ΔΑΣ ΟΤΑ: Ο ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ. έδωσε τις λύσεις που όφειλε μετά από λιποθυμίες εργαζομένων σε παιδικούς σταθμούς

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στην Κερκυραϊκή κοινωνία και στους εργαζόμενους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στους Δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, η είδηση ότι πριν λίγες μέρες, δυο εργαζόμενες υπέστησαν λιποθυμία από θερμοπληξία μέσα σε αυτούς τους εργασιακούς
χώρους, λόγω έλλειψης ή ανεπαρκούς κλιματισμού. Ακόμη πιο αλγεινή εντύπωση προκαλούν τα φαινόμενα αναγκαστικού συνωστισμού πολλών παιδιών, σε μια μόνο κλιματιζόμενη αίθουσα, επειδή δεν υπάρχει μέριμνα για κλιματισμό σε όλες τις αίθουσες των σταθμών.

Αποφασιστικής σημασίας για να γίνουν γνωστά τα παραπάνω, αποδείχτηκε η παρέμβαση της ΔΑΣ – ΟΤΑ που με ανακοίνωση (στις 19/7/2024) δημοσιοποίησε τόσο τα απαράδεκτα αυτά φαινόμενα,
όσο και τις μεγάλες ελλείψεις σε κλιματιστικά σε Παιδικούς – Βρεφικούς Σταθμούς.

Μετά από αυτές εξελίξεις…

Η δ/ση του ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ. οδηγήθηκε σε πλήρη αναδίπλωση της στάσης της και αναγκάστηκε να δώσει λύσεις. Από εκεί που αδιάλλακτα έλεγαν ότι δεν υπάρχουν λεφτά για κλιματιστικά και ότι οι εργαζόμενοι (με δική τους ευθύνη) οφείλουν μέσα σε χώρους ανεπαρκούς κλιματισμού στους παιδικούς – βρεφικούς σταθμούς, να προστατέψουν την υγεία των παιδιών από τον καύσωνα… τελικά ανέκρουσαν πρύμναν !!!

Αυτή ακριβώς την αναδίπλωση έρχεται να επιβεβαιώσει η έκτακτη απόφαση του ΣΥΚΟΙΠΑ 94/2024 – 23/7/2024 (ΑΔΑ: 9Ξ3Σ46Μ2Τ2-Ξ2Η) δαπάνη 11.869,85€ για προμήθεια 18 κλιματιστικών σε παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς (…τελικά βρήκαν και τα λεφτά που δεν υπήρχαν !!!) Αποδεικνύεται έτσι ότι όχι μόνο προγραμματισμός δεν υπήρξε για πολλά χρόνια, αλλά και ότι αποφασίζεται να γίνεται τελικά μετά από τις πιέσεις των εργαζομένων ή και από απρόβλεπτες καταστάσεις όπως ήταν οι λιποθυμίες
συναδέλφων, που αποκαλύπτουν τα κακώς κείμενα.

Το ίδιο άλλωστε συνέβη και πριν ένα χρόνο, όταν η ΛΑ.ΣΥ. νότιας Κέρκυρας κατήγγειλε ανάλογη κατάσταση πλήρους απουσίας κλιματισμού σε Παιδικό σταθμό της Λευκίμμης. Πάλι και τότε η δ/ση του ΣΥΚΟΙΠΑ αναγκάστηκε κάτω από το βάρος των κοινωνικών αντιδράσεων, να προχωρήσει
άρον – άρον σε εγκατάσταση κλιματιστικών σε αυτό το σταθμό, μέσα στον Ιούλιο.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά για τέτοια σοβαρά ζητήματα μέσα στις δημοτικές δομές, η πλειοψηφία της δ/σης του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Κέρκυρας, ήταν ξανά άφαντη και άφωνη.
Επιβεβαιώνεται έτσι ότι ο κυβερνητικός συνδικαλισμός ούτε θέλει, ούτε μπορεί να διεκδικήσει και να παλέψει για τα δικαιώματα των εργαζομένων, απέναντι σε κράτος και σε δημοτικές αρχές.

Η ΔΑΣ απέδειξε και πάλι στην πράξη, ότι αποτελεί το πραγματικό στήριγμα των εργαζομένων. Σε αυτή την κατεύθυνση έβαζε και βάζει όλες τις δυνάμεις της, κόντρα σε κάθε κυβέρνηση και σε κάθε Δημοτική αρχή που αντιμετωπίζει τις ανάγκες των εργαζομένων και των παιδιών ως κόστος. Για μας στη ΔΑΣ και στο ΠΑΜΕ τα δικαιώματα των εργαζομένων και κυρίως των παιδιών είναι αδιαπραγμάτευτα. Θα συνεχίσουμε να τα διεκδικούμε χωρίς να φοβόμαστε κανέναν.

Συμπέρασμα: Όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούν με αποφασιστικότητα λύσεις για τα δικαιώματά τους και τις ανάγκες τους, τότε μπορούν και να αποκαλύπτουν τα κακώς κείμενα και εμπόδια να βάζουν, αλλά και κατακτήσεις να αποσπούν. Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι οφείλουν να συντάσσονται και να λειτουργούν και τα συνδικαλιστικά όργανα του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ και όχι να κάνουν τα στραβά μάτια, μπροστά στις ευθύνες των διοικούντων και των Δημοτικών αρχών.

Οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στους δήμους της Κέρκυρας, ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ