Στέφανος Γκίκας: «Κρίσιμα Σημειακά Έργα για την Αντιμετώπιση της Λειψυδρίας,  Μελέτες για την Επισκευή – Ανάδειξη Μνημείων και θέσπιση “Φεστιβάλ Νησιωτικών Φιλαρμονικών” στην Ατζέντα μας για την ΠΕ Κέρκυρας»

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη εργασίας του Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανου Γκίκα στην ΠΕ Κέρκυρας, ο οποίος  συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής (ΓΓΑΝΠ) Εμμανουήλ Κουτουλάκη και κλιμακίου της Γενικής Γραμματείας, πραγματοποίησαν πληθώρα επισκέψεων και συναντήσεων με σημαντικά αποτελέσματα κυρίως στους τομείς της Ύδρευσης και του Πολιτισμού.

Ο κ. Γκίκας μαζί με τον Γενικό Γραμματέα, συναντήθηκαν με τους Δημάρχους Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, Στέφανο Πουλημένο, Βόρειας Κέρκυρας, Γεώργιο Μαχειμάρη, Νότιας Κέρκυρας Βασίλειο Χειμαριώτη, με τους τρεις Αντιδημάρχους των Διαποντίων Νήσων, Αναστάσιο Κασίμη (Οθωνών), Σπύρο Αργυρό (Μαθρακίου), Αναστάσιο Αργυρό (Ερρείκουσας), με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΚΕ Σπύρο Ζερβόπουλο, με τον Πρόεδρο του ΔΣ ΔΕΥΑΚ Αχιλλέα Μάζη, με τους Προέδρους και μέλη των ΔΣ όλων των Φιλαρμονικών του νησιού και με την Έφορο Αρχαιοτήτων Αδαμαντία Ρηγάκου.

Ο Υφυπουργός, πραγματοποίησε επίσης επισκέψεις στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας και στον Λιμενικό Σταθμό Λευκίμμης.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο κ. Γκίκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με το κλιμάκιο της ΓΓΑΝΠ και τον Γενικό μας Γραμματέα, Εμμανουήλ Κουτουλάκη, πραγματοποιήσαμε μια πολύ παραγωγική και εποικοδομητική επίσκεψη στην ΠΕ Κέρκυρας.

Καταρχάς, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τον χώρο όπου εγκαταστάθηκε προσωρινά η νέα Μονάδα Αφαλάτωσης στον λιμένα Λευκίμμης με ενέργειες του Υπουργείου μας, προκειμένου να ανακουφιστεί η Νότια Κέρκυρα από το πρόβλημα της λειψυδρίας και για την επόμενη τουριστική περίοδο του 2025, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό.

Παρόντες φυσικά στην αυτοψία ήταν ο Δήμαρχος Ν. Κέρκυρας Βασίλης  Χειμαριώτης με τους συνεργάτες του.

Επισκεφτήκαμε επίσης την λίμνη Μοσχόπουλου και διερευνήσαμε τις δυνατότητες τοποθέτησης ταχυδιηλυστηρίου εκεί, ώστε να αξιοποιηθεί ο ταμιευτήρας. Στο πλαίσιο αυτό η ΓΓΑΝΠ θα βοηθήσει την Δημοτική Αρχή και την ΔΕΥΑΚ στην ολοκλήρωση των απαραίτητων αδειοδοτικών και γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους Δημάρχους τόσο της Κεντρικής, όσο και της Βόρειας Κέρκυρας, με τους οποίους συμφωνήσαμε να υπάρξει συνεργασία για την ωρίμανση μελετών, την προετοιμασία αδειοδοτήσεων αναγκαίων έργων υδροδότησης και την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων σε κοινά προγράμματα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε ότι αφορά στην Βόρεια Κέρκυρα, θα εξεταστεί η δυνατότητα επιχορήγησης από τη ΓΓΑΝΠ ερευνητικών  γεωτρήσεων σε περιοχές που θα υποδείξει η Δημοτική Αρχή, καθώς και συστήματος επεξεργασίας ύδατος σε υφιστάμενες γεωτρήσεις για τη διάθεση πόσιμου νερού. Με τις ενέργειες αυτές θα αυξηθεί σημαντικά η διαθέσιμη ποσότητα πόσιμου ύδατος στην Β. Κέρκυρα.

Τώρα, με τους Αντιδημάρχους των Διαποντίων Νήσων έγινε μια ενδελεχής συζήτηση για τις αναγκαίες παρεμβάσεις ανά νησί, ώστε να βελτιωθούν σε σύντομο χρόνο οι δυνατότητες και εν γένει η υδροδοτική ικανότητα των τριών ακριτικών νησιών μας. Θα υπάρξουν σύντομα σχετικές ανακοινώσεις.

Αποφασίστηκε παράλληλα να τοποθετηθούν – με ενέργειες της ΓΓΑΝΠ – water kiosks πόσιμου νερού και στα 3 νησιά, κάτι που θα διευκολύνει σημαντικά τους μόνιμους κατοίκους και θα περιορίσει την κατανάλωση πλαστικών φιαλών νερού.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στα γραφεία της ΔΕΥΑΚ, συζητήσαμε με τον Πρόεδρο του ΔΣ Αχιλλέα Μάζη γραφειοκρατικά ζητήματα που αφορούν στην μίσθωση της νέας Μονάδας Αφαλάτωσης στη Ν. Κέρκυρα και στην αδειοδοτική διαδικασία αξιοποίησης της Λίμνης Μοσχόπουλου, ενώ διευκρίνισα ότι οι παρεμβάσεις του Υπουργείου μας στα θέματα ύδρευσης είναι «σημειακές», έχουν μεν άμεσο αποτέλεσμα, διότι θα διευκολύνουν σημαντικά ώστε το 2025-26 να περιοριστούν τα προβλήματα της λειψυδρίας, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την συνολική λύση του προβλήματος ύδρευσης της Νήσου Κέρκυρας, δηλ. τις μεγάλες παρεμβάσεις, είτε είναι τα Φράγματα, είτε οι αφαλατώσεις Χρυσίδας και Νεοχωρακίου κλπ. Για το θέμα αυτό εκκρεμεί η συνάντηση των αρμοδίων Υπουργών με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να αποφασιστεί η τελική λύση.

Σε ότι αφορά στα θέματα Πολιτισμού κινηθήκαμε σε δύο κατευθύνσεις στο πλαίσιο της πολιτικής μας για την ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών των νησιών της Πατρίδας μας.

Η πρώτη αφορά στη συνάντησή μας με τους Προέδρους και τους Εκπροσώπους όλων των Φιλαρμονικών του νησιού, όπου έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση για την τεκμηρίωση και περαιτέρω ανάδειξη του «Θεσμού των Φιλαρμονικών της Κέρκυρας» που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Προτάθηκε μεταξύ άλλων, η εξέταση δυνατότητας θέσπισης από την ΓΓΑΝΠ, ετήσιου θεσμού «Φεστιβάλ Νησιωτικών Φιλαρμονικών» που θα «ενώνει» τις Φιλαρμονικές της νησιωτικής χώρας – Αιγαίο με Ιόνιο – ενώ θα πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις. Και για το θέμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις.

Η δεύτερη αφορά στην πολιτική μας για την ανάδειξη εμβληματικών Μνημείων του νησιωτικού χώρου. Έτσι, με την Έφορο Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, την κα Ρηγάκου, εξετάστηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης από την Γενική μας Γραμματεία, μελετών για επισκευή – αναστήλωση μνημείων μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ ΓΓΑΝΠ, του Υπουργείου Πολιτισμού και συγκεκριμένων ΑΕΙ που θα πραγματοποιήσουν τις Μελέτες.

Στο πλαίσιο αυτό προκρίθηκαν οι μελέτες αποκατάστασης του εμβληματικού Φάρου του Π. Φρουρίου και των συνοδών κτιρίων – σε συνεργασία με την Υπηρεσία Φάρων – του Κωδωνοστασίου του Αγίου Βαρβάρου στον Ποταμό και του Κωδωνοστασίου των Αγίων Αποστόλων στο Γάϊο Παξών.

Για όλα τα παραπάνω και για κάθε τομέα ξεχωριστά θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις».

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ