Γιάννης Τρεπεκλής: «Η κλιματική κρίση δεν μας περιμένει, οφείλουμε να οργανωθούμε όλοι μαζί»

Έκκληση από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων προς ιδιώτες και επαγγελματίες ν’ ανοίξουν τα μπαζωμένα χαντάκια.

Σε εξέλιξη εκτεταμένοι καθαρισμοί ρεμάτων από την ΠΙΝ σε όλα τα νησιά.

Την ευθύνη όλων αναφορικά με την αντιπλημμυρική προστασία υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου.

Όπως επισήμανε ο κ. Τρεπεκλής, η Περιφέρεια εκτελεί αυτή την περίοδο εκτεταμένους καθαρισμούς ρεμάτων στο πλαίσιο των αντιπλημμυρικών έργων σε όλα τα Ιόνια Νησιά. Ο Περιφερειάρχης ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς όλους μετά τα όσα έχουν διαπιστώσει οι υπηρεσίες της ΠΙΝ κατά τη διάρκεια των καθαρισμών.

«Αυτό το διάστημα γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για τους καθαρισμούς των ρεμάτων, όμως θέλω να παρακαλέσω τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι αφορά την απόρριψη απορριμμάτων σε ρέματα. Δεν επιτρέπεται να βρίσκουμε, κατά τη διάρκεια των καθαρισμών μέσα στα ρέματα, από ηλεκτρικές συσκευές μέχρι πόρτες από αυτοκίνητα. Καταλαβαίνετε ότι σε περίπτωση καταιγίδας, τέτοιες καταστάσεις είναι μη διαχειρίσιμες και αποτελούν πολύ μεγάλο κίνδυνο. Παρακαλώ θερμά να είμαστε όλοι μας περισσότερο προσεκτικοί και να μην ξεχνάμε ότι όποιος κάνει παρεμβάσεις στα ρέματα, θα βρει σύντομα το ρέμα στην πόρτα του», τόνισε ο Γιάννης Τρεπεκλής, για να προσθέσει:

«Παράλληλα, έχουμε διαπιστώσει ότι πολλά χαντάκια έχουν κλείσει. Τα έχουμε φράξει ως ιδιώτες, άλλες φορές από ανάγκη, άλλες από επιπολαιότητα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στην περιοχή Κατσιμίδη, όπου με τα έργα καθαρισμού που εκτελούμε, ανακαλύψαμε ότι ήταν φραγμένο το ρέμα και αυτό αποτέλεσε την αιτία των έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην κακοκαιρία του «Μπάλλου». Πρέπει οι ίδιοι οι συμπολίτες μας ν’ ανοίξουν τα χαντάκια, παρακαλούμε ιδιαίτερα τους επαγγελματίες, αλλά ακόμα κι αν δεν μπορούν οι ίδιοι, ν’ απευθύνονται στην Περιφέρεια ώστε να τ’ αναλάβουν οι υπηρεσίες μας».

Ο κ. Τρεπεκλής υπογράμμισε τις επιπτώσεις που υπάρχουν πλέον στις μέρες λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων από την κλιματική κρίση στον πλανήτη τονίζοντας ότι πρέπει όλοι μαζί, θεσμικά όργανα, ιδιώτες και επαγγελματίες, να οργανωθούν για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του τόπου και των περιουσιών:

«Πρέπει να θωρακιστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Πρέπει να προστατέψουμε, όλοι μαζί, την ανθρώπινη ζωή, τον τόπο μας και τις περιουσίες μας. Είμαστε φυσικά όλοι μας θεσμικά υποχρεωμένοι, και ο Α’ Βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η Περιφέρεια, δηλαδή ο Β’ Βαθμός και η κυβέρνηση, η οποία δίνει τις χρηματοδοτήσεις, να πράξουμε τα δέοντα. Ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, βλέπετε τι γίνεται στην Κεντρική Ευρώπη, πρέπει όλοι μας να οργανωθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Τα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά έργα ενδεχομένως να μην είναι ικανά ν’ ανταποκριθούν απόλυτα στα φαινόμενα της εποχής μας, εμείς ωστόσο, πρέπει να φροντίσουμε έστω αυτά να είναι σε καλή κατάσταση και λειτουργικά. Εμείς ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχουμε προγραμματίσει κάποιες παρεμβάσεις, η κλιματική αλλαγή ωστόσο, δεν περιμένει εμάς και τους – δυστυχώς – αργούς ρυθμούς της γραφειοκρατίας. Παρακαλώ, λοιπόν, άπαντες, ιδιώτες και επαγγελματίες, όπου υπάρχουν μπαζωμένα ή φραγμένα χαντάκια να τ’ ανοίξουν ή να μας ενημερώσουν. Ακόμα κι ένα μικρό χαντάκι έχει την αξία του εφόσον καταλήγει σε κάποιο ρέμα, ας μην το ξεχνάμε».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ