ΣΥΡΙΖΑ: Ημέρα κρίσεως στη σημερινή Κεντρική Επιτροπή – Τα στρατόπεδα, η πρόταση μομφής και η συγγνώμη που ζητούν από τον mister Κασσελάκη

Κρίσιμη για τη συνέχεια στο… reality του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που γίνεται στη σκιά πολλαπλών επεισοδίων με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Στέφανο Κασσελάκη και συμπρωταγωνιστές πλήθος άλλων στελεχών της επιρροής Αλέξη Τσίπρα. Κατ’ αρχάς γιατί στην ΚΕ αναμένεται να γίνει καταγραφή των νέων συσχετισμών δυνάμεων, όπως διαμορφώνονται μετά τα τελευταία σφοδρά επεισόδια.

Και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πόσα από τα 300 μέλη του ανώτατου κομματικού οργάνου θα υπερψηφίσουν την εισήγηση της ηγετικής ομάδας αλλά και τη στάση που θα κρατήσουν οι στρατηγικοί παίκτες. Κυρίως ο Νίκος Παππάς, με τις υπόγειες διασυνδέσεις του σε πλήθος μελών της ΚΕ. Το πρόσωπο που απέκρουσε την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη στις θυελλώδεις διαδικασίες του τελευταίου συνεδρίου. Αλλά και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος δεν έχει μεν ιδιαίτερες σχέσεις με τον κομματικό μηχανισμό, ο λόγος του όμως κατά κανόνα προκαλεί θόρυβο εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζουμε δε πως η πρόσφατη «δραματική» έκκληση του Θανάση Καρτερού προς τα στελέχη να βγουν από την αφωνία και να αντιδράσουν κατευθύνεται κυρίως προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ζητώντας κατά βάση ο αρθρογράφος και στενός φίλος του κ. Τσίπρα να καταψηφίσουν το εισηγητικό κείμενο. Συνεπώς η εικόνα που εξέπεμψε η Πολιτική Γραμματεία, και οι χαμηλοί τόνοι που σε πρώτο πλάνο επικράτησαν κατά τη συνεδρίαση, θεωρείται ψευδής, καθώς δεν απεικονίζει διόλου την εσωκομματική πραγματικότητα, η οποία παραμένει βαθιά διχαστική. Για την ακρίβεια μιλάμε για δύο κομματικές πτέρυγες, τις οποίες χωρίζει αγεφύρωτο χάσμα και οι οποίες μάχονται σκληρά, με νύχια και με δόντια, για την «ιδιοκτησία» του ΣΥΡΙΖΑ, με ορίζοντα τη μάχη των μαχών που θα δοθεί το φθινόπωρο στο καταστατικό συνέδριο.

Με άλλα λόγια, αν η εισήγηση που πέρασε από την ΠΓ με τη σύμφωνη γνώμη των προεδρικών υπερψηφιστεί από τα μέλη της ΚΕ, θα σημαίνει αυτομάτως ότι ο Στέφανος Κασσελάκης διατηρεί τον έλεγχο και θα μπορεί μετά τις καλοκαιρινές διακοπές να πάει σε ένα συνέδριο το οποίο θα επικυρώσει την απόλυτη ηγεμονία του. Αν όμως η εισήγηση καταψηφιστεί, τότε αυτομάτως κυρίαρχος του παιχνιδιού γίνεται ο παραδοσιακός ΣΥΡΙΖΑ, οπότε το μέλλον του Στέφανου Κασσελάκη και της ομάδας του προβλέπεται δυσοίωνο.

H «εξέγερση»

Να σημειωθεί ότι ποτέ δεν έφυγε από το τραπέζι το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι δηλαδή που συζητιέται εδώ και καιρό μεταξύ των στελεχών της παλιάς φρουράς, αλλά προσέκρουσε στους συσχετισμούς δυνάμεων και στην παρέμβαση Παππά. Τα πάντα όμως αλλάζουν, ειδικότερα στη συριζαϊκή Αριστερά του μεγάλου παρασκηνίου και των ενδοσυνεννοήσεων. Σε αυτό το κλίμα ο Κώστας Ζαχαριάδης επανέλαβε δημοσίως αυτό που είπε και στην Πολιτική Γραμματεία, ότι δηλαδή ήταν λάθος η αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη στον Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον ευθέως να απολογηθεί και να πάρει πίσω όσα βαριά καταλόγισε στον τέως πρόεδρο. «Έχει τραυματίσει τη βάση της παράταξης και πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης και θεωρείται βέβαιο πως ο ίδιος και άλλοι τσιπρικοί θα ζητήσουν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής από τον Στέφανο Κασσελάκη να ανακαλέσει.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ