Επίκαιρη Ερώτηση Αλ.Αυλωνίτη για 250 Ειρηνοδίκες που παραμένουν αδιόριστοι από το 2016

Συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Κέρκυρας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Αυλωνίτης, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, σχετικά με τουλάχιστον 250 Ειρηνοδίκες που παραμένουν αδιόριστοι από το 2016, παρότι έχουν πετύχει στις σχετικές εξετάσεις.

Ο Τομεάρχης ανέφερε « Όλοι αυτοί οι άνθρωποι περιμένουν τόσο καιρό να διορισθούν. Πριν από λίγο καιρό ψηφίσθηκε ο νέος δικαστικός χάρτης που καταργεί τα Ειρηνοδικεία. Με το νέο δικαστικό χάρτη, οι αδιόριστοι Ειρηνοδίκες δεν  θα έχουν νόμιμο αίτημα να προσληφθούν. Είναι απολύτως δίκαιο και ανθρώπινο αυτοί οι διακόσιοι πενήντα άνθρωποι να προσληφθούν. Τους χρειαζόμαστε. Υπάρχει έλλειψη Δικαστών στην Δικαιοσύνη.»

Οι  εξηγήσεις που έδωσε ο Υφυπουργός κ.Μπούγας συνοψίστηκαν στο επιχείρημα ότι  δεν χρειαζόμαστε πλέον να προσλάβουμε άλλους  δικαστές αυτή τη χρονική περίοδο καθώς σε μια αποστροφή του λόγου του είπε ότι «Δεν έχουμε δεδομένα ότι απαιτείται μια αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστών….».  

Επέμεινε έτσι ο Υφυπουργός στην οριστική θέση του υπουργείου ότι δεν χρειάζονται επιπλέον αυτήν την περίοδο άλλοι  δικαστές, ενόψει και των πρόσφατων νομοθετικών παρεμβάσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς σε σχέση με τα άλλα κράτη της Ευρώπης η Ελλάδα θεωρείται ότι έχει ασυγκρίτως περισσότερους  δικαστές σε σχέση με τον πληθυσμό της. Έτσι απέκλεισε οριστικά και απόλυτα την πιθανότητα πρόσληψης των επιτυχόντων ειρηνοδικών το έτος 2016.
Ο βουλευτής επέμεινε  ότι θα πρέπει να μεριμνήσει η Πολιτεία για τον άμεσο διορισμό αυτών των ανθρώπων που η ζωή τους είναι μετέωρη 9 χρόνια τώρα. Μετά την κατάργηση των Ειρηνοδικείων (συνεπώς και των Ειρηνοδικών), με τον νέο δικαστικό χάρτη, θα καταστεί αδύνατος ο διορισμός των ανωτέρω επιτυχόντων και για πρώτη φορά, θα παραμείνουν αδιόριστοι, επιτυχόντες διαγωνισμού του Αρείου Πάγου!

Μάλιστα επανέλαβε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δει το θέμα αυτό και με ανθρωπιστική ματιά.

Ακολουθεί το βίντεο της συζήτησης:

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ