Βορίδης στα Παραπολιτικά 90,1: Η συζήτηση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ανοίξει τον Φεβρουάριο

«Η συζήτηση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ανοίξει τον Φεβρουάριο. Θα πω την άποψή μου εκεί που πρέπει να την πω τον Φεβρουάριο», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στα Παραπολιτικά 90,1 και τους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη, ο υπουργός Επικρατείας, κος Μάκης Βορίδης.

Ακόμη, αναφορικά με τη μονομερή απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα σύνορα της κατά της παράτυπης μετανάστευσης, ο κ. Βορίδης είπε ότι: «Το να συνειδητοποιούν ορισμένα κράτη στην ΕΕ ότι υπάρχει ανάγκη για πιο περιοριστική και πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική δεν το θεωρώ κακό, γιατί νομίζω ότι ανοίγει την ευρύτερη συζήτηση για το πώς κανείς διαχειρίζεται τη μετανάστευση».

Διαβάστε ακόμα: Μάκης Βορίδης: Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία κατά 1 δισ.

«Είναι ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο επηρεάζει όλες τις χώρες της ΕΕ και προφανώς η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει μια πολύ πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική στον έλεγχο των συνόρων και πρέπει να επενδύσει στον έλεγχο των συνόρων» συμπλήρωσε.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι υπάρχει πλήρης ασφάλεια στον σιδηρόδρομο μετά και το πρόσφατο περιστατικό με την παρ’ ολίγον σύγκρουση στους Αγίους Αναργύρους

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Ναι μεν στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπήρχε τηλεκίνηση αλλά όταν θα έμπαινε το τρένο σε επόμενο σημείο και προτού υπάρξει οποιοσδήποτε κίνδυνος υπήρχε ο έλεγχος από πλευράς τηλεκινήσεως. Και δεύτερον και ο σταθμάρχης και ο αρμόδιος άνθρωπος της ουσιαστικά έγκαιρα ειδοποίησαν ώστε να μην υπάρχει θέμα άρα οι δικλείδες ασφαλείας λειτούργησαν.

Αναφορικά με την μονομερή απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα σύνορα της κατά της παράτυπης μετανάστευσης

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Το να συνειδητοποιούν ορισμένα κράτη στη ΕΕ ότι υπάρχει ανάγκη για πιο περιοριστική και πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική δεν το θεωρώ κακό γιατί νομίζω ότι ανοίγει την ευρύτερη συζήτηση για το πώς κανείς διαχειρίζεται τη μετανάστευση. Για να μην είναι μονομερείς οι αποφάσεις θα πρέπει να πάμε σε πολυμερή όπως είναι τα συμβούλια των υπουργών την ΕΕ και εκεί να δούμε ότι από εκεί που ήμασταν μόνοι μας και μας αντιμετωπίζανε ως κάτι περίεργους που μας ενοχλούν για κάποιο ακατανόητο λόγο οι μεταναστευτικές ροές, και αντί να μας λένε ότι «είναι προβλημα δικό σας και δεν μας κόφτει» τώρα είναι σαφές ότι δεν είναι πρόβλημα δικό μας. Είναι ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο επηρεάζει όλες τις χώρες της ΕΕ και ότι προφανώς η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει μια πολύ πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική στον έλεγχο των συνόρων και πρέπει να επενδύσει στον έλεγχο των συνόρων.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την απόφαση της Γερμανίας

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η γενικότερη κατεύθυνση του αποτελεσματικότερου ελέγχου των μεταναστευτικών ροών και δη των παράνομων μεταναστευτικών ροών είναι όλες αποφάσεις στη σωστή κατεύθυνση.

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε πλήρη δικαίωση της πολιτικής μας.

ΔΗΜ: Σε ένα μήνα θα πάει ο πρωθυπουργός στο ευρωπαϊκό συμβούλιο εκεί θα επιχειρήσουμε να συμμαχήσουμε με κάποιες χώρες του Νότου ;

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Ούτως ή άλλως το κάνουμε πάντοτε αυτό απλά τώρα αλλάζει το μπλοκ.

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Οι αλλαγές δεν είναι αποσυνδεδεμένες από τα εκλογικά αποτελέσματα. Έχω πει πολλές φορές ότι το μεγάλο πλεονέκτημα του Κυρ. Μητσοτάκης και της κυβέρνησής του είναι ότι σε αυτά τα ζητήματα είναι έτη φωτός μπροστά από τους ευρωπαίους γιατί όταν εμείς λέγαμε για το φράχτη και περιοριστική μεταναστευτική πολιτική κάποιοι πηγαίνανε στην Ευρώπη να καταγγείλουν τον φράχτη και να ζητήσουν να μην χρηματοδοτηθεί.

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Τώρα που χτυπάει την πόρτα με οξύ τρόπο το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Γερμανία βλέπει κανείς την αναδίπλωση των πολιτικών δυνάμεων εκεί και το ότι θα ακούνε πολύ διαφορετικά τη ρητορική που αναπτύσσουμε εμείς τόσο καιρό. Με αυτού του τύπου τη μονομερή προσέγγιση που υιοθετεί η Γερμανία δεν θα λύσει το θέμα της εδώ θέλει να συμφωνήσουμε όλοι σε περιοριστική μεταναστευτική πολιτική, σε έλεγχο των ροών χερσαίων και θαλάσσιων και σε αυτό να δώσουν και πόρους και στήριξη και προσπάθεια και θεσμικό πλαίσιο.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού όπως η επιλογή Τζιτζικώστα ή η ρητορική του που απευθύνεται στο παραδοσιακό τους ακροατήριο είναι επιτυχημένες

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν πιστεύω ότι το κριτήριο με το οποίο κάνει ο Πρωθυπουργός τις επιλογές του είναι αν είναι δεξιός ή κεντρώος ο Τζιτζικώστας, θεωρώ ότι τα κριτήρια του πρωθυπουργού εξακολουθούν να είναι ποιος μπορεί να κάνει καλύτερα τη δουλειά και να βρει τους κατάλληλους ανθρώπους στην κατάλληλη θέση προκειμένου να έχουμε τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των θέσεων αυτών για τη πατρίδα μας.

Για την άνοδο των δεξιών κομμάτων

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Υπάρχει στην Ευρώπη πολιτική δύναμη η οποία να έχει αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική από την πολιτική της ΝΔ; Υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη πολιτική δύναμη η οποία να έχει αυστηρότερη πολιτική στα ζητήματα του ποινικού δικαίου και της αντιμετώπισης του εγκλήματος από την πολιτικής της ΝΔ;

ΔΗΜ: Τότε για ποιο λόγο έχετε χάσει κόσμο ο οποίος δείχνει ότι θέλει κάτι άλλο; Μήπως δεν το έχετε επικοινωνήσει σωστά;

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Νομίζω ότι πρέπει με πολύ σαφή και καθαρό τρόπο να εξηγήσουμε όλο αυτό το οποίο κάνουμε σε διάφορα τέτοια πεδία πολιτικής που αποτελούν ευαισθησίες, και σωστά αποτελούν ευαισθησίες, των λεγόμενων δεξιών ψηφοφόρων. Μεταναστευτική πολιτική, η εφαρμογή του νόμου και της τάξης, τα ζητήματα της εθνικής κυριαρχίας, η εξωτερική πολιτική και η αμυντική πολιτική.

Ερωτηθείς για το πρόσωπο του/της Προέδρου της Δημοκρατίας

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η συζήτηση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ανοίξει τον Φεβρουάριο. Θα πω την άποψή μου εκεί που πρέπει να την πω τον Φεβρουάριο.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν έχουμε άποψη, εκείνο το οποίο αποκρούουμε είναι τον ισχυρισμό ότι η έλλειψη Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μας οδηγεί σε αλαζονική συμπεριφορά. Το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει μια ρευστοποίηση του πολιτικού σκηνικού στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτό μεταφέρει όλη την κοινωνικοπολιτική πίεση στην κυβέρνηση. Το παραμικρό πρόβλημα επειδή δεν υπάρχει κάποιος άλλος να τ’ ακούσει και δεν μπορεί να διοχετευτεί αλλού έρχεται στην κυβέρνηση αυτό όχι δεν μας επιτρέπει να είμαστε αλαζονικοί αλλά μας κάνει τρεις και τέσσερις φορές πιο προσεκτικούς. Άρα όχι απλώς αυτή η κυβέρνηση δεν είναι αλαζονική ίσα-ίσα έχει ευήκοα ώτα πολύ περισσότερο από κάθε άλλη κυβέρνηση.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ