Επιστολή Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου για παράταση προθεσμίας άσκησης αγωγής διόρθωσης ανακριβών κτηματολογικών εγγραφών.

ΘΕΜΑ: Παράταση προθεσμίας άσκησης αγωγής διόρθωσης ανακριβών κτηματολογικών εγγραφών σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 2 εδ. β’ και γ’ του Ν. 2664/1998 στην Π.Ε. Κέρκυρας & Παράταση Κτηματογράφησης της Π.Ε. Κέρκυρας

Αξιότιμοι κυρία & κύριοι,

Α: Όπως σας είναι γνωστό, η προθεσμία άσκησης αγωγής διόρθωσης ανακριβών κτηματολογικών εγγραφών σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 2 εδ. β’ και γ’ του Ν. 2664/1998, όπως αυτά έχουν τροποποιηθεί, για την περιοχή της Κέρκυρας, κατόπιν διαδοχικών παρατάσεων, παρατάθηκε εν τελεί έως την 30.11.2024.

Γνωρίζετε επίσης πόσο προβληματική ήταν και είναι η αποτύπωση των ακινήτων της Κέρκυρας που αφορούν τις περιοχές του λειτουργούντος Κτηματολογίου.

Αυτό, εκ των πραγμάτων, οδήγησε και οδηγεί σε σωρεία δικαστικών διαδικασιών προς το σκοπό της διόρθωσης των ανακριβών κτηματολογικών εγγραφών.

Πλην όμως, οι διαδικασίες αυτές δεν είναι καθολου εύκολες, είναι χρονοβόρες και περίπλοκες, απαιτούν μεγάλο κόστος, απαιτούν συνεργασία Δικηγόρων – Συμβολαιογράφων – Δικαστικών Επιμελητών – Μηχανικών – Λογιστών (για δημιουργία τίτλων, τοπογραφικών με συντεταγμένες, κοινοποιήσεις αγωγών κλπ), και όλη αυτή η δαιδαλώδης διαδικασία έχει οδηγήσει στο να υφίσταται ακόμα στην Κέρκυρα, εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό λαθών και σφαλμάτων που αφορούν το λειτουργούν Κτηματολόγιο.

Σε όλα αυτά προστίθεται και η καθυστέρηση καταχώρησης πράξεων και αγωγών στο Κτηματολογικό Γραφείο ΙΝ (λόγω συσσωρευμένης εκκρεμότητας κατά την συνένωση των Υποθηκοφυλακείων) που δυσχεραίνει έτι περεταίρω τις διαδικασίες και χρονικά και διαδικαστικά.

Επιπλέον, θεωρούμε ανεπίτρεπτο, ενώ η παραγραφή των εμπράγματων δικαιωμάτων ανάγεται, κατά τη βασική Αρχή του ΑΚ στα 20 έτη, όπως άλλωστε και η χρησικτησία επί των ακινήτων, σείς να θέλετε να ολοκληρωθεί η διόρθωση αρχικών εγγραφών πριν την παρέλευση 20 ετών από την έναρξη της προθεσμίας διόρθωσης.

Β: Με δεκάδες επιστολές μας, ως τώρα, σας έχουμε επισημάνει επίσης την δυσχέρεια που έχετε δημιουργήσει στην Π.Ε. Κέρκυρας, σε σχέση με την τρέχουσα κτηματογράφηση του Νομού, δεδομένου ότι δώσατε στον τόπο με τον περιπλοκότερο ιδιοκτησιακό κλήρο σε όλη την Ελλάδα, τον μικρότερο χρόνο να κτηματογραφηθεί, αρνούμενοι μάλιστα (παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας) κάθε περεταίρω παράταση κτηματογράφησης.

Το αποτέλεσμα είναι, σε καθεστώς εκπρόθεσμων δηλώσεων, ο τόπος να κτηματογραφείται έως την 30/11/2024, ημερομηνία κατά την οποίαν φέρεται να πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το έργο.

Βέβαια, όπως εγγράφως σας είχαμε επισημάνει, όχι μόνο το έργο δεν θα έχει ολοκληρωθεί, αλλά ήδη σήμερα έχει κτηματογραφηθεί ένα ελάχιστο ποσοστό ακινήτων της Π.Ε. Κέρκυρας και είναι μαθηματικώς βέβαιον, ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή δυνατότητα το έργο αυτό να μπορεί να ολοκληρωθεί χρονικά.

Πόσο μάλλον όταν προστίθενται τα γνωστά θέματα, που επίσης σας έχουμε επισημάνει, όπως ενδεικτικά η ξαφνική συγχώνευση των Υποθηκοφυλακείων, η υπολειτουργία των Αρχειοφυλακείων, η μη μεταφορά των αρχείων τους στην πόλη της Κέρκυρας, το μεγάλο κόστος και η χρονοβόρα διαδικασία δημιουργίας τίτλων, η καθυστέρηση στις καταχωρήσεις πράξεων του Κτηματολογικού Γραφείου ΙΝ, οι απαραίτητες και κοστοβόρες τοπογραφήσεις των ακινήτων, η διενέργεια ενόρκων βεβαιώσεων, χρονοβόρα δημοσίευση διαθηκών και πολλά άλλα. 

Κατόπιν των ανωτέρω, με κατεπείγοντα τρόπο, ΣΑΣ ΖΗΤΟΥΜΕ:

Α: Να χορηγήσετε παράταση στην προθεσμία άσκησης αγωγών του άρθρου  6 παρ. 2 ν. 2664/1998.

Β: Να χορηγήσετε παράταση στην κτηματογράφηση των ακινήτων του υπολοίπου της Π.Ε. Κέρκυρας.

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος του ΔΣΚ

ΓΙΑΝΝΗΣ Μ. ΚΟΝΤΟΣ

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ