ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΚΗ ΥΓΕΙΑ

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που ενοποιεί Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα Υπηρεσιών Υγείας, απογειώνοντας την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων μονάδων ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ – ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (10 π.μ. – 3 μ.μ.)

Για τους νοσοκομ. γιατρούς 24ωρη πανελλαδική Απεργία της ΟΕΝΓΕ

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως 18 Ιουλίου το νομοσχέδιο με τίτλο: «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης», που αποτελεί υλοποίηση του «Εθνικού Σχεδίου για την Ψυχική Υγεία» και της στρατηγικής της ΕΕ για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς της Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.

Η κυβέρνηση μεταφέρει όλες τις δομές Ψυχικής Υγείας (Κλινικές, ΚΨΥ, Ιατροπαιδαγωγικά, Ξενώνες) και τους υπαλλήλους με τις οργανικές τους θέσεις από τα Νοσοκομεία στις ΥΠΕ, σε έναν νέο Φορέα με ΝΕΟ οργανισμό. Επιχειρεί μια τερατώδη συγκεντρωτική διοικητική αναδιάρθρωση για να πετύχει ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΤΟΧΟ του ν/σχεδίου δηλ. ΝΑ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙ Δημόσιες δομές του ΕΣΥ με τις ΜΚΟ-ΑΜΚΕ και τις Ιδιωτικές Ψυχιατρικές Κλινικές σε μια ενιαία αγορά υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια!!! .

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ 1ος: Δημόσιες και Ιδιωτικές δομές θα συλλειτουργούνε με ίδιους κανόνες και προσωπικό, κάτω από τον οικονομικό και διοικητικό έλεγχο ενός υποδιοικητή της ΥΠΕ αρμόδιο για την παροχή Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και θα λογοδοτούνε στις ίδιες νέες διευθύνσεις Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Τεχνικής, Διοικητικής-Οικονομικής Υπηρεσίας. Το προσωπικό θα καλύπτει τα κενά σε όλες τις δομές από κοινού σε μια αέναη περιπλάνηση μεταξύ των αποκεντρωμένων μονάδων του ίδιου οργανισμού της ΥΠΕ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ 2ος: Εκτός από τον κεντρικό στόχο ενοποίησης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα Υγείας που γίνεται ένα βήμα πιο γρήγορα στην Ψυχική Υγεία, για να ακολουθήσει όλο το ΕΣΥ, με την τερατώδη αυτή αναδιάρθρωση υπηρετείται κι ένας 2ος : η αλλαγή του χάρτη Υγείας με κλείσιμο, συγχωνεύσεις και αλλαγή του περιεχομένου λειτουργίας των υπαρχόντων δομών. Ο κάθε υποδιοικητής της ΥΠΕ υπεύθυνος για την Ψυχική Υγεία, θα έχει ως αρμοδιότητα την εισήγηση για αυτές τις αλλαγές χωρίς τον περιορισμό των οργανισμών των νοσοκομείων που έπεται να αλλάξουνε λίγο αργότερα για να φτιαχτεί ο νέος Χάρτης Υγείας σε όλο το ΕΣΥ, με βάση την λογική «κόστους-οφέλους»

Η απεμπλοκή του κρατικού προϋπολογισμού οπότε και της άμεσης εγγυημένης ευθύνης για χρηματοδότηση των δομών Ψυχικής Υγείας, γίνεται με άρθρα πρόβλεψης μεταφοράς των πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία (δημόσια και ιδιωτικά) που χρηματοδοτούνε σχεδόν αποκλειστικά από την τσέπη τους οι εργαζόμενοι και από την πρόβλεψη για «εισφορά 2% επί των προμηθειών του ΕΣΥ υπέρ Ψυχικής Υγείας»!!!

Συναγερμός!! Αφορά όλο το ΕΣΥ καθώς επιταχύνει στην Ψυχική Υγεία τον ίδιο στόχο που έχει η κυβέρνηση για όλο το ΕΣΥ, με τους νέους χάρτες Υγείας , τον νέο τρόπο προ-κοστολόγησης μέσω DRGs και την μεταφορά κατά 80% των πληρωμών στα ασφαλιστικά ταμεία από 40% που είναι σήμερα!!!!, την ενοποίηση Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα σε μια ενιαία αγορά Υγείας με σταδιακή απόσυρση του κράτους.

Το ν/σχέδιο, όσον αφορά τις εξαρτήσεις μεταφέρει και συνενώνει όλες τις δομές απεξάρτησης, σε έναν φορέα Ν.Π.Ι.Δ. Διαχωρίζει τη θεραπεία από την απεξάρτηση, νομιμοποιώντας την απαξίωση των ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών και την εσαεί χορήγηση υποκατάστατου, οδηγώντας τελικά στην αντιεπιστημονική – αντικοινωνική θέση “μια φορά χρήστης, πάντα χρήστης”.

Παγιώνει τη στροφή που ήδη έχει πάρει ο ΟΚΑΝΑ αποκλειστικά προς τη μείωση βλάβης εις βάρος της ολοκληρωμένης φροντίδας του χρήστη, γι΄αυτό και ο στόχος που θέτει είναι η διαμόρφωση του «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΧΡΗΣΤΗ». Η ενίσχυση κάθε μορφής ιδιωτικής πρωτοβουλίας που επιδιώκεται ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτική συνταγογράφηση υποκαταστάτων. Η συγχώνευση στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων (ΔΙΑΠΛΟΥΣ, ΚΕΘΕΑ κλπ) με διαφορετικές φιλοσοφίες δημιουργεί μία απεξάρτηση «κονσέρβα» που στερεί τη δυνατότητα παραπομπών ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε εξαρτημένου.

Το ν/σχέδιο αυτό αποτελεί όντως ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ που ξεκίνησε πριν 30 χρόνια με την σταδιακή γιγάντωση των ΜΚΟ-ΑΜΚΕ και του ιδιωτικού τομέα και την συγχώνευση-ΜΚΟποίηση των δημόσιων Δομών Υγείας. Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση την οποία υπηρέτησαν με πειθαρχία και προσήλωση όλες έως σήμερα οι κυβερνήσεις.

Απαιτείται, επομένως, να δυναμώσουν οι κοινές αγωνιστικές παρεμβάσεις των Σωματείων των εργαζομένων με τους συλλόγους πασχόντων και τις οικογένειες και τα υπόλοιπα σωματεία και μαζικούς φορείς για την απόσυρση του εγκληματικού νομοσχεδίου.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΝΚ

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ