Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ερώτηση (και) Αλ.Αυλωνίτη για τα προβλήματα σχετικά με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος

Με πρωτοβουλία της Ράνιας Θρασκιά, Αν.Τομεάρχη Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Τομεάρχη Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη, κατατέθηκε στη Βουλή, ερώτηση που συνυπογράφουν 20 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, με θέμα την άμεση ανάγκη της περαιτέρω παράτασης των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Είναι πλέον ολοφάνερο ότι οι φοροτεχνικοί αδυνατούν να ολοκληρώσουν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, επειδή άργησε να ανοίξει η πλατφόρμα αλλά και εξαιτίας των προβλημάτων που προέκυψαν κατά τη συμπλήρωση τους, ιδιαίτερα λόγω του υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος που πρόσφατα ψήφισε η Κυβέρνηση. 

Ερωτάται ο Υπουργός τι προτίθεται να πράξει ως προς την περαιτέρω παράταση των φετινών δηλώσεων, με το δεδομένο ότι είναι αδύνατη η ολοκλήρωσή τους μέχρι 26/07/2024.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Δηλώσεις φόρου εισοδήματος – Μεγάλη καθυστέρηση στο άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ – Αδυναμία των φοροτεχνικών να προλάβουν την προθεσμία υποβολής τους στις 26/7/2024

Τραγική είναι η κατάσταση στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων (πλατφόρμα) άνοιξε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, για τα Φυσικά Πρόσωπα, στις 26 Απριλίου, αντί της 1ης Φεβρουαρίου και οι ολοκληρωμένες οδηγίες για την υποβολή των Δηλώσεων Φυσικών Προσώπων βγήκαν περίπου 20 ημέρες αργότερα, ενώ, ιδιαίτερα φέτος, η χρήση τον οδηγιών αυτών ήταν απόλυτα απαραίτητη για την ορθή συμπλήρωση των νέων εντύπων, λόγω του υπολογισμού του νέου, τεκμαρτού εισοδήματος, για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες και τους Αυτοαπασχολούμενους.
Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο δυσχερής αφού, ταυτόχρονα με το άνοιγμα του συστήματος, εντοπίστηκε πλήθος προβλημάτων (και συνεχίζουν να εντοπίζονται), τα οποία και αναφέρθηκαν στην ΑΑΔΕ και στο Υπουργείο Οικονομικών και τα δημοσιοποίησε η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Θεσσαλονίκης (ΕΦΕΕΘ) με δελτίο τύπου της στις 14/6/2024, με σκοπό την πληροφόρηση του κοινού ώστε να μην έρθουν οι πολίτες προ εκπλήξεως. Τα προβλήματα που εντοπίστηκαν, ενδεικτικά, περιλαμβάνουν λανθασμένους τόκους καταθέσεων και δανείων σε κάποιες τράπεζες, καθυστέρηση της ανάρτησης των έκτακτων επιδομάτων των συνταξιούχων, των βεβαιώσεων αποδοχών από ορισμένους φορείς, όπως υγειονομικές περιφέρειες και δήμοι, λανθασμένες παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών, αργοπορημένη ανάρτηση επιδομάτων από ΔΥΠΑ, αργοπορημένη ενημέρωση του συστήματος με τις παροχές e- ΕΦΚΑ προς τους συνταξιούχους.
Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι οι προθεσμίες που έχουν καθοριστεί (μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024 για τα φυσικά πρόσωπα και έως 28 Ιουνίου 2024 αρχική ημερομηνία και πλέον 26 Ιουλίου 2024 με την παράταση που δόθηκε για τα νομικά πρόσωπα), είναι δύο μήνες λιγότεροι από όσους ο ίδιος ο νομοθέτης είχε προβλέψει στην αρχική μορφή του άρθρου 68 του Ν.4172/2013.
Επιπλέον, την 1η Ιουλίου ξεκινά η πλήρης εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις βιομηχανίας και λιανεμπορίου. Αυτό συνεπάγεται πλήθος επιπλέον εργασιών στα λογιστικά γραφεία.
Επειδή είναι ανθρωπίνως αδύνατο να υποβληθούν έως τις 26/7/2024, 5.300.000 δηλώσεις φόρου εισοδήματος, αφού μέχρι την 16/6/2024 είχαν υποβληθεί περίπου 2.226.295 δηλώσεις E1 και απομένουν 40 ημέρες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία. Θα πρέπει να υποβάλλονται ημερησίως 76.842 περίπου δηλώσεις, κάνοντας όμως τον υπολογισμό σε εργάσιμες ημέρες, εξαιρώντας μόνο τις Κυριακές και την αργία του Αγίου Πνεύματος, απομένουν 33 ημέρες και ο αριθμός ημερήσιων υποβολών αυξάνεται στις 93.142/μέρα.
Επειδή η μόνη λογική ρύθμιση από πλευράς της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου θα ήταν η περαιτέρω παράταση υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, λόγω της καθυστέρησης ανοίγματος της σχετικής πλατφόρμας και όλων των προβλημάτων που ανέκυψαν κατά τη διαδικασία, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά και σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας η υποβολή τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός τι προτίθεται να πράξει:
Ως προς την περαιτέρω παράταση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ιδιαίτερα μετά την καθυστέρηση ανοίγματος της πλατφόρμας και λαμβανομένων υπόψη των προβλημάτων που συνεχίζουν έως και σήμερα να υπάρχουν;

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ