Μάνος Λογοθέτης στα Παραπολιτικά 90,1: Η πρωτοβουλία της Γερμανίας σχετικά με τους μετανάστες μόνο θετική μπορεί να είναι

Για τη μεταναστευτική πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει η χώρα μας, μετά την απόφαση της Γερμανίας για σκληρούς ελέγχους στα χερσαία σύνορά της και απελάσεις-εξπρές, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», με τη Στέλλα Γκαντώνα και τον Θανάση Φουσκίδη, ο γενικός γραμματέας μεταναστευτικής πολιτικής, Μάνος Λογοθέτης.

*Διαβάστε ακόμα: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Θα παρέμβουμε εάν παραβιαστεί η Συνθήκη του Σένγκεν – Ο Έβρος είναι απαραβίαστος

Ερωτηθείς πώς μπορεί να επηρεάσει τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας η πρωτοβουλία της Γερμανίας, απάντησε: «Η επίπτωση τέτοιων ανακοινώσεων από κράτη-μέλη της Ευρώπης που αποτελούν προορισμό των μεταναστών μόνο θετική μπορεί να είναι. Όταν κλείσει ο προορισμός, μάλλον αραιώνει και η κίνηση στον δρόμο προς τον προορισμό. Εμείς είμαστε μια χώρα η οποία αποτελεί δίοδο προς την Ευρώπη και κυρίως προς τις χώρες του Βορρά, εκεί θέλουν να καταλήξουν οι άνθρωποι που διέρχονται από τη χώρα μας, επομένως αν οι χώρες του Βορρά επιτέλους κατανοήσουν ότι υπάρχουν όρια σε όλο αυτό, όπως κατανόησε και η Γερμανία το τελευταίο διάστημα, και ότι δεν μπορεί αυτό να είναι ανεξέλεγκτο, τότε η επίπτωση θα είναι θετική και σ’ εμάς, δηλαδή θα μειωθούν οι ροές προς τη χώρα μας».

«Η πρόθεση των Γερμανών είναι να σηματοδοτήσουν κάτι, το σηματοδοτούν αρκετά δυνατά και καλά κάνουν, γιατί έχουν μεγάλο πρόβλημα εσωτερικά. Η σηματοδότηση αυτή δεν εχει σαν σκοπό να ρίξει τη συμφωνία του Σένγκεν· όλοι αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρχει η Συνθήκη του Σένγκεν στον ευρωπαϊκό χώρο, όμως με όρους και με προϋποθέσεις, δηλαδή να μην παρεξηγείται αυτή η Συνθήκη ως μια Συνθήκη που επιτρέπει, κυρίως στα οργανωμένα κυκλώματα, να μετακινούν ανθρώπους παράνομα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ», πρόσθεσε.

«Αρχίζουν όλοι να αντιλαμβάνονται αυτό το οποίο η χώρα μας έλεγε πολλά χρόνια, ότι υπάρχουν όρια και στο πόσοι άνθρωποι μπορούν να έρθουν και στους λόγους για τους οποίους έρχονται. Για εμάς είναι ευκαιρία τα δικά μας επιχειρήματα και η εμπειρία μας στο πεδίο να μεταφερθούν σε όλη την Ευρώπη και να έχουμε μια Ευρώπη που να έχει καλύτερα σύνορα εξωτερικά, όχι εσωτερικά. Στον διάλογό μας με τους Γερμανούς είπαμε “στηρίξτε μας στα ευρωπαϊκά σύνορα για να μην αναγκάζεστε να κάντε μονομερείς ενέργειες στα δικά σας σύνορα, κάτι το οποίο πηγαίνει κόντρα σε οτιδήποτε έχουμε συμφωνήσει”», συμπλήρωσε.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ