Γαλλία: Live η τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας Belharra “Νέαρχος” – Έναρξη διαπραγματεύσεων για 4η φρεγάτα ανακοινώνει ο Νίκος Δένδιας

Παρακολουθήστε ζωντανά την τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας Belharra «Νέαρχος» από το ναυπηγείο της Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας. Το «παρών» δίνουν ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης, και ο Αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας.

Ο Νίκος Δένδιας από το βήμα της εκδήλωσης, αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη διαπραγματέυσεων για την απόκτηση 4ης φρεγάτας Belharra.

Σημειώνεται επίσης ότι μαζί με τον κ. Δένδια θα επιθεωρήσουν τις εργασίες και στη φρεγάτα «Κίμων», που είναι σε εξέλιξη. Παρά τις όποιες μικρές καθυστερήσεις, το πρόγραμμα ναυπήγησης των υπερσύγχρονων πολεμικών πλοίων εξελίσσεται πάση δυνάμει και οι «Νέαρχος» και «Κίμων» αναμένεται να ενταχθούν στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού εντός του 2025.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2023 είχε πραγματοποιηθεί η τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων», ενώ η φρεγάτα «Φορμίων» που αναμένεται να παραδοθεί στα μέσα του 2026, βρίσκεται στη dry dock δεξαμενή.

Φρεγάτα «Νέαρχος»: Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της, η φρεγάτα «Νέαρχος», η δεύτερη μετά τη φρεγάτα «Κίμων», έχει εκτόπισμα 4.500 τόνους, μήκος περίπου 122 μέτρα, με μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, πλήρωμα 120 ατόμων και ενσωματώνει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες. Η φρεγάτα κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία του Naval Group, στο Λοριάν της Γαλλίας για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.

Η απόκτηση των Belharra εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έως το 2030, ενσωματώνοντας παράλληλα τη φιλοδοξία Αθήνας – Παρισιού να χειρίζονται τον ίδιο τύπο πολεμικών πλοίων νέας γενιάς. Η φρεγάτα FDI HN είναι ένα πολεμικό πλοίο 4.500 τόνων. Πολλαπλών ρόλων και ανθεκτική, διαθέτει υψηλό επίπεδο δυνατοτήτων σε όλους τους τομείς ναυτικής μάχης: αντιπλοϊκή, αντιαεροπορική, ανθυποβρυχιακή και προβολής επιχειρήσεων ειδικών δυνάμεων, με μοναδικές δυνατότητες έναντι ασύμμετρων απειλών.

Είναι εφοδιασμένη με τις τελευταίες καινοτομίες της Thales στα ραντάρ, σόναρ και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Ισχυρά εξοπλισμένο (MBDA Exocet MM40 B3C αντιπλοϊκοί πύραυλοι και αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster, σύστημα RAM, MU90 ανθυποβρυχιακές τορπίλες, πυροβόλο), το πολεμικό πλοίο νέας γενιάς έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ταυτόχρονα ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV). Έχοντας δρομολογήσει τον εκσυγχρονισμό του Πολεμικού Ναυτικού, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας φιλοδοξεί να ανανεώσει τον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας με 200 μαχητικά 4,5 γενιάς και 5ης γενιάς.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ