Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Tσιάρας στα Παραπολιτικά: Nέος κανονισμός ΕΛΓΑ στις αρχές του 2025

Όλες τις αλλαγές που διεκδικεί η Ελλάδα στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), αλλά και αυτές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στον ΕΛΓΑ αποκαλύπτει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας

Αναλάβατε πριν από δέκα ημέρες την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ποιες είναι οι πρώτες σας προτεραιότητες;

Η αγροτική παραγωγή αποτελεί έναν βασικό πυλώνα της οικονομίας μας, αλλά και τον πλέον καθοριστικό παράγοντα για τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας, που, με τη σειρά της, αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε πολιτικές που προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια στους αγρότες και όσο το δυνατόν περισσότερα κίνητρα για αύξηση της παραγωγής.

Σε ποιους τομείς στοχεύετε;

Η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ θα συνεχισθεί, όπως και η ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για αλλαγές στην ισχύουσα ΚΑΠ, αλλά και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, καθώς και την ένταξη όσο το δυνατόν περισσοτέρων νέων στο αγροτικό επάγγελμα. Επιδίωξή μας είναι η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Οι αγρότες μας πρέπει να αποκτήσουν γνώσεις, για να μπορούν να ενσωματώσουν στην παραγωγή τις νέες τεχνολογίες. Παράλληλα πρέπει να ενισχύσουμε τον συνεργατισμό μέσω των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών, αλλά και των διεπαγγελματικών οργανώσεων, που πλέον αποτελούν επίσημους συνομιλητές της Ε.Ε.

Συνεχίζετε να διεκδικείτε αλλαγές στην ΚΑΠ της Ε.Ε. και προς ποια κατεύθυνση; Εχουμε συμμάχους στην προσπάθεια αυτή;

Η χώρα μας ήταν η μόνη που, όταν ετέθη το ζήτημα των αλλαγών, ήταν πανέτοιμη και κατέθεσε 19 προτάσεις. Κάποιες ήδη έχουν υιοθετηθεί. Σύμμαχοί μας είναι το ΕΛΚ αλλά και η ομάδα των μεσογειακών χωρών, η EUMED-9. Στην επόμενη περίοδο προωθούμε τις εξής αλλαγές:

• Να διατίθεται το 2% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων.
• Να επιτρέπεται στα κράτη-μέλη να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο πυλώνων ή από έτος σε έτος ανάλογα με τις αναδυόμενες ανάγκες.

• Απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων, για να διευκολυνθεί η εφαρμογή τους.
• Επαναφορά του κανόνα Ν+3, που είναι σημαντικός για την ολοκλήρωση επενδύσεων και για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

Γιατί βρίσκεται ουσιαστικά υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ; Τι παρεμβάσεις σχεδιάζετε να κάνετε στον οργανισμό;

Ο οργανισμός δεν έχει τεθεί υπό επιτήρηση. Είναι αλήθεια ότι από το 2016 η Ε.Ε. είχε εντοπίσει δυσλειτουργίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Δυστυχώς οι διοικήσεις που ακολούθησαν δεν φρόντισαν να προχωρήσουν στην απαιτούμενη εξυγίανση του οργανισμού, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να σωρεύονται και να μεγεθύνονται. Συνέπεια αυτών είναι ότι ζητήθηκε από την Ε.Ε. ο οργανισμός να εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, που να απαντά σε 12 ερωτήματα της D.G. Agri (ήδη έχουν απαντηθεί τα 6 από αυτά και τα υπόλοιπα πρέπει να απαντηθούν έως τις 11 Σεπτεμβρίου) και να ορισθεί, στη συνέχεια, από κοινού, το πλαίσιο της λειτουργίας του. Στόχος μας είναι ένας υγιής, σύγχρονος οργανισμός, που θα λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και δικαιοσύνη, μέσα στο πλαίσιο που επιβάλλουν οι κανόνες της Ε.Ε.

«Εισπράττουν επιδοτήσεις αυτοί που πραγματικά τις δικαιούνται», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Πώς θα λυθεί το ζήτημα των παράτυπων επιδοτήσεων;

Αυτός είναι ο στόχος: να εισπράττουν επιδοτήσεις μόνο αυτοί που τις δικαιούνται. Για να επιτευχθεί αυτό, όμως, πρέπει αφενός να ολοκληρωθεί η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ και αφετέρου να ολοκληρωθεί μια σειρά πρόσθετων ενεργειών.

Όπως;

Οπως, επί παραδείγματι, η ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης (ΔΣΒ), που είναι απαραίτητα, για να γνωρίζουμε πόσα ζώα και πού υπάρχουν. Τα ΔΣΒ προχωρούν με ευθύνη 9 Περιφερειών. Για 4 Περιφέρειες (Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Ιόνιο και Θεσσαλία) που δήλωσαν αδυναμία σύνταξης των ΔΣΒ αναλαμβάνει το ΥΠΑΑΤ να τα ολοκληρώσει. Πρόκειται για μια υποχρέωση της χώρας μας προς την Ε.Ε. που έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από χρόνια και, αν δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως, επικρέμαται σε βάρος μας ένα τεράστιο πρόστιμο 450 εκατ. ευρώ. Ο χρόνος πιέζει, αλλά θα κάνουμε τα πάντα ώστε να είμαστε συνεπείς και να μην ενεργοποιηθεί το πρόστιμο.

Ποιες αλλαγές θα γίνουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και πότε θα φέρετε τη σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή;

Εχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση διαβούλευσης του νέου κανονισμού. Το σχέδιο θα έλθει άμεσα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε με τις παρατηρήσεις που θα γίνουν να ανέβει και πάλι προς διαβούλευση. Ο νέος κανονισμός θα είναι προσαρμοσμένος στις νέες συνθήκες παραγωγής. Θα λαμβάνει υπ’ όψιν του κινδύνους που μέχρι σήμερα δεν προβλέπονταν, αλλά έχουν ενταθεί λόγω της κλιματικής κρίσης. Θα προβλέπει την ασφάλιση καλλιεργειών, όπως οι θερμοκηπιακές, η πτηνοτροφία, η χοιροτροφία, που μέχρι σήμερα είτε ήταν εκτός του κανονισμού είτε δεν είχαν υποχρεωτικό χαρακτήρα. Θα υπάρχει ένα επίπεδο υποχρεωτικής ασφάλισης για κάθε καλλιέργεια και ένα επίπεδο προαιρετικής ασφάλισης, όπου ο κάθε παραγωγός θα επιλέγει πρόσθετη ασφάλιση για επιπλέον κινδύνους. Σε κάθε περίπτωση, στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει ψηφισθεί ο νέος κανονισμός και να εφαρμοσθεί από 1ης/1/2025.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ