Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

ΣΥΡΙΖΑ: Στην “Αυγή” της διάσπασης – Οι ηχηρές αποχωρήσεις, η στρατηγική Κασσελάκη και η εσωκομματική αντιπαράθεση για τα “μαύρα ταμεία”

Νέος γύρος σκληρής αντιπαράθεσης έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της ιστορικής εφημερίδας «Αυγής», την ώρα που τα υπονοούμενα περί «μαύρων ταμείων» ηχούν άσχημα σε ό,τι εκπροσωπεί το κόμμα και την προηγούμενη του Κασσελάκη περίοδο, ενώ στο «κάδρο» πάντα βρίσκεται το ενδεχόμενο μιας νέας διάσπασης.

Άλλωστε, η απόφαση της ηγεσίας του κόμματος να κλείσει το ημερήσιο φύλλο της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από στελέχη, όσο και από τους εργαζόμενους στην εφημερίδα, που απαντούν με απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ ζητούν και συνάντηση με τον Στέφανο Κασσελάκη. Παράλληλα, δεν απουσιάζουν τοποθετήσεις σημαινόντων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και εκλεγμένων εκπροσώπων του.

Η στρατηγική Κασσελάκη και το «μαύρο χρήμα»

Στην προσπάθεια δικαιολόγησης της απόφασής του, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε το πρωί σε ανάρτησή του στο X μεταξύ άλλων πως «σας μίλησα με ειλικρίνεια για δύσκολες οικονομικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Με μεγάλο συναισθηματικό κόστος. Πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν αυτήν τη στιγμή; Μόνο με μαύρο χρήμα. Ξεκαθάρισα: Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει μαύρο χρήμα».

Αυτή είναι και η «γραμμή» πάνω στην οποία έχει επιλέξει να κινηθεί ο πρόεδρος του κόμματος, θεωρώντας ότι οι συνεχείς αναφορές του στο «μαύρο χρήμα» εκθέτουν τόσο τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, όσο και τη ΝΔ.

Οι ηχηρές αποχωρήσεις και οι αναφορές για «μετάλλαξη» του ΣΥΡΙΖΑ

Η μέρα όμως δεν ξημέρωσε με τους καλύτερους οιωνούς για την Κουμουνδούρου. Τρία επιφανή στελέχη οι Τεμπονέρας, Κοτσακάς και Τσιόκας με επιστολή τους ανακοίνωσαν την απόφαση τους να αποχωρήσουν από τα όργανα του κόμματος, μιλώντας για «μετάλλαξη», αλλά και διευκρινίζοντας ότι δεν αποχωρούν από το κόμμα.

Τα τρία στελέχη εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους με το σχέδιο της ηγεσίας για την ανασυγκρότηση του κόμματος, ενώ αξιολογούν τις κινήσεις του Σ. Κασσελάκη ως διολίσθηση σε έναν άνευ όρων εξουσιοδοτισμό, που οδηγεί το χώρο σε μετάλλαξη.

Η επιστολή

«Όπως όλοι γνωρίζουμε, η ένταξη σε ένα πολιτικό φορέα γίνεται σε τρία πεδία: ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά.

Με αυτή την παρέμβαση μας καθιστούμε σαφές οι υπογράφοντες ότι αποχωρούμε από το Οργανωτικό σκέλος(για λόγους διολίσθησης σε έναν άνευ όρων «εξουσιοδοτισμό»).

Παραμένουμε όμως στο ιδεολογικό και στο πολιτικό πλαίσιο, όπως αυτά έχουν καθοριστεί διαχρονικά με τις αποφάσεις συλλογικών οργάνων(διατηρώντας όμως ισχυρές επιφυλάξεις για συμπεριφορές μετάλλαξης).

Η τελευταία παρέμβαση του σ.Προέδρου κατέστησε σαφές, ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι , για λόγους αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού, απέναντι σε μια μετάλλαξη ,αντί για μετεξέλιξη μετεξέλιξη ,,με την οποία διαφωνούμε.

Αποτελεί πεποίθηση μας η ανάγκη ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου σε τροχιά προοδευτικης διακυβέρνησης με προγραμματική ενότητα. Και γνωρίζαμε εξ αρχής τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε το εγχείρημα, προφανώς γιατί δεν συνάδει με κομματικές περιχαρακώσεις και ποικίλες προσωπικές στρατηγικές .

Άλλωστε, εμείς πρώτοι διατυπώσαμε την ανάγκη συγκρότησης κοινωνικού μετώπου, από τα κάτω για την προάσπιση της δημοκρατίας και των θεσμών. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια πολύ πριν από τις Ευρωεκλογές, με την ανοιχτή εκδήλωση στο θέατρο ΑΛΦΑ, με ευδιάκριτη τη στόχευση μας και επανήλθαμε την επαύριον των εκλογών με συγκεκριμένη πρόταση .

Πρόταση που κατά την άποψη μας σέβεται το μήνυμα της κοινωνίας και απαντά στο εκλογικό αποτέλεσμα .

Καταστήσαμε σαφές, ότι τα κόμματα του προοδευτικού χώρου παραμένουν στο σημερινό status, με απόλυτη αυτοτέλεια, ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική.

Τονίσαμε όμως ταυτόχρονα, την ανάγκη διερεύνησης των δυνατοτήτων για διαμόρφωση συμφωνίας στο προγραμματικό πεδίο . Παραμένουμε λοιπόν στρατευμένοι με στόχο την ανασύνθεση του προοδευτικού και αριστερού χώρου με βάση το αξιακό μας πλαίσιο .

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι του λαού και των ψηφοφόρων του και είναι τουλάχιστον άκομψες οι αναφορές για «τον δικό μου ΣΥΡΙΖΑ»

Ευχόμαστε και θα συμβάλουμε όπως και χιλιάδες στελέχη σ όλη τη χώρα, ώστε η κοινωνική αντιπολίτευση να αποκτήσει πολιτική έκφραση προς όφελος του λαού σε ευκρινή ορίζοντα κυβερνησιμοτητας .

Οι υπογράφοντες

Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αντώνης Κοτσακάς, πρώην πρόεδρος επιτροπής δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Χάρης Τσιόκας, μέλος οργανωτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ -ΚΕ»

Ζαχαριάδης: Λάθος το κλείσιμο της Αυγής και οι αποχωρήσεις των στελεχών

Στα τεκταινόμενα εντός ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε χαρακτηριστικά για το κλείσιμο της εφημερίδας «Αυγή» ότι είναι δυσάρεστη εξέλιξη το κλείσιμό της. «Κάνουμε προσπάθειες να διοχετευθούν οι εργαζόμενοι στην ιστοσελίδα» είπε, ενώ, αναφερόμενος στις παραιτήσεις από τα όργανα του κόμματος, είπε ότι αυτές είναι λάθος.

Πρόσθεσε, δε, πως ακόμα και οι πιο σκληροί επικριτές του Αλέξη Τσίπρα δεν αμφισβήτησαν την εντιμότητά του.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d29q0rscs30x)

Βασιλειάδης: Δεν είναι μονοπρόσωπη εταιρία ο ΣΥΡΙΖΑ – Οποιαδήποτε κίνηση, σαν αυτή για την Αυγή πρέπει να γίνεται μετά από συζήτηση στα αρμόδια όργανα του κόμματος

«Πυρά» εξαπέλυσε με στόχο τον Στέφανο Κασσελάκη και ο πρώην Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βασιλειάδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1. 

«Εγώ δεν μπορώ να κρίνω αν ήταν επιβεβλημένη ή μη επιβεβλημένη αυτή η κίνηση στα Μέσα του κόμματος, μπορεί και να ήταν, το θέμα είναι ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση πρέπει να γίνεται μετά από συζήτηση στα αρμόδια όργανα του κόμματος» δήλωσε χαρακτηριστικά αναφορικά με τις εξελίξεις στην «Αυγή», μετά την αναστολή της έκδοσης του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας.

Διαβάστε ακόμα: Όταν ο Στέφανος Κασσελάκης έλεγε στα Παραπολιτικά 90,1 για την Αυγή: “Έχω μία εφημερίδα που έχει εμπνεύσει κόσμο, έχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης μου”

Και συνέχισε, τονίζοντας: «Δεν είναι μονοπρόσωπη εταιρεία ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν εκλέξαμε ιδιοκτήτη κόμματος, έχουμε εκλέξει πρόεδρο κόμματος. Δεν γνώριζε κανένας τίποτα πλην των μελών του εκτελεστικού γραφείου».

Επίσης, αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Κασσελάκη για τα μαύρα χρήματα, ο Γιώργος Βασιλειάδης είπε: «Φαντάζομαι και ελπίζω ότι δεν υπονοεί για το δικό του κόμμα. Αν είχε άγνωστες πηγές χρηματοδότησης ενδεχόμενα και τα οικονομικά του θα ήταν καλύτερα. Ελπίζουμε όλοι ότι θα μας εξηγήσει κάποια στιγμή σε κάποια συνεδρίαση ενός οργάνου γιατί τα είπε αυτά».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες παραιτήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Το δυστυχές είναι ότι όταν παραιτείσαι από όργανα τα οποία επί της ουσίας δεν υπάρχουν δεν ξέρω και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αλλά προφανώς είναι μια γενικευμένη κρίση. Πρέπει όλοι να δείξουν την απαιτούμενη ψυχραιμία…».

Ο Γιώργος Βασιλειάδης  στους Θανάση Φουσκίδη & Στέλλα Γκαντώνα               26-06-24

Σπίρτζης: Να πάνε Κασσελάκης και Αποστολάκης στον εισαγγελέα αν έχουν στοιχεία – Αντικαταστατική η απόφαση για το κλείσιμο της «Αυγής»

Συνέχεια στα πυρά με στόχο τον Στέφανο Κασσελάκη με αφορμή το ζήτημα για τα «μαύρα λεφτά», αλλά και για το κλείσιμο της «Αυγής» έδωσε το στέλεχος του κόμματος και πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στο OPEN. Όπως υπογράμμισε «παροτρύνω τους Στέφανο Κασσελάκη και Ευάγγελο Αποστολάκη να πάνε στον εισαγγελέα για τα “μαύρα” ταμεία, αν έχουν στοιχεία».

«Τα εκτελεστικά όργανα του κόμματος δεν συνεδρίασαν ποτέ για την “Αυγή”», τόνισε επίσης καταλογίζοντας στον Στέφανο Κασσελάκη πως «κινήθηκε αντικαταστατικά».

Μαμουλάκης: Δεν υπάρχουν μαύρα χρήματα – Η απόφαση για την Αυγή πάρθηκε στο Εκτελεστικό Γραφείο

Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά τις φήμες για μαύρα χρήματα, ενώ μίλησε και για την απόφαση να κλείσει η Αυγή, λέγοντας πως υπήρξαν αποφάσεις στα θεσμικά όργανα.

Απαντώντας στη «βόμβα» Αποστολάκη, είπε στα Παραπολιτικά 90,1 πως μαύρα χρήματα στο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν ούτε κατά διάνοια. Αν υπήρχαν, δεν θα βρισκόμασταν σε αυτή τη δύσκολη δημοσιονομική μέγγενη», τόνισε, επισημαίνοντας την οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζει το κόμμα και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια εξυγίανσης.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση για την αναστολή της καθημερινής κυκλοφορίας της εφημερίδας “Αυγή”, ο κ. Μαμουλάκης παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μια δύσκολη στιγμή. «Στο προηγούμενο Εκτελεστικό Γραφείο συζητήθηκε και πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση», εξήγησε, υπογραμμίζοντας την οικονομική αιμορραγία του κόμματος. Παρά τις δυσκολίες, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί τρόπος να αναταχθούν τα οικονομικά του κόμματος και να επανέλθει η καθημερινή κυκλοφορία της εφημερίδας.

Ο Χάρης Μαμουλάκης δεν άφησε περιθώρια αμφιβολίας για τη σημασία του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αλέξης Τσίπρας», δήλωσε, τονίζοντας το σημαντικό αποτύπωμα του Τσίπρα στον προοδευτικό χώρο. Ανέφερε επίσης ότι ο νέος πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης, αν και αντιμετώπισε δυσκολίες και λάθη, βοήθησε σημαντικά με την εξωστρέφειά του. Σύμφωνα με τον κ. Μαμουλάκη, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ Κασσελάκη και Τσίπρα, κάτι που θα φανεί ξεκάθαρα στο μέλλον.

Φαραντούρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ούτε μαύρα ταμεία, ούτε σκοτεινές δοσοληψίες με παράκεντρα – Το σχόλιο για την Αυγή

«Από τη συμμετοχή μου στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ καταλαβαίνω ότι ούτε μαύρα ταμεία είχε ποτέ ούτε σκοτεινές δοσοληψίες με παράκεντρα, αν υπήρχε μια τέτοια διάχυτη αίσθηση στο χώρο μας πρώτος εγώ θα απείχα» δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νικόλας Φαραντούρης στα Παραπολιτικά 90.1 και την εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές περί μαύρων χρημάτων.

Ερωτηθείς, δε, για το θέμα της «Αυγής» ο κ. Φαραντούρης δήλωσε στεναχωρημένος που βλέπει «μια ιστορική εφημερίδα να ανακρούει πρύμναν».

Ο Νικόλας Φαραντούρης στην Νίκη Λυμπεράκη "Στον αέρα"  26-06-24

Γεροβασίλη: Αιφνιδιάζομαι συνεχώς τις τελευταίες ημέρες – Κάτι άλλο ήθελε να πει ο Αποστολάκης, απόφαση στο κενό το κλείσιμο της Αυγής

Για μία «πολύ δυσάρεστη εξέλιξη» έκανε λόγο από πλευράς της η Όλγα Γεροβασίλη αναφερόμενη στις παραιτήσεις των Τεμπονέρα, Τσιόκα και Κοτσακά από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρόκειται για μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, άξια στελέχη και τα τρία», δήλωσε χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη στον ΑΝΤ1, δηλώνοντας «απόλυτα αιφνιδιασμένη».

«Δεν μπορώ να πω ότι δεν αιφνιδιάζομαι από χθες», είπε.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση που έχει ανοίξει για «μαύρα χρήματα» στα κόμματα, είπε ότι η ίδια αναμένει «απαντήσεις» από τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη όταν επιστρέψει από το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

«Περιμένω να γυρίσει από τις ΗΠΑ, να συνεδριάσουν τα όργανα και να πάρουμε απαντήσεις, καθαρές απαντήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε. Σημείωσε επίσης ότι δεν μπορεί να καλλιεργείται η εικόνα πως όλοι οι πολιτικοί «τα παίρνουν», προσθέτοντας ότι όποιος έχει στοιχεία για παράνομους χρηματισμούς οφείλει να πάει στον εισαγγελέα.

Αναφορικά με τη δήλωση του τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη πως όλα τα κόμματα έχουν μαύρα χρήματα, εκτίμησε πως ο ναύαρχος ήθελε να πει «κάτι άλλο», απ’ αυτό που τελικά είπε.

Σχολιάζοντας το κλείσιμο της Αυγής, η κ. Γεροβασίλη έκανε λόγο για «αιφνίδια απόφαση στο κενό», σημειώνοντας ότι «ο εξορθολογισμός των μέσων του κόμματος θα έπρεπε να συζητηθεί πριν στα όργανα και με τη συμμετοχή των εργαζομένων».

«Κλειστά» τα χαρτιά Τσίπρα

Το μέγα ερώτημα είναι ποια στάση θα κρατήσει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καθώς οι αναφορές για «μαύρο χρήμα» αφορούν στην περίοδο που είχε το τιμόνι στο κόμμα. Δεν είναι ασφαλώς τυχαίες, άλλωστε οι αναφορές, περί του «δικού μου ΣΥΡΙΖΑ», στις οποίες προβαίνει ο Στέφανος Κασσελάκης, με τα υπονοούμενα πως θα αλλάξει ό,τι ίσχυε πριν και σε πλήρη αντίστιξη με το παρελθόν, με το οποίο δείχνει πως θέλει να έρθει σε «ρήξη».

Άλλωστε, τα σενάρια που κάνουν λόγο για αμφισβήτηση της προεδρίας Κασσελάκη εμμένουν (με το ενδεχόμενο αυτό να γίνει ακόμα και στην προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να μην πρέπει να αποκλειστεί), με τον ίδιο πάντως να θεωρείται πως σε καμία περίπτωση δεν θα μείνει αδρανής και θα επιδιώξει να «σπάσει αβγά» και να «χαλάσει τη σούπα», μένοντας πιστός σε ό,τι χαρακτηρίζει λίγο πολύ ως «μανιφέστο».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ