Οι δελφίνοι του ΣΥΡΙΖΑ και τα στρατόπεδα τους – Ποιοι έχουν απομείνει στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη

Ενα κόµµα µε πολλούς επίδοξους µνηστήρες, ενόψει της εκλογικής διαδικασίας που θα διεξαχθεί στις 24 Νοεµβρίου και την 1η ∆εκεµβρίου, είναι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ. Ανάµεσα σε αυτούς και ο έκπτωτος πρόεδρος του κόµµατος, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του την προσεχή Παρασκευή. Η υποψηφιότητα Κασσελάκη είναι βέβαιο πως θα µετατρέψει µια µάλλον βαρετή, χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαδικασία σε νέο κύκλο µεγάλης εσωτερικής σύγκρουσης, µε απρόβλεπτες διαστάσεις.

Με βάση όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, ο κ. Κασσελάκης από το ορµητήριό του στις Σπέτσες έχει κάνει ένα µπαράζ τηλεφωνηµάτων σε ανθρώπους της επιρροής του, προκειµένου να ανιχνεύσει τις διαθέσεις τους. Κυρίως στην πλευρά των βουλευτών που έχουν αυτή τη στιγµή το µεγαλύτερο πολιτικό βάρος. Σημειώνεται ότι τις πρώτες ηµέρες κυκλοφόρησε η φήµη ότι ανάµεσα στα ερωτήµατα που τους έκανε ήταν και το αν θα τον ακολουθούσαν στο ενδεχόµενο δηµιουργίας νέου φορέα. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, δεν διαπίστωσε καµία τέτοια διάθεση από την πλειονότητα των βουλευτών µε τους οποίους συνοµίλησε, γι’ αυτό και φούντωσαν τα σενάρια της εµπλοκής του στην εσωκοµµατική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το ενδεχόµενο, φαίνεται ότι θα έχει στο πλευρό του λιγότερους από δέκα βουλευτές, αντιθέτως θα έχει ως πολέµιούς του την πλειονότητα της Κοινοβουλευτικής Οµάδας και του στελεχικού δυναµικού. Στη λίστα των υποστηρικτών του µε τα σηµερινά δεδοµένα φιγουράρουν τα ονόµατα της Θεοδώρας Τζάκρη, της Ελενας Ακρίτα, του Πέτρου Παππά, της Ραλλίας Χρηστίδου, του Αλέξανδρου Αυλωνίτη και του Βασίλη Κόκκαλη.

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Οι αντίπαλοι του Στέφανου Κασσελάκη 

Στον αντίποδα, θα έχει σκληρά απέναντί του πρώτον από όλους τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος είχε παίξει καταλυτικό ρόλο στην εκλογή του. Ο αψύς Σφακιανός έχει ανακοινώσει πως θα είναι υποψήφιος, οπότε είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει µεγάλη σύγκρουση µε τον κ. Κασσελάκη, καθώς απευθύνονται σε παρεµφερή ακροατήρια. Η δυσκολία για τον κ. Πολάκη είναι να πείσει τα ακροατήρια αυτά πως ο κ. Κασσελάκης δεν κάνει για πρόεδρος, όταν ο ίδιος είχε κάνει όλους αυτούς τους µήνες µεγάλη προσπάθεια να τον επιβάλει στη βάση του κόµµατος.

Στο πάλαι ποτέ «κασσελακικό µπλοκ» το πλέον δηµοφιλές στέλεχος στα µέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Ρένα ∆ούρου. Το όνοµά της κυκλοφόρησε ευρέως τις προηγούµενες ηµέρες, χωρίς η ίδια να έχει εµπλακεί στη σχετική συζήτηση. Οι τελευταίες εξελίξεις βρήκαν την κυρία ∆ούρου στο Στρασβούργο, όπου µετείχε σε Συνέδριο της εθνικής ένωσης τοπικών και περιφερειακών Αρχών. Καλά πληροφορηµένες πηγές αναφέρουν ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόµενο της υποψηφιότητάς της. Στην προεδρική κούρσα ενδέχεται να εµπλακεί και ο Νίκος Παππάς, έστω και αν τις προηγούµενες ηµέρες έκλεινε κάθε σχετική συζήτηση, λόγω της παρουσίας του στη ∆ΕΘ.

Η στάση που θα κρατήσει η πλευρά των «87»

Εκτός του κ. Κασσελάκη, το δεύτερο µεγάλο ερώτηµα είναι η στάση που θα κρατήσει η πλευρά των «87», η οποία µετά τις τελευταίες εξελίξεις έχει έρθει αρκετά κοντά µε τον Σωκράτη Φάµελλο και έχει διευρύνει την επιρροή της. Το σηµαντικότερο στέλεχος είναι η Ολγα Γεροβασίλη, η οποία, ωστόσο, σε καµία περίπτωση δεν είναι διατεθειµένη να µπει σε µια φθοροποιό και συγκρουσιακή διαδικασία. Αν συντρέξουν οι προϋποθέσεις για µια εκλογική µάχη µε αµιγώς προγραµµατικούς όρους, είναι πιθανό να δούµε στην κούρσα και την Αρτινή πολιτικό. Στην οµάδα της εσωκοµµατικής µειοψηφίας εξετάζουν και την περίπτωση του Σωκράτη Φάµελλου, παρότι είχε δηµιουργηθεί ψυχική και πολιτική απόσταση, λόγω της στάσης που είχε κρατήσει στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου. Θεωρείται µετριοπαθές στέλεχος, έχει αρκετά καλή κοινοβουλευτική παρουσία, όµως δεν κάνει «γκελ», δεν έχει επικοινωνιακά χαρίσµατα, γι’ αυτό και λογίζεται ως µια υποψηφιότητα χαµηλού πολιτικού βεληνεκούς και όχι µακράς πνοής.

Οι διαθέσεις του Αλέξη Τσίπρα 

Σε κάθε περίπτωση, η µεγάλη δυσκολία της οµάδας των «87» είναι πως, µε εξαίρεση την κυρία Γεροβασίλη, δεν διαθέτουν ένα κοινοβουλευτικό στέλεχος µε ειδικό πολιτικό βάρος και, πολύ περισσότερο, µε πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά. Είναι προφανές ότι θα πάνε σε µια λύση προσωρινή, καθώς σε πολύ µεγάλο βαθµό εξαρτούν τις αποφάσεις τους από τις διαθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργός σε καµία περίπτωση δεν θα εµπλακεί στις εσωκοµµατικές διαδικασίες, επιθυµεί ωστόσο να εντάξει τον ΣΥΡΙΖΑ -µε έναν/µια επικεφαλής της αρεσκείας του- στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Πάντως, όποιο πρόσωπο επιλεγεί από τους «87» θα έχει την υποστήριξη αρκετών βουλευτών και κορυφαίων κοµµατικών στελεχών, όπως η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Χρήστος Γιαννούλης, ο ∆ιονύσης Καλαµατιανός, η Πόπη Τσαπανίδου, ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, η διαγραφείσα Αθηνά Λινού, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Αλέκος Φλαµπουράρης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κ.ά.

Να σηµειωθεί, τέλος, πως ενδιαφέρον για την ηγεσία του κόµµατος έχουν εκφράσει ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης, όπως και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας µε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ