Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Σκληρό πόκερ για επιτρόπους και νέα ΕΕ: Ποιες αντιπροεδρίες θέλει ο Μητσοτάκης και ποιους σκέφτεται να στείλει στην Ευρώπη

Με διασφαλισµένη -ουσιαστικά- την ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιµόνι της Κοµισιόν, η Ελλάδα διεκδικεί ένα από τα λεγόµενα «καλά» χαρτοφυλάκια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πενταετίας 2024-2029. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε να διατηρήσει η χώρα µας µία από τις αντιπροεδρίες, που έχει από το 2019 µε τον Μαργαρίτη Σχοινά, αλλά το βασικό του µέληµα είναι µία θέση στην Επιτροπή που θα δώσει προστιθέµενη αξία στη χώρα µας την επόµενη πενταετία.

Τέτοια είναι, για παράδειγµα, η υπό σύσταση θέση του επιτρόπου για την Αµυνα, όπου ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει ήδη καταθέσει πρόταση για τη θέσπιση ενός ενιαίου αµυντικού ευρωπαϊκού ταµείου, το οποίο θα µπορούσε, π.χ., να χρηµατοδοτήσει µια ενιαία ευρωπαϊκή αεράµυνα.

Τέτοια θέση είναι και αυτή µε αρµοδιότητα τη ∆ιεύρυνση, που θα δώσει ένα επιπλέον θεσµικό και επίσηµο «εργαλείο» -έστω και εµµέσως- στην Ελλάδα στις διαπραγµατεύσεις µε τις έξι χώρες των ∆υτικών Βαλκανίων, ιδίως δε µε την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, στον µακρύ δρόµο που έχουν για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σηµαντικά για την Ελλάδα -και βέβαια για την Ευρώπη- χαρτοφυλάκια είναι και αυτά της Γεωργίας, µε την ΚΑΠ και την πράσινη µετάβαση να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς και η Ενέργεια: Εκεί η κυβέρνηση έχει προτείνει τη χρηµατοδότηση ενός «πράσινου» διαδρόµου ηλεκτρικής ενέργειας που θα µεταφέρει την ενέργεια που θα παράγεται στη χώρα µας από ΑΠΕ, καθώς και αυτήν που θα µεταφέρεται µέσω υποθαλάσσιων καλωδίων στη Μεσόγειο προς τον ευρωπαϊκό Βορρά.

Το φαβορί και τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του Ευρωπαίου Επίτροπου 

Το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει τελικά η Ελλάδα θα κρίνει και το πρόσωπο που θα επιλεγεί από τον πρωθυπουργό (σε συνεννόηση µε την πρόεδρο της Κοµισιόν), µε τον Μαργαρίτη Σχοινά να προβάλλει επί του παρόντος ως το φαβορί, λόγω και της εµπειρίας που διαθέτει και της καλής χηµείας µε την Φον ντερ Λάιεν. Το όνοµα του Απόστολου Τζιτζικώστα ακούγεται επίσης έντονα, αλλά και εκείνα της Νίκης Κεραµέως και του Σταύρου Παπασταύρου φέρεται να «παίζουν» στο παρασκήνιο. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης πιθανώς θα παραµείνει στη θέση του και δεν θα µετακοµίσει στις Βρυξέλλες, καθώς έχει ένα κρίσιµο έργο να επιτελέσει τα επόµενα χρόνια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Το απαιτούµενο όριο των 361 ψήφων

Πόσο βέβαιη είναι, όµως, η δεύτερη θητεία της Γερµανίδας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Την περασµένη ∆ευτέρα, το αεροπλάνο του Ελληνα πρωθυπουργού προσγειώθηκε λίγο µετά τις 11 το πρωί στις Βρυξέλλες και µέχρι τη 1 µετά τα µεσάνυχτα, που απογειώθηκε για την Αθήνα, ο κ. Μητσοτάκης ήταν σε διαρκείς συναντήσεις και διαβουλεύσεις, ως διαπραγµατευτής (µαζί µε τον Ντόναλντ Τουσκ) του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος. Αργά το βράδυ, η συµφωνία είχε σχεδόν κλείσει: Στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ΕΛΚ συγκεντρώνει 189 έδρες (από 176), οι Σοσιαλιστές και ∆ηµοκράτες 136 έδρες (από 139) και οι Κεντρώοι-Φιλελεύθεροι του Renew 81 έδρες (από 102). Αθροιστικά έχουν την απόλυτη πλειοψηφία, µε 406 ευρωβουλευτές σε σύνολο 720. Ακόµα, για παράδειγµα, κι αν ένα 10% καταψηφίσει τη Φον ντερ Λάιεν (σ.σ.: η ψηφοφορία είναι µυστική και ήδη η γαλλική ∆εξιά, π.χ., έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσει), η Γερµανίδα πρόεδρος της Κοµισιόν συγκεντρώνει και πάλι το απαιτούµενο όριο των 361 ψήφων για να επανεκλεγεί.

Το «αγκάθι» της θητείας του Κόστα

Οι Σοσιαλδηµοκράτες έλαβαν ως αντάλλαγµα για τη στήριξη της Φον ντερ Λάιεν τη στήριξη του ΕΛΚ και του Renew στον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα για το πόστο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, που θα διαδεχθεί, έτσι, τον Σαρλ Μισέλ. To Renew, που είναι η µικρότερη πολιτική δύναµη από τις τρεις, θα πάρει το πόστο του ύπατου εκπροσώπου, µε την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, να διαδέχεται τον Ζοζέπ Μπορέλ. Η προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου θα παραµείνει στα χέρια του ΕΛΚ και της Μαλτέζας Ροµπέρτα Μέτσολα. Το «αγκάθι» ωστόσο της θητείας του Κόστα παρέµεινε, µε το ΕΛΚ να ζητάει, ως είθισται, να είναι δυόµισι χρόνια και τους Σοσιαλδηµοκράτες να µην το δέχονται. Μέχρι την προσεχή Πέµπτη, ωστόσο, και την τακτική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες το ζήτηµα αυτό αναµένεται να έχει επιλυθεί.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ