Σταύρος Παπασταύρου: Στην εκδήλωση της Προεδρίας της Κυβέρνησης για τη λειτουργία του επιτελικού κράτους

Σε πάνελ με θέμα το επιτελικό κράτος και την καλή νομοθέτηση συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο Γ.Γ. του Πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής, ο πρ. Πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος και ο τέως Υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου.

Με τους έμπειρους ομιλητές να εστιάζουν στη θεσμική συνέχεια της νομοθέτησης και κατ’ επέκταση του Κράτους, η σύνθεση του πάνελ με πρώην και νυν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου έδωσε μια ιδιαίτερη διάσταση στην εκδήλωση.

Χαρακτηριστικά είναι και όσα είπε ο κ. Παπασταύρου, κατά τη θητεία του οποίου ολοκληρώθηκε μεγάλο τμήμα του έργου, στην τοποθέτησή του.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο. Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ συνδέουν -ορθώς- τη σημασία της καλής νομοθέτησης με την ανταγωνιστικότητα, γιατί πράγματι δημιουργεί μια ασφάλεια δικαίου για επενδυτές. Όμως υπάρχει και μία άλλη καίρια διάσταση. Η καλή νομοθέτηση βοηθά και ενισχύει την κοινωνική συνοχή, ειδικά στη δύσκολη περίοδο που ζούμε. Διανύουμε μία εποχή επαναλαμβανόμενων πολυκρίσεων, όπως η πανδημία, και αν οι νόμοι είναι ακατάληπτοι και δυσνόητοι, απευθυνόμενοι μόνο στον νομικό κόσμο, οι αλλαγές δεν γίνονται αντιληπτές και δεν έχουν τη στήριξη της κοινωνίας».

Για τη συνέχεια του έργου, παρά τη διαδοχή 3 Υπουργών που το χειρίστηκαν, είπε: «Ήμουν ένας σκυταλοδρόμος μεταξύ τριών, κάτι που δεν είναι σύνηθες στην Ελλάδα. Όταν αλλάζουν οι χειριστές, η δυναμική του έργου τείνει να εξασθενίζει. Εδώ δε συνέβη αυτό. Παρά την αλλαγή των χειριστών, το έργο ολοκληρώθηκε στην ώρα του γιατί όλοι καταλάβαμε τη σημασία του. Οι Υπουργοί περιμένουν τη συνεργασία με τα επιτελικά στελέχη και τους νομοτέχνες, μια συνεργασία από την οποία θα επωφεληθούμε όλοι».

Ειδικότερα, ο τ. Υπουργός αναφέρθηκε στο έργο στήριξης του Συντονιστικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρία, το οποίο έχει συμφωνηθεί με την DG Reform, που αφορά το 10% των συμπολιτών μας, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας για το πώς ο πρωτοποριακός θεσμός του Συντονισμού στο πλαίσιο της Προεδρίας της Κυβέρνησης μπορεί να ενισχυθεί για την απεμπόληση εμποδίων που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρία.

«Από αυτή την περίοδο ας κρατήσουμε το πόσο σημαντική είναι η δημοσιονομική μας σταθερότητα και αυτονομία»

Συγκριτικά με την εμπειρία του κατά τα έτη 2012-2015, ο κ. Παπασταύρου είπε ότι το νήμα που τη συνδέει με το σήμερα είναι η γαλλική βοήθεια. Τότε δόθηκε στην Ελλάδα, στο πλαίσιο τεχνικής βοήθειας, τεχνογνωσία και δημιουργήθηκε η Γενική Γραμματεία Συντονισμού, ένα δομικό τώρα τμήμα της Προεδρίας της Κυβέρνησης που έχει βοηθήσει ιδιαίτερα την πατρίδα μας.

«Από αυτή την περίοδο ας κρατήσουμε το πόσο σημαντική είναι η δημοσιονομική μας σταθερότητα και αυτονομία, ώστε να μην ξαναβρεθούμε στο χείλος της αβύσσου. Μας δίνει δύναμη και κουράγιο να μην ξαναβρεθούμε εκεί», σημείωσε.

papastavrou_gia_nomothetisi

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ