Βίντεο από τη νέα φρεγάτα Belharra “Νέαρχος” λίγο πριν από την τελετή καθέλκυσης

Λίγες ώρες πριν την επίσημη τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Νέαρχος», βίντεο δείχνουν τα τελικά πλάνα λίγο πριν την τελετή που θα λάβει χώρα στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4a6geruo5kh)

Παρών στην καθέλκυση θα είναι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, όπως και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης, και ο Αρχηγός ΓΕΝ. Θα επιθεωρήσουν επίσης τις εργασίες και στη φρεγάτα «Κίμων». Παρά τις όποιες μικρές καθυστερήσεις, το πρόγραμμα ναυπήγησης των υπερσύγχρονων πολεμικών πλοίων εξελίσσεται πάση δυνάμει και οι «Νέαρχος» και «Κίμων» αναμένεται να ενταχθούν στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού εντός του 2025.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της, η φρεγάτα «Νέαρχος», η δεύτερη μετά τη φρεγάτα «Κίμων», έχει εκτόπισμα 4.500 τόνους, μήκος περίπου 122 μέτρα, με μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, πλήρωμα 120 ατόμων και ενσωματώνει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες.

Η φρεγάτα κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία του Naval Group, στο Λοριάν της Γαλλίας για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.

Στο προσκήνιο η αγορά μίας ακόμα φρεγάτας Belharra και το ενδιαφέρον για μία ακόμα μοίρα Rafale

Όλα αυτά, την ώρα που οι συζητήσεις στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση και τέταρτης Belharra από τους Γάλλους συνεχίζονται.

Την ίδια ώρα όμως η Αθήνα έχει εκφράσει το ενδιαφέρον για την απόκτηση μίας ακόμα μοίρας Rafale, με ταυτόχρονη πώληση στους Γάλλους κατασκευαστές των παλαιότερων Mirage 2000-5 ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την αγορά καινούργιων μαχητικών.

Η απόκτηση των Belharra εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έως το 2030, ενσωματώνοντας παράλληλα τη φιλοδοξία Αθήνας – Παρισιού να χειρίζονται τον ίδιο τύπο πολεμικών πλοίων νέας γενιάς. Η φρεγάτα FDI HN είναι ένα πολεμικό πλοίο 4.500 τόνων. Πολλαπλών ρόλων και ανθεκτική, διαθέτει υψηλό επίπεδο δυνατοτήτων σε όλους τους τομείς ναυτικής μάχης: αντιπλοϊκή, αντιαεροπορική, ανθυποβρυχιακή και προβολής επιχειρήσεων ειδικών δυνάμεων, με μοναδικές δυνατότητες έναντι ασύμμετρων απειλών.

Είναι εφοδιασμένη με τις τελευταίες καινοτομίες της Thales στα ραντάρ, σόναρ και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Ισχυρά εξοπλισμένο (MBDA Exocet MM40 B3C αντιπλοϊκοί πύραυλοι και αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster, σύστημα RAM, MU90 ανθυποβρυχιακές τορπίλες, πυροβόλο), το πολεμικό πλοίο νέας γενιάς έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ταυτόχρονα ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV). Έχοντας δρομολογήσει τον εκσυγχρονισμό του Πολεμικού Ναυτικού, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας φιλοδοξεί να ανανεώσει τον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας με 200 μαχητικά 4,5 γενιάς και 5ης γενιάς.

Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με την απόκτηση συμπληρωματικού αριθμού Rafale, εξασφαλίζοντας δύο ή και περισσότερες πλήρεις μοίρες. Προκρίνεται δηλαδή η απόκτηση ικανού αριθμού stealth μαχητικών και όχι η λύση της περιορισμένης προμήθειας έξι έως οκτώ αεροσκαφών, σενάριο που έχει επιβεβαιωθεί διά στόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Θα θέλαμε να κάνουμε 30 τα Rafale», δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι πλέον το ζήτημα είναι να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την αγορά των αεροσκαφών. Ο δημοσιονομικός χώρος, όπως έχει εξηγήσει πολλάκις ο κ. Δένδιας, θα εξασφαλιστεί και μέσω της πώλησης των παλαιών ελληνικών μαχητικών (3ης και 4ης γενιάς). Θυμίζουμε ότι προ ημερών ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στην Αθήνα και το βασικό «μενού» των συζητήσεων που είχε ήταν βεβαίως η επέκταση της αγοράς γαλλικών οπλικών συστημάτων από την ελληνική πλευρά.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ