκαμηλισμό» σε σχέση με το μήνυμα της κάλπης και ζήτησε «επιστροφή στην ιδρυτική μας διακήρυξη».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «την τελευταία πενταετία δεν έχει αλλάξει ούτε ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός και κοροϊδεύετε τους βουλευτές ότι τους υπολογίζετε. Και οι μόνοι που δείχνουν αλαζονεία είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί». «Είναι λάθος να θεωρούμε ότι εαν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι ότι αυτό είναι καλό», πρόσθεσε και συνέχισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Και ο πατέρας σας έκανε διεύρυνση αλλά δεν έκανε ιδεολογική μετάλλαξη του πυρήνα της παράταξης». Στα όσα είπε ο κ. Κακλαμάνης απάντησε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «είμαστε στις ίδιες αρχές που η ιδρυτική μας διακήρυξη λέει. Γι’ αυτό πήραμε 41%. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι αυτός που δίδαξε τον πραγματισμό στην πολιτική».

Τον λόγο έλαβαν 37 βουλευτές και η συνεδρίαση διήρκεσε 5 ώρες.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ