Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Νίκος Παναγιωτόπουλος στα “Π”: “Η Άγκυρα προτιμά να επιβάλει τους όρους της παρά να επιδιώξει πεδίο συνεννόησης”

Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα στο ζήτημα της εξάρθρωσης των κυκλωμάτων διακινητών, όπως εκτιμά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που επισημαίνει παράλληλα ότι στη διαχείριση του Μεταναστευτικού η συνεννόηση με την Τουρκία είναι μονόδρομος.

 Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο υπάρχει μια σχετική νηνεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η συνεργασία με την Τουρκία στη διαχείριση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού αποδίδει και σε τι βαθμό; Με ποιους άλλους τρόπους μπορούν να συνεργαστούν οι δύο χώρες στο κομμάτι αυτό;

Το ήρεμο κλίμα του τελευταίου χρόνου έχει κάπως διαταραχθεί με μια σειρά πρόσφατων δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων και ενεργειών στο πεδίο (π.χ. Κάσος), που, αν μη τι άλλο, μας υπενθυμίζουν ότι η Τουρκία εξακολουθεί να λειτουργεί με όρους περιφερειακής δύναμης, που προτιμά να επιβάλει τους όρους της παρά να επιδιώξει πεδίο συνεννόησης. Στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, όμως, επιμένω ότι η συνεννόηση με την Τουρκία είναι μονόδρομος, επωφελής και για τις δύο χώρες. Συνεπώς, οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για συνεργασία. Αυτά θα τα συζητήσουμε και κατά την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, στην Αθήνα. Για παράδειγμα, εκτιμώ ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα στο ζήτημα της εξάρθρωσης των κυκλωμάτων διακινητών.

Η επιτυχής εφαρμογή της Visa Express στα νησιά δείχνει ότι, όταν υπάρχει πνεύμα συνεργασίας, οι δύο χώρες μπορούν να καταγράψουν επιτυχή αποτελέσματα, αμοιβαίως επωφελή. Σε τελική ανάλυση, η συνεργασία στη διαχείριση του Μεταναστευτικού θα συμβάλει ουσιαστικά στο ήρεμο κλίμα στις διμερείς σχέσεις. Οφείλουμε, λοιπόν, να κάνουμε την προσπάθεια.

 Οι μεταναστευτικές ροές από την Κεντρική και την Ανατολική Μεσόγειο σας ανησυχούν; Ποια άλλα μέτρα είναι στον σχεδιασμό σας και τι θα ζητήσετε επιπλέον από την Ευρωπαϊκή Ενωση να πράξει;

Οι ροές υπάρχουν και σε μερικά σημεία εμφανίζονται αυξημένες, όμως νομίζω ότι αυτό είναι λίγο-πολύ φυσιολογικό, καθώς διανύουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε είναι πιο εύκολη η διέλευση από τα μικρασιατικά παράλια στα νησιά.

Στο μέτωπο των χερσαίων συνόρων, αλλά και των βορειοανατολικών μας νησιών, οι ροές είναι περιορισμένες και υπό έλεγχο. Η έξαρση εμφανίζεται από τα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, γύρω από τη Ρόδο.

Υπάρχουν και κάποιες αφίξεις από νότια, από τις αφρικανικές ακτές δηλαδή, αλλά, επειδή το ταξίδι αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ πιο επικίνδυνο, είναι, θα έλεγα, σπάνιες σε συχνότητα. Η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την παρουσία του Λιμενικού στο πεδίο.

Η ενίσχυση του Λιμενικού σε προσωπικό και μέσα είναι μια διαρκής προσπάθεια. Αυτήν τη στιγμή, κομμάτι των ευρωπαϊκών κονδυλίων που διατίθεται στο υπουργείο Μετανάστευσης στρέφεται και στην ενίσχυση του Λιμενικού με εποπτικά και πλωτά μέσα.

Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός είναι πολύ σημαντικός για τη σωστή εποπτεία των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης σε μια μεγάλη έκταση, σε αυτές τις συνθήκες, με μια διαρκή, καθημερινή πολλές φορές, δραστηριότητα των διακινητών.

Ζητούμε τη συνδρομή των εταίρων μας, αλλά παράλληλα θέλουμε και τη συνεργασία σε επίπεδο Αρχών και θεσμικών ευρωπαϊκών οργάνων, προκειμένου να γνωρίζουν τι συμβαίνει στο πεδίο και να πείθονται ότι το Λιμενικό κάνει τη δουλειά του, οφείλει και να προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα.

 Είστε ικανοποιημένος από τη Visa Express από την Τουρκία, που έχει καθιερωθεί σε συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου; Θα τη φέρετε και σε άλλα νησιά;

Η Visa Express είναι ένα σημαντικό μέτρο, το οποίο καθιερώθηκε εξ ολοκλήρου τον Απρίλιο και αντιμετωπίζεται θετικά από τις τοπικές κοινωνίες των νησιών του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου.

Τούρκοι πολίτες συρρέουν κατά εκατοντάδες σε ημερήσια βάση, ενώ στα πέντε πρώτα νησιά όπου εφαρμόστηκε το μέτρο, σύμφωνα με τα στοιχεία, η επισκεψιμότητα Τούρκων πολιτών σχεδόν τριπλασιάστηκε.

Είναι προφανή τα οφέλη για την τοπική οικονομία. Οπως γνωρίζετε, το μέτρο εφαρμόζεται πιλοτικά και έχει ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Τα στοιχεία μέχρι στιγμής είναι αρκετά ενθαρρυντικά.

 Πόσα αιτήματα για μετακλήσεις ξένων εργαζομένων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχουν και πόσα μπορείτε να ικανοποιήσετε; Χρειάζεται μεταρρύθμιση το σύστημα μετάκλησης αλλοδαπών εργατών;

 Οπως σωστά το θέτετε, το Μεταναστευτικό δεν αφορά μόνο την παράνομη μετανάστευση. Παράλληλα, σε ειδικούς οικονομικούς κλάδους, όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές ή η πρωτογενής παραγωγή, ζητείται εξειδικευμένο προσωπικό από χώρες που διαθέτουν επάρκεια σε εργατικό δυναμικό, προκειμένου να εργαστούν και να συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι συνολικές αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 700.000 και έχουν ικανοποιηθεί κάτι λιγότερο από 500.000 σε διάφορους κλάδους της οικονομίας. Προφανώς και υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, ώστε η νόμιμη μετανάστευση να οργανωθεί καλύτερα, ιδίως ως προς τις συνέργειες υπουργείων που εμπλέκονται στη διοικητική διαδικασία.

 Εχει πετύχει το μέτρο της άδειας παραμονής σε μετανάστες που ζουν 3 χρόνια στην Ελλάδα; Θα το επεκτείνετε;

Η υλοποίηση αυτής της νομοθετικής παρέμβασης βρίσκεται σε εξέλιξη, με ορίζοντα το τέλος του έτους. Αυτήν τη στιγμή, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έχουν ξεπεράσει τις 25.000, ενώ προσωρινό δικαίωμα εργασίας έχει δοθεί σε περίπου 14.000 μετανάστες.

 Με λίγα λόγια, σε αυτό το χρονικό σημείο έχει περίπου καλυφθεί ο μισός στόχος, ενώ οι περισσότερες από τις αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι γιατί χρειάζονται συμπληρωματικά δικαιολογητικά. Συνολικά, η εικόνα του μέτρου είναι αρκετά καλή, ωστόσο είναι ακόμα νωρίς να πούμε αν θα προχωρήσουμε σε ενέργειες για την επέκτασή του.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ