Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

“Φάκελος” ΣΥΡΙΖΑ: Σε δύο “στρατόπεδα” το κόμμα – Οι υπαινιγμοί για “μαύρο χρήμα”, το “κλείσιμο” της Αυγής, τα “μαχαίρια” με την επιστολή των “87” & η “σκιά” Τσίπρα

Ακονίζονται τα “μαχαίρια” στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις που παρατηρούνται στο κόμμα μετά το κλείσιμο της εφημερίδας «Αυγή», τις απολύσεις στελεχών από τον Στέφανο Κασσελάκη, τις δηλώσεις του περί «μαύρου» χρήματος με… υπαινιγμούς προς το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα αλλά και την πρόσφατη επιστολή “87” βουλευτών και στελεχών του κόμματος, οι οποίοι ζητούν άμεση συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβήθηκε ποτέ τον διάλογο», απαντούν πηγές της Κουμουνδούρου, αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι οι 87 δεν ανέμεναν τη σύγκλιση των οργάνων, που έχουν προγραμματιστεί για τις 4 και 7 Ιουλίου, ενώ στο ίδιο πνεύμα κινούνται οι τοποθετήσεις των βουλευτών του κόμματος.

Ενώ, πριν από λίγο στον απόηχο του λουκέτου που έβαλε ο Στέφανος Κασσελάκης στο καθημερινό φύλλο της εφημερίδας «Αυγή» απαντούν κύκλοι του Αλέξη Τσίπρα.

Χαρακτηριστικά οι κύκλοι του Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν πως: «Η αγωνία των εργαζομένων στα ΜΜΕ του κόμματος δεν μπορεί να γίνεται φθηνό εμπόρευμα για εσωκομματική κατανάλωση. Οι διαρροές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανταποκρίθηκε σε μια επιστολή που έλαβε μόλις 24 ώρες πριν και ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό φανερώνουν τη χυδαιότητα με την οποία οι υπεύθυνοι χειρίζονται ευαίσθητα ζητήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί αυτονόητο ότι μόλις επιστρέψει θα συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση της Αυγής. Δεν πρόαυγηκειται όμως να συμβάλει σε παιχνίδια με τις ζωές τους».


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2btgvrv7h1l)

Στέφανος Κασσελάκης: Τηλεφώνησε στον αδερφό του για την ανάρτηση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στον ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα στη νύχτα τηλεφώνησε ο Στέφανος Κασσελάκης στον αδελφό του Στέλιο Κασσελάκη, λίγες ώρες μετά ένα αιχμηρό σχόλιο που έκανε ο τελευταίος κάτω από ανάρτηση του στιχουργού και υποστηρικτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑΝίκου Μωραΐτη, τα οποία ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Μωραΐτης, αναφερόμενος στην επιστολή των «87», είχε γράψει: «Το «πραξικόπημα του Συνεδρίου» απέτυχε. Τώρα, έχουμε το «πραξικόπημα των 87». Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι ο Κασσελάκης πάλευε μόνος του στις ευρωεκλογές με καμιά δεκαριά ανθρώπους. Οι άλλοι απλώς περίμεναν ένα κακό αποτέλεσμα για να βάλουν την υπογραφή τους».

Κάτω από αυτή την αιχμηρή ανάρτηση, ο Στέλιος Κασσελάκης έγραψε: «Στέφανος Κασσελάκης: Θέλω διαφάνεια και κανένα συμφέρον στην επιβίωση του κόμματος έτσι ώστε να υπηρετούμε το συμφέρον της βάσης και όχι των λίγων.

«87»: Θέλουμε συμφέροντα, διαπλοκή και μαύρο χρήμα. Έτσι άλλωστε κάνουν όλα τα μεγάλα κόμματα άρα και το σωστό».

stelios_kasselakis_anartisi

Κατέβηκε γρήγορα η ανάρτηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και συγκεκριμένα από τις ΗΠΑ που βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης, τα όσα ακούστηκαν ήταν σε έντονο ύφος και έτσι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, η ανάρτηση κατέβηκε.

Ο Στέλιος Κασσελάκης είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που εμπιστεύεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάνος Ρήγας: Να προσέχουν τι λένε Ραγκούσης και Αποστολάκης – Άτοπο το κείμενο των “87”

Να είναι πιο προσεκτικός στις τοποθετήσεις του ζήτησε ο πρώην Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, από τον Γιάννη Ραγκούση, μετά τις τοποθετήσεις του δεύτερου κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Ακόμα, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Ευάγγελου Αποστολάκη περί «μαύρου χρήματος», ο Πάνος Ρήγας ανέφερε πως καλύτερα θα ήταν κάποιος να μη μιλάει, αν δεν γνωρίζει.

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε άτοπο το κείμενο των «87», καθώς όπως είπε, την ώρα που δημοσιεύτηκε, είχε ήδη ανακοινωθεί ότι θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή στις 7 Ιουλίου.

«Θα σας πω όλα τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος έχουν κάτι σημαντικό στο μυαλό τους, πώς θα είμαστε πειστικοί για την επόμενη μέρα», σημείωσε, μιλώντας στο Status FM.

Πάνος Ρήγας για Αποστολάκη και Ραγκούση

Για το κλείσιμο της «Αυγής»

Σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ και την αναστολή κυκλοφορίας του καθημερινού φύλλου της «Αυγής», είπε: «Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Όλοι γνωρίζουν από το 2022 ότι θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε αυτές τις αναδιαρθρώσεις».

Επίσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο ύπαρξης «μαύρων χρημάτων» και ισχυρίστηκε πως τα έσοδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι γνωστά, από τις συνδρομές των μελών και την κομματική επιχορήγηση.

«Έχουμε ένα πρόβλημα ρευστότητας», υπογάμμισε.

Πάνος Ρήγας για ΑΥΓΗ

Αντώναρος στα Παραπολιτικά 90,1: Κάποιοι έχουν νταλκά να απαλλαγούν από τον Κασσελάκη – Θα φάνε τα μούτρα τους

Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την επιστολή-φωτιά των «87» με στόχο τον Στέφανο Κασσελάκη μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή ο Ευάγγελος Αντώναρος.

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά πως «κάποιοι έχουν νταλκά να απαλλαγούν από τον Κασσελάκη», λέγοντας σε επικριτικό τόνο πως πρέπει «να διαχειριστούν μόνοι τους την πίκρα τους», καθώς «είναι προσβολή η στάση τους απέναντι σε όσους ψήφισαν Κασσελάκη» για πρόεδρο του κόμματος.

Σε σχέση με το αν είναι ο Αλέξης Τσίπρας πίσω από αυτήν την κίνηση, είπε πως «αν ήθελε να κάνει δήλωση θα την είχε ήδη κάνει», προσθέτοντας πως «οι αμφισβητίες του Κασσελάκη θα φάνε τα μούτρα τους».

Για την αναστολή της καθημερινής έκδοσης της «Αυγής», ο Ευάγγελος Αντώναρος τόνισε πως «θα πρέπει να εξορθολογιστεί η λειτουργία των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ», λέγοντας πως «σωστά κλείνει το καθημερινό φύλλο, δεν γίνεται να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με μαύρα χρήματα, τα οικονομικά του κόμματος είναι συγκεκριμένα αλλά πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός».

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Ευάγγελου Αντώναρου στα Παραπολιτικά 90,1

Μεταξύ άλλων, ο Ευάγγελος Αντώναρος επεσήμανε:

Ε.ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτοί που δεν θέλουν τον Κασσελάκη τον νταλκά τους δεν μπορούν να τον αποβάλλουν, είναι μια η έννοια τους πως θα απαλλαγούν από τον Κασσελάκη.

Ε.ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι κατάφορη περιφρόνηση στην εκπεφρασμένη βούληση της λαϊκής βάσης και αυτό δείχνει ότι ο νταλκάς τους είναι πως θα φύγει ο Κασσελάκης. Ας το διαχειριστούν, δική τους είναι η πίκρα δεν μας απασχολεί ποσώς.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ο κ. Τσίπρας είναι από πίσω από τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ

Ε.ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αν ήθελε ο Αλ. Τσίπρας να κάνει δική του δήλωση θα την είχε κάνει άλλωστε οι πρώην πρωθυπουργοί σε όλα τα κόμματα απολαμβάνουν ένα ιδιαίτερο καθεστώς και έχουν το δικαίωμα να τοποθετούνται με το δικό τους τρόπο. Αν ήθελε να κάνει μια δήλωση ο κ. Τσίπρας, είμαι βέβαιος, με την ευθύτητα η οποία τον διακρίνει και με τον τρόπο με τον οποίο έχει πολιτευτεί όλο αυτό το διάστημα θα την έκανε.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι πάει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δεύτερη αναμέτρηση

Ε.ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι δεύτερη είναι στην ουσία τρίτη ή τέταρτη και όλοι αυτοί που οδήγησαν σε τέτοια αναμέτρηση θα φάνε τα μούτρα τους. Ο κ.Κασσελάκης δεν αναγκάζεται κάνει πράγματα που ο ίδιος επιλέγει να κάνει, θα κρίνει τι θέλει να κάνει και αφού γίνει η συζήτηση αυτή θα δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.

Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Κασσελάκη «ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παίρνει μαύρα»

Ε.ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα θα πορευτεί χωρίς τις πρακτικές οι οποίες εφαρμόζονταν ενδεχομένως μέχρι τώρα, αυτό όμως αφορά οπωσδήποτε τα δύο μεγάλα κόμματα που έχουν κυβερνήσει και το καθένα από τα οποία χρωστάει σε τράπεζες.

ΔΗΜ.: Μπορεί να αφορά και τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ;

Ε.ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, εγώ δεν έχω διαπιστώσει τίποτα τέτοιο.

Για την «Αυγή»

Ε.ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ποιος θα πληρώνει αυτούς οι οποίοι δεν μπορεί να τους πληρώσει κανείς; Τα κόμματα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό κορβανά πρέπει το χρήμα να υπάρχει εσείς τι λέτε να βρεθούν μαύρα χρήματα ή άλλες πηγές για να πληρώνονται οι εργαζόμενοι; Πρέπει να εξορθολογιστεί η λειτουργία αυτών των οργάνων για να διατηρήσουν την υποχρέωση ενημέρωσης την οποία έχουν. Δυο πράγματα χρειάζονται Κυριακάτικο φύλλο το οποίο εξασφαλίζεται και έντονη ιντερνετική παρουσία. Όλοι αυτοί που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την Αυγή πόσο συχνά έχουν πάει τα τελευταία χρόνια στο περίπτερο να αγοράσουν μια εφημερίδα;

Θεοδώρα Τζάκρη για επιστολή των 87: Οι συνάδελφοι θα μπορούσαν να περιμένουν την συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής

Για τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τη νέα κίνηση αμφισβήτησης 87 βουλευτών και στελεχών του κόμματος κατά του Στέφανου Κασσελάκη – την επιστολή των 87 – μίλησε στον ΣΚΑΪ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη.

*Διαβάστε εδώ: “Πυρά” Ραγκούση κατά Κασσελάκη: Αν πάει τώρα σε εκλογές, δεν θα πάρει ούτε τις μισές ψήφους

«Δεν καταλαβαίνω γιατί κυκλοφόρησε το κείμενο, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του κόμματος ότι θα συγκληθεί η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου (την Πέμπτη 4 Ιουλίου θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος). Οι συνάδελφοι θα μπορούσαν να περιμένουν την συνεδρίαση του κομματικού οργάνου, αντί να παραβιάζουν απροκάλυπτα τις οργανωτικές δημοκρατικές αρχές», είπε αρχικά η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

«Εκτιμώ πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο διάσπασης στο κόμμα. Πολλά από τα αιτήματα της επιστολής των 87 είναι ξεπερασμένα και κάποιοι ισχυρισμοί είναι αβάσιμες διαπιστώσεις», τόνισε η κ. Τζάκρη, αναλύοντας στη συνέχεια το κείμενο της επιστολής.

«Η Αυγή δεν έκλεισε – Δεν θα γίνει καμία απόλυση δημοσιογράφου»

«Η εποχή μας κυριαρχείται από το ψηφιακό άλμα και οι εφημερίδες παγκοσμίως για να επιβιώσουν γίνονται ηλεκτρονικές, με συνδρομητές. Χρειαζόμαστε το κύρος της έντυπης έκδοσης, αλλά χρειαζόμαστε και το ηλεκτρονικό μέσο, για την ταχύτητα της κυκλοφορίας της είδησης. Η Αυγή δεν έκλεισε. Όμως, οικονομοτεχνικά το καθημερινό φύλλο δεν βαίνει, όταν έχεις το site avgi.gr που ανεβάζει το ίδιο περιεχόμενο με την εφημερίδα και καθημερινά μπαίνουν 100-200.000 χρήστες.
Η λύση να κλείσει το καθημερινό φύλο, να διατηρηθεί το κυριακάτικο και να ενισχυθεί το site είχε ληφθεί επί Τσίπρα, από αυτούς που σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα», τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Τζάκρη σημείωσε ακόμα ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση δημοσιογράφου, για να υπάρχει η εύρυθμη λειτουργία του μέσου.

«Δεν είναι ο Τσίπρας πίσω από την επιστολή»

Επανερχόμενη στο θέμα της επιστολή αμφισβήτησης των 87, η Θεοδώρα Τζάκρη εκτίμησε ότι δεν βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας πίσω από αυτή την κίνηση.

«Ο κ. Τσίπρας έκανε ξεκάθαρες τις θέσεις τους πριν δύο εβδομάδες. Αυτό που κάνει, με το Ινστιτούτο που έφτιαξε, συμβάλει θετικά στις συλλογικές μας αποφάσεις – τις ενδυναμώνει, δεν τις αποδυναμώνει. Αυτοί όμως που μιλούν εξ ονόματός του, δεν βοηθούν στην εικόνα που έχει στην κοινωνία. Ο κ. Τσίπρας δεν χρειάζεται μεταφραστές, όποτε θέλει να πει κάτι , το λέει ο ίδιος», κατέληξε.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2bf1zgi4pu1)

Αυλωνίτης στα Παραπολιτικά 90,1: Βλέπω πρόσωπα στην ομάδα των 87 που είναι συνδεδεμένα με τον Αλέξη Τσίπρα – Πρέπει να βγει μπροστά και να υποστηρίξει το κόμμα του

Λάθος χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης, την πρωτοβουλία των 87 βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να στείλουν κοινή επιστολή προς τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη, ζητώντας διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είμαι αντίθετος με τη λογική των 87. Δημιουργείται εικόνα που δεν είναι καλή για τον κόσμο. Δεν αντιλαμβάνομαι την σκοπιμότητα της κίνησης τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αυλωνίτης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί», με τον Βασίλη Σκουρή και τον Σωτήρη Ξενάκη.

«Ο αδελφός του κ. Κασελακη μπορεί να είναι αδελφός του προέδρου του κόμματος, αλλά είναι λάθος αυτό που έκανε», πρόσθεσε.

«Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να βγει μπροστά και να υποστηρίξει το κόμμα του»

«Βλέπω πρόσωπα στην ομάδα των 87 που είναι συνδεδεμένα με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να βγει μπροστά και να υποστηρίξει το κόμμα του. Είναι λάθος η σιωπή του. Έχουμε έναν αρχηγό σήμερα. Δεν βλέπω να έχει βγει με ένα τρόπο σοβαρό. Εγώ θα πόναγα το παιδί μου. Δεν μπορεί να βλέπει αυτές τις ομαδοποιημένες καταστάσεις που τον διέλυσαν κι αυτόν», επισήμανε ο κ. Αυλωνίτης.

Η συνέντευξη του Αλέξανδρου Αυλωνίτη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κος Αλέξανδρος Αυλωνίτης μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Σωτήρη Ξενάκη.

Κληθείς να σχολιάσει το κείμενο των 87 βουλευτών, είπε: «Είμαι αντίθετος με αυτή τη λογική, γιατί έτσι δημιουργούν ομαδοποιημένες καταστάσεις στο κόμμα και το έχουμε πληρώσει πολλές φορές και με δύο απανωτές ήττες, με παραίτηση του προέδρου μας κλπ. Φυσικά υπάρχουν και άλλα θέματα τα οποία αθροιζόμενα δημιουργούν τέτοιες καταστάσεις που δημιουργούν εικόνα η οποία δεν είναι καλή για τον κόσμο».

«Θεωρώ λάθος την πρωτοβουλία των 87 γιατί το να υπογράφουν όλοι μαζί ένα κείμενο δημιουργείται η εικόνα ότι κάπου συγκεντρώθηκαν πέρα από τα όργανα, και εξέφρασαν μια άποψη. Θα μπορούσαν αυτή την άποψη να την εκφράσουν εσωτερικά, όταν μάλιστα η ανακοίνωση αυτή δημοσιοποιήθηκε όταν ήδη είχε ανακοινωθεί η σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας και η σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής. Δεν αντιλαμβάνομαι την σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης», πρόσθεσε.

Με αφορμή την ανάρτηση του αδερφού του κ. Κασσελάκη, είπε: «Είναι λάθος η κίνηση αυτή, ο αδερφός του κ. Κασσελάκη μπορεί να είναι μέλος του κόμματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσει το ίδιο λάθος που επεσήμανε».

Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Αποστολάκη περί μαύρων χρημάτων, ανέφερε: «Μίλησα με τον κ. Αποστολάκη, δεν εννοούσε αυτό που είπε. Η πρώτη του δήλωσή του ήταν λανθασμένη, έδωσε τη δυνατότητα στον οποιανδήποτε να το ερμηνεύσει διαφορετικά και δικαιολογημένα να το ερμηνεύσει διαφορετικά».

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσουν σε διάσπαση, απάντησε: «Δεν νομίζω ότι μπορεί αυτή η ιστορία να οδηγήσει σε μια καινούργια διάσπαση, αν και βλέπω πρόσωπα μέσα σε αυτή την ομάδα, τα οποία σηματοδοτούν κάτι. Όταν υπάρχουν πρόσωπα τα οποία είναι συνδεδεμένα με τον Αλέξη Τσίπρα, τότε δεν αντιλαμβάνομαι… αν το συσχετίσω και με το γεγονός ότι έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό ο Αλέξης Τσίπρας που μας οδήγησε στο να είμαστε κυβέρνηση θα πρέπει να βγει και να υποστηρίξει το κόμμα του. Είναι λάθος η σιωπή».

Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει στηρίξει μέχρι σήμερα τον κ. Κασσελάκη, απάντησε: «Όταν συμβαίνουν όλα αυτά τα πράγματα δεν βλέπω να βγαίνει με ένα τρόπο σοβαρό. Θα μου πείτε ότι έχει φύγει από αρχηγός, δεν θέλει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά του κόμματος, πρέπει να κρατήσει μια απόσταση αλλά η συμμετοχή του στα κοινά και με το Ινστιτούτο αλλά και με την υποχρέωση να στηρίξει ένα κόμμα που ουσιαστικά είναι «δημιούργημά» του … Εγώ θα πόναγα το παιδί μου, θα έκανα ότι μπορούσα δεν το κάνει όμως. Δεν μπορεί να βλέπει αυτές τις ομαδοποιημένες καταστάσεις οι οποίες τον διέλυσαν και τον ίδιο. Δηλαδή οι ισορροπίες που κράτησε ο Αλ Τσίπρας τόσο καιρό μέσα από αντιμαχόμενες ομαδοποιημένες καταστάσεις αυτές μπορεί σε κάποια φάση να τον έβγαλαν στην κυβέρνηση όμως μετά την ήττα λειτούργησαν εντελώς διαλυτικά».

O Αλέξανδρος Αυλωνίτης  στους Σωτήρη Ξενάκη & Βασίλη Σκουρή               28-06-24

Σπίρτζης για τους 7 βουλευτές που υπέγραψαν κατά Κασσελάκη: Δεν φεύγει κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ – Εύλογη η διαμαρτυρία των 87 στελεχών

Τις καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ο Χρήστος Σπίρτζης, αφήνοντας αιχμές κατά του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη.

*Διαβάστε εδώ: “Πυρά” Ραγκούση κατά Κασσελάκη: Αν πάει τώρα σε εκλογές, δεν θα πάρει ούτε τις μισές ψήφους

Μιλώντας στον One, χαρακτήρισε «εύλογη» τη διαμαρτυρία των 87 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που απέστειλαν κοινή επιστολή στον πρόεδρο του κόμματος, σχολιάζοντας ότι το κόμμα λειτουργεί δίχως να συνεδριάζουν τα όργανα.

«Το ότι διαμαρτύρονται 87 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε μια επιστολή για μια σειρά από ζητήματα που έχουν γίνει τελευταία, νομίζω είναι εύλογο. Δεν είναι λογικό όταν έχει να συνεδριάσει όργανο στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πάρα πολλούς μήνες, όταν έχουν τελειώσει οι ευρωεκλογές και δεν έχει γίνει καν απολογισμός. Δεν έχει έρθει ο Στέφανος Κασσελάκης να απολογηθεί για το αποτέλεσμα. Δεν είναι ασυνήθιστο; Δεν πρέπει να υπάρχει μια εισήγηση για το τι κάνουμε από εδώ και πέρα;», διερωτήθηκε ο κ. Σπίρτζης.

Χρήστος Σπίρτζης: Δεν φεύγει κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Αντ’ αυτού έχουμε από την Αμερική μια ανάρτηση που βάζει θέματα, τα οποία κατά τη γνώμη μου είναι απαράδεκτα, αν τα βάζει για τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στενοί συνεργάτες του λένε το ανάποδο. Ο ίδιος οφείλει να έρθει και να τα απαντήσει, διότι διαφορετικά πρέπει να πετάξει από το μπαλκόνι του γραφείου του μια σειρά από στελέχη που είναι δίπλα του, αν έχει την παραμικρή υπόνοια. Έχει δύο γραμματείς επί Τσίπρα και σήμερα, έχει μέλη της ΠΓ που είναι από τον Συνασπισμό», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Σπίρτζης επισήμανε ότι το κόμμα λειτουργεί ως «μονοπρόσωπη ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία)».

«Αυτό που έγινε στις εκλογές είναι ενδεικτικό το πού κινείται το κόμμα, γι’ αυτό είπα ότι θυμίζει μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Δεν κινητοποιήθηκαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές. Δεν υπήρχε ένα οργανωτικό σχέδιο διάταξης. Αυτά δεν πρέπει να συζητηθούν;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τους 7 βουλευτές, ο κ. Σπίρτζης σχολίασε: «Δεν φεύγει κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Έχουν διατυπωθεί και απόψεις από τον Στέφανο Κασσελάκη που είναι σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές, τις αξίες και τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (…). Και με έναν τρόπο διαχείρισης που κατά τη γνώμη τη δική μου είναι ξένος τελείως», υπογράμμισε, αφήνοντας αιχμές για πολιτική στοχοποίηση.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2b2km2mu5bl)

Δανέλλης: Εμείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν φεύγουμε, τον υπερασπιζόμαστε – Δεν είναι το κόμμα του Κασσελάκη

Με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις που παρατηρούνται στο ΣΥΡΙΖΑ μετά το κλείσιμο της εφημερίδας «Αυγή», τις απολύσεις στελεχών από τον Στέφανο Κασσελάκη, τις δηλώσεις του περί «μαύρου» χρήματος αλλά και την πρόσφατη επιστολή 87 βουλευτών και στελεχών του κόμματος, οι οποίοι ζητούν άμεση συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο Σπύρος Δανέλλης, Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας αρχικά στην ερώτηση τίνος κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αν είναι του κ. Κασσελάκη, των στελεχών ή των μελών, ο κ. Δανέλλης επισήμανε «Νομίζω ότι κάποια πράγματα, φτάνουν σ’ ένα όριο. Ο κ. Κασσελάκης βεβαίως ήταν ειλικρινής όταν πρότεινε το όραμά του και μέσα σ’ ένα εκλογικό σύστημα που αφρόνως είχαμε αποδεχτεί και υπερψηφίσει στο προτελευταίο μας συνέδριο και εξελέγη πρόεδρος του κόμματος. Ήρθε όμως υποσχόμενος και νομίζω ότι αυτό είναι που αναπτέρωσε την ελπίδα, έτσι ώστε τα χιλιάδες των μελών του ΣΥΡΙΖΑ και των φίλων που με τραυματισμένο το ηθικό, μετά από τη δεινή ήττα την περσινή και τη διπλή μάλιστα, ήλπισαν και άκουσαν αυτό που υποσχέθηκε, ότι δηλαδή «εγώ θα ρίξω τον Μητσοτάκη». Αυτό στην πορεία δεν φαίνεται να πραγματοποιήθηκε και είναι μακράν η πραγματικότητα αυτής της υπόσχεσης του. Μέσα σ’ αυτή την πραγματικότητα που θα έπρεπε να συζητηθεί διαφορετικά και όπως ορίζει και το καταστατικό του κόμματος και η λειτουργία των δημοκρατικά λειτουργούντων κομμάτων, φαίνεται ότι αυτά δεν ισχύουν για τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον και έτσι έχουμε τις ντιρεκτίβες και τα μηνύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και την υλοποίηση από την εδώ ηγετική ομάδα έτσι, των επιταγών του προέδρου (…). Αυτό που διέκρινε την Αριστερά από τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο και έχαιρε εμπιστοσύνης και ιδιαίτερης αίσθησης σεβασμού, η Αριστερά, τα μέλη της, οι ηγέτες της από τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο, σε χρόνια δύσκολα και με οξυμένα τα πάθη, ήταν το ήθος. Και αυτό το ήθος έχει κατακερματιστεί. Αυτό το περίφημο προνόμιο που είχε κάποτε η Αριστερά έχει πάει περίπατο».

Εν συνεχεία, αναφερόμενος στο κείμενο που υπέγραψε μαζί με άλλους 86 συντρόφους και συντρόφισσες, όπου μιλούν για μια συντεταγμένη συζήτηση ώστε να γίνει μια κουβέντα για το εκλογικό αποτέλεσμα ενώ βάζουν παράλληλα και το θέμα της «Αυγής», το θέμα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, ο κ. Δανέλλης, απάντησε το εξής στο ερώτημα για το υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί στο κόμμα να ανοίξει αυτή η συζήτηση «Αυτό που φαίνεται, αν δείτε και την υποδοχή των αυτονόητων ζητημάτων που εγείρει αυτή η ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο και τη γραμματέα των 87 στελεχών του κόμματός μας, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται-από τους οπαδούς να χρησιμοποιήσω αυτόν τον όρο, γιατί οπαδισμός είναι του κ. Κασσελάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης-προφανώς όχι κυνήγι μαγισσών είναι αλλά είναι ανεπανάληπτες στιγμές, ξένες προς το ήθος, προς την κουλτούρα και την αισθητική της Αριστεράς, έτσι όπως έχουμε μάθει εμείς από τα παλιά τα χρόνια. Προφανώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε και το τέλος του κόμματος αυτού και όχι του χώρου (…). Είναι πλειοψηφικό πλέον κοινωνικά το αίτημα ότι οι δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές, θα πρέπει να συνεννοηθούν. Θα πρέπει από κοινού, να αντιμετωπίσουν αυτήν την επίθεση της Δεξιάς, της νέας Δεξιάς, της ακροδεξιάς, η οποία φαίνεται ότι σαρώνει τα πάντα».

«Εμείς από το κόμμα δε φεύγουμε Το κόμμα αυτό το υπερασπιζόμαστε και γι’ αυτό το λόγο και μείναμε και μένουμε – Δεν είναι το κόμμα του κ. Κασσελάκη»

Έπειτα, δεν παρέλειψε επίσης να επισημάνει το εξής στη εκπομπή «Με τούτα και Μ’ Εκείνα», «Το κόμμα αυτό το υπερασπιζόμαστε και γι’ αυτό το λόγο και μείναμε και μένουμε και είμαστε εδώ. Μιλάμε για το κόμμα μας. Δεν είναι το κόμμα του κ. Κασσελάκη. Ο κ. Κασσελάκης, που βλέπει διαφορετικά το κόμμα και είναι δικαίωμά του να το κάνει, αν πείσει την πλειοψηφία των μελών του κόμματος ότι θέλουν μια τέτοια μεταστροφή, μια τέτοια μετάλλαξη του κόμματος, ας το αποφασίσουν και ο καθένας θα πάρει τις ευθύνες του και θα κάνει τις επιλογές του.

Εμείς από το κόμμα δεν φεύγουμε. Γι’ αυτό παλεύουμε μέσα στο κόμμα. Και είναι κρίμα που άξιοι συνάδελφοί μας και σύντροφοί μας έκαναν αυτή την επιλογή που είναι δικό τους το θέμα βεβαίως, όταν έφυγαν έτσι πριν από μερικούς μήνες και δυστυχώς με πολύ άδοξη κατάληξη, διότι δεν ήταν σωστή επιλογή, ούτε σωστός χρόνος και αυτό μόνο που έκαναν είναι να αλλάξουν τους συσχετισμούς και να βοηθήσουν τον κ. Κασσελάκη να επιβάλει την αντίληψή του».

Τέλος, όσον αφορά το συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο και για το αν υπάρχει πιθανότητα να τεθεί θέμα ηγεσίας, ο κ. Σπύρος Δανέλλης, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Το θέμα δεν είναι το θέμα ηγεσίας. Το θέμα είναι ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι ο χαρακτήρας αυτού του κόμματος και ποιος ο τρόπος και που λειτουργεί και ποια είναι η ταυτότητά του και ποια είναι βεβαίως και τα αξιακά του, οι αναφορές και ποιος είναι ο συγκεκριμένος προγραμματικός του λόγος και πώς υλοποιούμε το μεγάλο στόχο και το μεγάλο καημό των προοδευτικών πολιτών.

Το πώς μπορούμε δηλαδή επιτυχώς να ανατρέψουμε-όχι τον κ. Μητσοτάκη-αλλά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την ατζέντα αυτή την οποία έχει και που σε πάρα πολλά ζητήματα, έχει αγκαλιάσει και την ατζέντα της ακροδεξιάς. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Ο κ. Κασσελάκης υποσχέθηκε ότι αυτό μπορεί να κάνει. Αυτή ήταν η δέσμευσή του προς τους χιλιάδες των ψηφοφόρων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που τον αγκάλιασαν και χωρίς να τον ξέρουν τον ανέδειξαν. Διότι, ο κ. Κασσελάκης είναι το σύμπτωμα της κρίσης για να μην τον αδικούμε. Δεν είναι το αίτιο της κρίσης. Γίνεται αίτιο άλλων κρίσεων τώρα από την πολιτική που ακολουθεί».

Βούτσης στα Παραπολιτικά 90,1: Πολιτική ντροπή οι υπαινιγμοί για “μαύρα” χρήματα – Οδηγούν στη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η ρητορική και οι υπαινιγμοί για “μαύρα” χρήματα γίνονται ως μέθοδος εσωτερικής αντιπαλότητας πιθανώς και με την προηγούμενη ηγεσία του Αλ. Τσίπρα» σχολίασε ο τέως πρόεδρος της Βουλής  Νίκος Βούτσης για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ στα Παραπολιτικά 90,1 και τη Νίκη Λυμπεράκη.

«Κατά την γνώμη μου βρίσκεται στον πάτο μιας λογικής που οδηγεί στην ουσιαστική διάλυση της παράταξης. Αυτά είναι ντροπή, πολιτική ντροπή» τόνισε.

Ο Νίκος Βούτσης   στην Νίκη Λυμπεράκη "Στον αέρα"  28-06-24


Τι είπε ο Νίκος Βούτσης στα Παραπολιτικά 90,1

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Αναφορικά με την Αυγή

Υπήρχε μια ευρεία διαβούλευση το 2021-2022 η οποία όμως κατέληξε σε μια αναλυτική απόφαση για πολιτικό σχέδιο διατήρησης της εφημερίδας, και επιχειρηματικό σχέδιο.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Κασσελάκη περί μαύρων χρημάτων

Η ρητορική και οι υπαινιγμοί περί μαύρων χρημάτων γίνονται ως μέθοδος εσωτερικής αντιπαλότητας πιθανώς και με την προηγούμενη ηγεσία του Αλ. Τσίπρα, και κατά την γνώμη μου βρίσκεται στον πάτο μιας λογικής που οδηγεί στην ουσιαστική διάλυση της παράταξης. Αυτά είναι ντροπή, πολιτική ντροπή.

Όλο αυτό το στοίχημα για τον κ. Κασσελάκη θεωρώντας ότι αγόρασε μια εταιρεία να λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα με όρους εταιρικού δικαίου αποτελεί και αυτό στοιχείο παρακμιακό.

Αναφορικά με τη συζήτηση για την ενιαία κεντροαριστερά

Υπάρχουν κρισιακά φαινόμενα στα δύο κόμματα που εξελίσσονται και είμαστε στη φάση των εσωτερικών διευθετήσεων και με αυτή την έννοια παρελκύει και οποιαδήποτε συζήτηση περί μεγάλου προοδευτικού πόλου, περί συνεργασιών κλπ. Είτε έτσι είτε αλλιώς εμάς δεν θα μας ενδιέφερε η αναδιαμόρφωση και η θεμελίωση μιας νέας ενιαίας μάλιστα κεντροαριστεράς, αυτό το έχουμε διευκρινίσει από χρόνια. Μας ενδιαφέρει, αυτό που και πέρυσι ως ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ ήταν η βασική μας γραμμή εν όψει των εκλογών, να υπάρχει η προγραμματική σύγκλιση και συνεργασία του ευρύτερου δυνατού φάσματος των προοδευτικών δυνάμεων. Σε αυτή τη συζήτηση όποτε γίνει και αν γίνει η Νέα Αριστερά θα είναι παρούσα. Πρωτεύουν τα προγραμματικά ζητήματα, να υπάρξει ένα προοδευτικό πρόγραμμα με κοινωνική προτεραιότητα και από εκεί και πέραν η πολυκομματική σύγκληση θα αναφερθεί και σε πρόσωπα. Μιλάμε από θέσεις αυτονομίας και διακριτότητας της Ανανεωτικής Αριστεράς δεν εμπλεκόμαστε σε καμία συζήτηση περί ενιαίας Κεντροαριστεράς, ενός αρχηγού και ενός κόμματος κλπ μιλάμε για σύγκληση και συνεργασία κομμάτων.

Ερωτηθείς πως πιστεύει ότι θα πάνε τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ

Εντείνονται τα παρακμιακά και τοξικά φαινόμενα αυτό μας δίνει εμάς ένα αίσθημα επιβεβαίωσης αλλά και πικρής δικαίωσης διότι ανησυχώ ότι τα φαινόμενα αυτά απογοητεύουν και οδηγούν στην αποχή μεγάλη μερίδα του προοδευτικού κόσμου από τις πολιτικές εξελίξεις. Είναι μια κρίση η οποία ανακαλύπτει κάθε φορά τα καινούργια όριά της, για να μην πω τον καινούργιο πάτο, και είναι όμως κάτι το οποίο πονάει το σύνολο της Αριστεράς.

Φοβάμαι ότι τα τοξικά φαινόμενα που γίνονται μέσα σε αυτή τη διαμάχη δημιουργούν μια κουλτούρα κυνηγιού μαγισσών έναντι των πάντων που κατά καιρούς είχαμε διαδραματίσει ρόλους μες το ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα εντείνεται. Δημιουργούνται συνθήκες για νέους διχασμούς.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ