Ανδρέας Νικολακόπουλος στην Απογευματινή: Σύντοµα ηλεκτρονική επιτήρηση για την αποσυµφόρηση των φυλακών

Ευγενικός, προσιτός και πρόθυµος να λύσει κάθε απορία που σου δηµιουργείται για το χαρτοφυλάκιό του. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι ο άνθρωπος που καταλαβαίνεις πως στέκεται ουσιαστικά δίπλα στον πολίτη και τον απασχολεί η καθηµερινότητα του καθενός.

Συναντηθήκαµε στο υπουργείο. Συζητήσαµε για την επικαιρότητα, αλλά σταθήκαµε και στην προσωπική του ζωή. Το πρόσωπό του άλλαζε κάθε φορά που µιλούσε για τις κόρες του. Αυτή είναι η «Αλλη όψη» του Ανδρέα Νικολακόπουλου.

nikolakopoulos_kaymenou

Πώς αποφασίσατε από τη µάχιµη δικηγορία να µπείτε στην κεντρική πολιτική σκηνή;

 Από µαθητής και στη συνέχεια φοιτητής ενδιαφερόµουν για τα κοινά. Η απόφασή µου να αφήσω τη δικηγορία συνέπεσε µε µια ξεχωριστή πολιτική συνθήκη «αλλαγής» στη Νέα ∆ηµοκρατία, που ήταν η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως αρχηγού. Ενός ανθρώπου που έκανε κεντρικό σύνθηµα την ανανέωση και έδωσε βήµα σε νέους ανθρώπους που είχαν καταγράψει πορεία στον επαγγελµατικό στίβο και, παράλληλα, είχαν ενδιαφέρον για τα κοινά. Εµπιστεύτηκα απόλυτα τον Κ. Μητσοτάκη, τον πολιτικό που µε ενέπνευσε και µε έκανε να θέλω να ασχοληθώ ακόµα πιο ενεργά µε την πολιτική.

Θα εγκαταλείπατε την πολιτική, εφόσον είστε ένας άνθρωπος που προέρχεται από τη µάχιµη δικηγορία, για να επιστρέψετε στο γραφείο σας;

Αυτό που κάνω την παρούσα χρονική στιγµή µε γεµίζει και προσπαθώ µε όλες µου τις δυνάµεις να έχει θετικό αντίκτυπο στους πολίτες. Επιπλέον, θεωρώ µεγάλη τιµή να µε εµπιστεύονται και να µε επιλέγουν οι συµπολίτες µου στην Ηλεία ως εκπρόσωπό τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο για δεύτερη συνεχόµενη φορά, και µάλιστα τη δεύτερη φορά ως πρώτο βουλευτή σε σταυρούς. Εργάζοµαι σκληρά σε καθηµερινή βάση και θα συνεχίσω να το κάνω ακόµα πιο αποτελεσµατικά, για όσο µε επιλέγουν οι πολίτες. Από την άλλη, θεωρώ πλεονέκτηµα για έναν πολιτικό να µην εξαρτάται από την πολιτική, αλλά να έχει διαρκώς µία επιπλέον διέξοδο, που είναι ασφαλώς το επάγγελµά του.

nikolakopoulos_1

Το γραφείο σας, δηλαδή, υπάρχει ακόµη; Ποιος το «τρέχει»;

Προφανώς υπάρχει ασυµβίβαστο, λόγω της υπουργικής ιδιότητας, αλλά πάντοτε έχω την εναλλακτική να επιστρέψω σε έναν χώρο που είναι γνώριµος σε εµένα, γι’ αυτό και το γραφείο µου λειτουργεί. Είναι και η σύζυγός µου δικηγόρος, ενώ διαθέτω πολύ ικανούς συνεργάτες, οι οποίοι, µόλις αποστασιοποιήθηκα, συνέχισαν το δύσκολο έργο σε ακόµα πιο «βαθιά νερά».

Εσείς πώς καταφέρνετε να µοιράζετε τον χρόνο σας ανάµεσα σε Αθήνα και Ηλεία; Είναι αρκετά δύσκολο. Παλαιότερα, ως βουλευτής ήµουν όσο το δυνατόν πιο συχνά στην Ηλεία. Τώρα προφανώς οι υποχρεώσεις µου είναι πολύ περισσότερες στο υπουργείο, µε αποτέλεσµα να µην είναι τόσο συχνές οι επισκέψεις µου όσο στο παρελθόν. Πολλές φορές ο πολιτικός πληρώνει και το τίµηµα, θυσιάζοντας κάποια πράγµατα που έχουν να κάνουν και µε την προσωπική του ζωή.

Οι κόρες σας το αποδέχονται;

Το αποδέχονται, αλλά είµαι βέβαιος ότι θα ήθελαν ακόµα περισσότερο τη δική µου παρουσία κοντά τους. Μιλάµε καθηµερινά µέσω βιντεοκλήσεων και προσπαθώ, όσο οι υποχρεώσεις µου το επιτρέπουν, να βρίσκοµαι εκεί. Ένα από τα θετικά της τεχνολογίας στην προκειµένη περίπτωση είναι ότι µειώνει τις αποστάσεις.

Η µεγαλύτερη κόρη σας, που φαντάζοµαι ότι καταλαβαίνει και περισσότερο, παραπονιέται;

∆εν παραπονιέται. Είναι ένα παιδί που δείχνει ότι της αρέσει αυτό που κάνει ο πατέρας της, καθώς νιώθω ότι αποτελώ πρότυπο για εκείνη. Έτσι το ερµηνεύω, κρίνοντας και από τους στόχους που θέτει, από τις φιλοδοξίες της αλλά και τις σπουδές που θα ήθελε να ακολουθήσει, χωρίς φυσικά να µου έχει πει ποτέ ότι θέλει να ασχοληθεί µε την πολιτική. Αισθάνοµαι ότι ήδη τη γοητεύει η ενασχόληση µε τα κοινά.

nikolakopoulos_2

Μεγαλωµένος στην Ηλεία, ήρθατε στην Αθήνα για να σπουδάσετε, φύγατε στο εξωτερικό για µεταπτυχιακό και επιστρέψατε στον τόπο σας. ∆εν σκεφτήκατε να µείνετε εδώ;

Το επέλεξα κυρίως για επαγγελµατικούς και προσωπικούς λόγους. Οφείλω να πω ότι δεν το µετάνιωσα που επέστρεψα στη γενέτειρά µου. Αναµφισβήτητα, στην Αθήνα παρουσιάζονται πολύ µεγάλες ευκαιρίες, αλλά η περιφέρεια προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής, πόσω µάλλον η Ηλεία, µια όµορφη περιοχή της Ελλάδας, που ειδικά τα καλοκαίρια αποτελεί έναν δηµοφιλή τουριστικό προορισµό. Πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σάς εµπιστεύθηκε ένα πολύ κρίσιµο χαρτοφυλάκιο. Πώς νιώσατε; Ενιωσα πολύ µεγάλη τιµή και ευθύνη, όταν ο πρωθυπουργός µού ανέθεσε αυτό το πολύ κρίσιµο χαρτοφυλάκιο, και µάλιστα κοντά σε έναν υπουργό πολύ έµπειρο και µε επιτυχίες στο συγκεκριµένο αντικείµενο. Συναισθανόµενος αυτή την ευθύνη, εργάζοµαι πολύ σκληρά σε καθηµερινό επίπεδο, προκειµένου να καταφέρω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των πολιτών, σε έναν νευραλγικό τοµέα και µε κεντρικό στόχο να κάνουµε την καθηµερινότητά τους ακόµα πιο ασφαλή.

Πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σάς εµπιστεύθηκε ένα πολύ κρίσιµο χαρτοφυλάκιο. Πώς νιώσατε;

Ένιωσα πολύ µεγάλη τιµή και ευθύνη, όταν ο πρωθυπουργός µού ανέθεσε αυτό το πολύ κρίσιµο χαρτοφυλάκιο, και µάλιστα κοντά σε έναν υπουργό πολύ έµπειρο και µε επιτυχίες στο συγκεκριµένο αντικείµενο. Συναισθανόµενος αυτή την ευθύνη, εργάζοµαι πολύ σκληρά σε καθηµερινό επίπεδο, προκειµένου να καταφέρω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των πολιτών, σε έναν νευραλγικό τοµέα και µε κεντρικό στόχο να κάνουµε την καθηµερινότητά τους ακόµα πιο ασφαλή.

nikolakopoulos_5

Οι πολίτες έχουν µεγάλες προσδοκίες και -το βασικότερο- θέλουν να νιώθουν ασφαλείς. Όλως, µέχρι σήµερα σε κάποιες γειτονιές φοβούνται να κυκλοφορήσουν το βράδυ.

Οι στοχευµένες παρεµβάσεις τους τελευταίους 9 µήνες δείχνουν ότι ενισχύουµε το αίσθηµα ασφάλειας των πολιτών. Για εµάς είναι πολύ κρίσιµο, καθώς δεν υπάρχει πραγµατική ελευθερία, αν ο πολίτης δεν αισθάνεται ασφαλής. Θέλουµε να κάνουµε τον πολίτη να καταλάβει ότι η Ελληνική Αστυνοµία είναι δίπλα του και µπορεί να την εµπιστευτεί. Φαίνεται ότι συντελείται σηµαντική βελτίωση στους δείκτες αποτελεσµατικότητας, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι δεν υπάρχουν πολύ µεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Εχει γίνει ήδη πολύ σηµαντικό έργο από την Ελληνική Αστυνοµία σε πολύ κρίσιµους τοµείς, που αφορούν την καθηµερινότητα του πολίτη, στις γειτονιές, µε πιο εµφανή αστυνόµευση, ενώ οφείλουµε πάντα να έχουµε κατά νου ότι δεν µπορεί να βρίσκεται κάθε αστυνοµικός παντού την ίδια στιγµή. Επιπλέον, έχουµε πολύ συγκεκριµένα αποτελέσµατα σε κρίσιµα ζητήµατα των ηµερών µας, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η παραβατικότητα των ανηλίκων, η βία στα γήπεδα, οι συνθήκες ανοµίας στα πανεπιστήµια. Τέλος, η Αστυνοµία έχει αποδείξει το τελευταίο χρονικό διάστηµα ότι µπορεί να αντιµετωπίζει δραστικά το οργανωµένο έγκληµα και να «ξεριζώνει» εστίες διαφθοράς ακόµα και στο ∆ηµόσιο, προς όφελος τελικά του κοινωνικού συνόλου.

Με τα σωφρονιστικά ιδρύµατα σε ποιο στάδιο είµαστε; Πώς σκοπεύετε να αντιµετωπίσετε τον υπερπληθυσµό ενόψει και της αυστηροποίησης των ποινών;

Πιστεύετε πως είναι κάτι που ενδιαφέρει τον κόσµο; Πράγµατι, το σωφρονιστικό µας σύστηµα χαρακτηρίζεται από σοβαρές παθογένειες εδώ και δεκαετίες, ενώ τα θέµατα των σωφρονιστικών καταστηµάτων ασφαλώς και απασχολούν τους πολίτες, καθώς συνδέονται άµεσα µε την ασφάλεια της καθηµερινότητας όλων. Γι’ αυτό και ως πολιτική ηγεσία εργαζόµαστε όλους αυτούς τους µήνες µεθοδικά προς µια συγκεκριµένη κατεύθυνση: να πετύχουµε µε τις παρεµβάσεις µας ένα πιο σύγχρονο, ανθρωποκεντρικό και ευρωπαϊκό σωφρονιστικό σύστηµα, αντίστοιχο µε τα διεθνή πρότυπα, ενώ κρίσιµο σηµείο του στρατηγικού µας σχεδιασµού είναι οι σύγχρονες και ασφαλείς υποδοµές, που θα συµβάλουν στην καλύτερη αντιµετώπιση φαινοµένων υπερπληθυσµού. Ηδη λειτουργεί η νέα, σύγχρονη φυλακή στη ∆ράµα, ενώ κατασκευάζεται ένα νέο σωφρονιστικό κατάστηµα στη Νεάπολη της Κρήτης. Επιπλέον, συνεχίζονται µε γοργούς ρυθµούς οι διαδικασίες µετεγκατάστασης του µεγαλύτερου σωφρονιστικού συγκροτήµατος της χώρας, του Κορυδαλλού, στον Ασπρόπυργο και µπαίνουν οι βάσεις για τα νέα καταστήµατα στη Χαλκίδα και στα Ιωάννινα. Παράλληλα, προχωράµε σε σχεδιασµό και για άλλα σωφρονιστικά καταστήµατα.

nikolakopoulos_6

Εχει ξεκινήσει η πιλοτική εφαρµογή της ηλεκτρονικής επιτήρησης. Θεωρείτε πως είµαστε σε καλό δρόµο για πιο γενικευµένη χρήση της;

Η ηλεκτρονική επιτήρηση είναι ένας θεσµός που υπάρχει εδώ και χρόνια ως εναλλακτική µορφή έκτισης ποινών, αλλά δεν λειτούργησε όσο αποτελεσµατικά θα θέλαµε. Για τον λόγο αυτόν εργαζόµαστε εδώ και καιρό µε τις οµάδες εργασίας που έχουµε συστήσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πάνω στον αναγκαίο εκσυγχρονισµό του θεσµού, ενώ πολύ σύντοµα εισάγουµε προς διαβούλευση και στη συνέχεια για ψήφιση στη Βουλή το νέο νοµοθετικό πλαίσιο για την ηλεκτρονική επιτήρηση, που επίσης θα συµβάλει στον µέγιστο βαθµό στην αποσυµφόρηση των σωφρονιστικών καταστηµάτων. ∆ίνουµε µεγάλη αξία στην ψηφιακή αναβάθµιση της σωφρονιστικής µας πολιτικής, εκµεταλλευόµενοι τις νέες τεχνολογίες, τα ψηφιακά µέσα και τις καλές διεθνείς πρακτικές.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από τη ∆ΕΘ αυξήσεις στους ενστόλους, όµως οι ίδιοι λένε πως είναι ψίχουλα και µιλούν για εµπαιγµό. Τι απαντάτε; Είναι αλήθεια ότι δεν είναι αυτό που θα θέλαµε, στον βαθµό και στο µέγεθος που θα θέλαµε, κάτι που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε. Είναι µια συµβολική κίνηση απέναντι σε αυτούς που βρίσκονται καθηµερινά στη µάχη, δίπλα στον πολίτη, και κυρίως είναι ένα µέτρο το οποίο µπορούµε να αντέξουµε δηµοσιονοµικά, χωρίς να διακινδυνεύσουµε τη σταθερότητα. Αντιλαµβανόµαστε ότι οι ανάγκες είναι πολύ µεγαλύτερες και κανείς δεν είπε ότι µε αυτή την αύξηση θα λυθούν τα προβλήµατα, αλλά δεν παύει να είναι ένα µέτρο που αποτελεί την αρχή. Είναι ένα πρώτο βήµα. Κάτι που δείχνει ότι στο µέρισµα της ανάπτυξης, που θα ακολουθήσει, οι ένστολοι θα είναι άµεση προτεραιότητα.

nikolakopoulos_4

Πριν από λίγες ηµέρες χτύπησε το πρώτο κουδούνι και µε αυτή την αφορµή θα ήθελα να σας ρωτήσω για το panic button, τη νέα εφαρµογή, που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να εκπέµψουν σήµα κινδύνου. Πώς θα λειτουργεί;

Για την αντιµετώπιση των φαινοµένων παραβατικότητας ανηλίκων ήδη έχουµε ξεκινήσει και εφαρµόζουµε ένα πολύ καλά οργανωµένο σχέδιο εκτεταµένων ελέγχων και ήπιας αστυνόµευσης σε σηµεία όπου συχνάζουν νέοι άνθρωποι. Επιπλέον, λειτουργεί ήδη µε σηµαντικά αποτελέσµατα η τηλεφωνική γραµµή καταγγελιών (10201) για περιστατικά που σηµειώνονται εις βάρος ανηλίκων. Πέραν αυτών, διαθέτουµε πλέον, όπως ανακοίνωσε στη ∆ΕΘ ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, µια καινοτόµο ψηφιακή εφαρµογή στα πρότυπα του panic button, το «SAFE YouTH», την οποία, αφού εγκαταστήσει στο κινητό του τηλέφωνο ένας νέος και πατώντας το κουµπί κατά τη στιγµή που αισθάνεται ότι κινδυνεύει, θα γίνεται αυτοµάτως η αναγκαία ενηµέρωση της ΕΛ.ΑΣ. και θα έχουµε άµεση αντίδραση και επέµβαση. Οι νέοι µας είναι ακόµα πιο εξοικειωµένοι µε τις νέες τεχνολογίες και είµαι βέβαιος ότι θα µπορούν πιο εύκολα να προχωρήσουν τόσο στην εγκατάσταση της εφαρµογής στα κινητά τους όσο, ασφαλώς, και στη χρήση αυτής. Η ασφάλεια κάθε πολίτη είναι η απόλυτη προτεραιότητα για εµάς και πάνω ακριβώς σε αυτό το δόγµα συνεχίζουµε να δουλεύουµε σκληρά και επισταµένα.

Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ