Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο Φρέντης Μπελέρης στέλνει μήνυμα αντεπίθεσης: “H ιστορική αδικία δεν θα μείνει αναπάντητη”

Το ημερολόγιο γράφει 25 Ιουνίου. Είναι λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι όταν ανακοινώνεται η απόφαση της αλβανικής Δικαιοσύνης για την ποινή του Φρέντη Μπελέρη. Στην αίθουσα του Εφετείου του Ειδικού Δικαστηρίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς στην Αλβανία και έξω από αυτήν βρίσκονται οι συγγενείς του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας και ευρωβουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία Φρέντη Μπελέρη, καθώς και μέλη της ελληνικής μειονοτικής κοινότητας της Αλβανίας, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

Η αγωνία κορυφώνεται. Ολοι ελπίζουν να επιβεβαιωθεί το καλύτερο σενάριο και ο Φρέντης Μπελέρης να αποφυλακιστεί άμεσα. Κάτι τέτοιο θα συνέβαινε, αν η εφετειακή απόφαση μείωνε την ποινή στους 20 μήνες. Ομως, το δικαστήριο σε δεύτερο βαθμό διατηρεί την πρωτόδικη ποινή, η οποία είχε οριστεί σε δύο έτη φυλάκισης, και έτσι ο ευρωβουλευτής παραμένει φυλακισμένος μέχρι τον Οκτώβριο. «Το περίμενε και ίδιος», θα πει ένας από τους πιο κοντινούς του ανθρώπους, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Η δίκη από τον ίδιο, λίγη ώρα αργότερα, χαρακτηρίζεται «παρωδία» και αυτό γιατί κατέθεσε μάρτυρας κατηγορίας που ομολόγησε ότι πληρώθηκε από την αλβανική Αστυνομία για να ψευδομαρτυρήσει, η δικαστής είχε απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα λόγω πλαστογραφίας εγγράφων, ενώ η πρόεδρος του Εφετείου ήταν διορισμένη και όχι κληρωθείσα.

“Με την απόφαση του Εφετείου ολοκληρώθηκε το πραξικοπηματικό σχέδιο που εξέλιξε ο Αλβανός πρωθυπουργός καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της δίκης-παρωδίας”

Ο «Γολγοθάς» του Φρέντη Μπελέρη ξεκινά στις 12 Μαΐου του 2023. Ο (τότε) υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας συνομιλούσε έξω από ένα εστιατόριο σε κεντρικό δρόμο με τους συνεργάτες του, όταν οι Αλβανοί αστυνομικοί τού περνούν χειροπέδες με την κατηγορία της αγοραπωλησίας ψήφων. Μεταφέρεται στη φυλακή και λίγους μήνες αργότερα μαθαίνει την ποινή φυλάκισής του, η οποία ανέρχεται στους 24 μήνες. Η φυλάκιση Μπελέρη από το καθεστώς Ράμα αποτέλεσε την απαρχή της διάρρηξης των σχέσεων Αθήνας – Τιράνων στη βάση της προενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς οι πρακτικές Ράμα δεν συγκλίνουν µε το αποδεκτό επίπεδο του κράτους Δικαίου και τη λειτουργία της Δηµοκρατίας για το ευρωπαϊκό κεκτηµένο. Η ελληνική κυβέρνηση εξαντλεί κάθε μέσο για τη δικαίωση και την αποφυλάκιση του εκλεγμένου πλέον δημάρχου Χειμάρρας. Μάλιστα, η φυλάκιση Μπελέρη μπαίνει και στο τραπέζι της Συνόδου Ευρωπαϊκής Ενωσης – Δυτικών Βαλκανίων από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα αντέξει

Εναν χρόνο μετά τη σύλληψή του, οι φήμες φουντώνουν σχετικά με την υποψηφιότητα Μπελέρη στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Σε μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό και μεγάλο ρίσκο (καθώς οι συνεργάτες του του έλεγαν ότι θα προκαλέσει βαθύτερο ρήγμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις), ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίζει να εντάξει στη «γαλάζια» ευρωλίστα τον Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος και εκλέγεται. Θερμός υποστηρικτής της υποψηφιότητάς του, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και πρώην υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου.

Πλέον, ο Φρέντης Μπελέρης περιμένει την αποφυλάκισή του, έτσι ώστε να μπορέσει να ορκιστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι μήνες που άντεξε είναι πολλοί και, όπως μας λένε οι συγγενείς του σε επικοινωνία που είχαμε μαζί τους, θα αντέξει και τους υπόλοιπους μέχρι να δικαιωθεί.

Ο ίδιος, αναμένοντας την αποφυλάκισή του τον ερχόμενο Οκτώβριο, έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ μέσω των «Π» στέλνει το δικό του μήνυμα μέσα από τις αλβανικές φυλακές, σχολιάζοντας παράλληλα την απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου.

«Με την απόφαση του Εφετείου ολοκληρώθηκε το πραξικοπηματικό σχέδιο που εξέλιξε ο Αλβανός πρωθυπουργός καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της δίκης-παρωδίας. Με απώτερο σκοπό του να μην μπορέσω να αναλάβω καθήκοντα ως εκλεγμένος δήμαρχος και να υφαρπάξει τις περιουσίες των Ελλήνων της περιοχής. Αλλά και να με κρατήσει στη φυλακή, μέχρι να πραγματοποιηθούν νέες εκλογές στη Χειμάρρα», αναφέρει αρχικά ο Φρέντης Μπελέρης. «Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα έχει υποστεί μια ιστορική αδικία, που δεν θα μείνει, ωστόσο, αναπάντητη. Θα εξαντλήσω τα θεσμικά και νομικά εργαλεία που έχω στη διάθεσή μου. Εχω ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου και είμαι βέβαιος ότι εκεί θα αποδοθεί η δικαιοσύνη που δεν αποδόθηκε από το καθεστώς Ράμα.Αλλά και μέσα στην Ευρωβουλή -όπου εξελέγην χάρη στην αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη στήριξη του ελληνικού λαού- ο αγώνας μου για τη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου θα κορυφωθεί. Οσο και αν προσπαθεί ο κ. Ράμα, δεν μπορεί να κάμψει το φρόνημα και την περηφάνια του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Αυτό πρέπει να το γνωρίζει. Στο τέλος, το φως πάντα κερδίζει το σκοτάδι», καταλήγει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ