ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΛΙΠΟΘΥΜΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Από την Δνση του ΣΥΚΟΙΠΑ κοινοποιήθηκε το υπ’ Αριθμ. Πρωτ. έγγραφο 3010 – 27/6/2024 στους Παιδικούς – βρεφικούς σταθμούς με θέμα: «Παιδιά και καύσωνας».


Το συγκεκριμένο έγγραφο υπογράφεται από την αναπλ. δ/ντρια Κοινωνικής Προστασίας του ΣΥΚΟΙΠΑ. Σύμφωνα με τον τίτλο του θέματος θα αναμέναμε ως εργαζόμενοι κάποιες ίσως επικαιροποιημένες οδηγίες, αναφορικά με μέτρα προφύλαξης των νηπίων και βρεφών σε συνθήκες καύσωνα.

Στο έγγραφο επιχειρείται αρχικά η επίκληση της παιδιατρικής επιστήμης, με μια επανάληψη γνωστών και αυτονόητων μέτρων, τα οποία έτσι κι αλλιώς οι εργαζόμενοι παιδαγωγοί τα εφαρμόζουν με γνώση και πείρα σταθερά σε κάθε περίοδο του χρόνου, προκειμένου να διασφαλίσουν το καλύτερο για τα παιδιά, σχετικά με την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.

Στη συνέχεια εκείνο που διαπιστώνει όποιος διαβάσει αυτό το έγγραφο, αντιλαμβάνεται έναν αλαζονικό τρόπο, με τον οποίο η δ/νση απευθύνεται μεταθέτοντας ουσιαστικά την ευθύνη στους συναδέλφους παιδαγωγούς των σταθμών. Είναι όμως φανερό ότι αυτό γίνεται με προφανή σκοπό να
αποσοβηθούν σειρά ευθυνών της δ/σης, για τις διαχρονικές ανεπάρκειες στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της σε σχέση με τις ανάγκες και τη λειτουργία των παιδικών – βρεφικών σταθμών.

1) Αποτελεί υποτίμηση της νοημοσύνης των εργαζόμενων, όταν στο έγγραφο υπονοείται ότι παιδαγωγοί βγάζουν τα παιδιά στην αυλή σε ώρες υψηλών θερμοκρασιών.

2) Είναι αν μη τι άλλο, προσβλητικό για την αξιοπρέπεια των συναδέλφων, να χρησιμοποιούνται με αυθαίρετο τρόπο λεκτικοί όροι, όπως για παράδειγμα: «αδιανόητο έως εγκληματικό» να εκθέτουν οι παιδαγωγοί τα παιδιά σε κίνδυνο, κάτι που βεβαίως δεν συνέβηκε πουθενά σε κάποιο σταθμό.

3) Οι σπασμωδικές οδηγίες με τις οποίες καλούνται οι συνάδελφοι παιδαγωγοί να συγκεντρώνουν τα παιδιά κάτω από τα ελάχιστα κλιματιστικά για να δροσιστούν όπως – όπως, δείχνουν την έλλειψη βούλησης και τον αποσπασματικό τρόπο της δ/σης, να αντιμετωπίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια την αυτονόητη αναγκαιότητα εγκατάστασης κλιματιστικών μέσων σε κάθε τμήμα νηπίων και βρεφών.

4) Στο έγγραφο αναφέρεται ακόμη ότι η δ/ση κάνει προσπάθεια εγκατάστασης κλιματιστικών σε κάθε σταθμό. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι, δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στα γραφεία του οργανισμού αποστέλλονται κατ’ επανάληψη επί χρόνια απ’ τις προϊσταμένες /-ους και υπεύθυνους των
σταθμών, έγγραφα που ζητούν κάλυψη των αιθουσών με κλιματιστικά, όπως και για άλλες άλλες επείγουσες ανάγκες (π.χ. συντήρηση αύλειων χώρων, συντήρηση και προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού σε παιδικές χαρές, αναγκαίες επισκευές στα κτίρια κλπ.) Πολλές φορές τα αιτήματα αυτά, κατέληξαν ξανά και ξανά στις καλένδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι μέσα στο κατακαλόκαιρο με καύσωνα, αναγκάστηκαν να βάλουν άρον – άρον κάποια κλιματιστικά σε ορισμένους Παιδικούς σταθμούς (π.χ. σε παιδ. σταθμό στη Λευκίμμη, ο οποίος δεν διέθετε ούτε ένα), μετά από δημόσια καταγγελία από κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς στα ΜΜΕ της Κέρκυρας.

5) Ένα ακόμη ίσως ενδεικτικό στοιχείο της ολιγωρίας αλλά και της ανευθυνότητας της δ/σης του ΣΥΚΟΙΠΑ, είναι το γεγονός ότι ενώ μπήκε ο Ιούλιος, ακόμη και για τα ελάχιστα κλιματιστικά που υπάρχουν στους παιδικούς – βρεφικούς σταθμούς δεν έχει γίνει ούτε ο στοιχειώδης έγκαιρος
προγραμματισμός για τη συντήρησή τους. Καθημερινά όμως τα κλιματιστικά αυτά λειτουργούν ασυντήρητα, με όλους τους κινδύνους για την υγεία των παιδιών αλλά και του προσωπικού. Σημειωτέον ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι πιο ευάλλωτοι λόγω ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα και προβλήματα υγείας…

Κατόπιν των παραπάνω, έχω την βεβαιότητα ότι όσα αναφέρω στο παρόν υπόμνημα, δεν απηχούν μόνο τις προσωπικές μου ανησυχίες και διαφωνίες για τον ανεπαρκή τρόπο λειτουργίας της δ/σης του ΣΥΚΟΙΠΑ, αλλά και την ανησυχία η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό διάχυτη στους συναδέλφους μου
εργαζόμενους, στους δημοτικούς Παιδικούς – Βρεφικούς σταθμούς της Κέρκυρας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ