Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

ΠΑΣΟΚ: Δεν μειώνουν το ΦΠΑ στο λάδι γιατί δεν μπορούν να υπολογίσουν το δημοσιονομικό κόστος

Για «πλήρη ανικανότητα της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την ακρίβεια και έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα» έκανε λόγο ο υπεύθυνος του Κ.Τ.Ε. Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Νικητιάδης, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Δωδεκανήσου με θέμα τη μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο.

Ο κ. Νικητιάδης τόνισε ότι «ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση δεν έχει τρόπο να γνωρίζει τα δημοσιονομικά έσοδα από το ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, αναιρώντας το επιχείρημα πως η μείωση του φόρου θα έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος». Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση παραδέχθηκε την αδυναμία της στους ελέγχους, καθώς, όπως είπε ο κ. Δήμας, σε περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ, σε λίγους μήνες οι τιμές θα αυξηθούν και μπορεί να υπάρξει αισχροκέρδεια».

Ο κ. Νικητιάδης υπογράμμισε τη σημασία του ελαιολάδου για τον Έλληνα, σημειώνοντας ότι «η μέση λιανική τιμή του ελαιολάδου ήταν 6,14€/L όταν ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία και έχει αυξηθεί κατά 126,5%, με τον καταναλωτή να το αγοράζει πλέον με μέση τιμή 15 €/L».

Τόνισε επίσης ότι «είναι απλά μαθηματικά για να βρει η κυβέρνηση το δημοσιονομικό κόστος της μείωσης του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο». Αναφέρθηκε στις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ τουλάχιστον 1% σε όλα τα προϊόντα, κάτι που, όπως είπε, δεν έχει γίνει.

Ο κ. Νικητιάδης επισήμανε το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου η μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο είχε άμεσα αποτελέσματα στην τελική τιμή του προϊόντος, σύμφωνα με μελέτες της ευρωπαϊκής επιτροπής και της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας. Κάλεσε την κυβέρνηση να τολμήσει να προχωρήσει πιλοτικά στη μείωση του ΦΠΑ τουλάχιστον στο ελαιόλαδο, αν και δήλωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν θα το πράξει, καθώς θα αποδειχθεί ότι θα μειωθεί η τιμή στο ράφι και θα αναγκαστεί να παραδεχθεί το λάθος της και να το εφαρμόσει και σε άλλα προϊόντα».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ