Μητσοτάκης σε Χριστοδουλίδη: Πιο απαραίτητος από ποτέ ο συντονισμός μας για το Κυπριακό – Πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή Ελλάδα και Κύπρος

Την κοινή βούληση Αθήνας και Λευκωσίας για συντονισμό των ενεργειών τους στο Κυπριακό, με φόντο και την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή υπογράμμισαν ο πρωθυπουργός 

Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Περισσότερο απαραίτητος από ποτέ ο συντονισμός μας

«Ο συντονισμός μας είναι περισσότερο απαραίτητος από ποτέ» τόνισε ο πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τον Κύπριο πρόεδρο.

«Είμαστε εν όψει της Γ.Σ. του ΟΗΕ και όπως πάντα Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους εν όψει και των διαφαινόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να κάνουμε μία ανασκόπηση των ανοικτών ζητημάτων» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επεσήμανε την αυξανόμενη ανησυχία για σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. 

«Ελλάδα και Κύπρος είναι δύο χώρες πυλώνες σταθερότητας σε μία πολύ ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή του πλανήτη, ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία ο συντονισμός μας είναι πιο απαραίτητος από ποτέ» είπε. 

Χριστοδουλίδης: Μέσα από την επίλυση Κυπριακού θα συμβάλουμε στο να είμαστε πυλώνες ασφάλειας στην περιοχή

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, από την πλευρά του, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά που επισκέπτεται την Αθήνα. «Χθες παρέστη σε μια εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50χρόνων από την εισβολή, μια εκδήλωση που είχε μαζική συμμετοχή και είναι ενδεικτικό των κοινών μας ανησυχιών λαμβάνοντας υπόψιν και τις πολλαπλές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε» δήλωσε.

«Θα είμαστε μαζί στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα, μια κρίσιμη εβδομάδα. Αλλά εμείς θα συνεχίσουμε στον δρόμο που αποδεικνύουμε με πράξεις και όχι με λόγια να δημιουργηθούν συνθήκες για να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες» διαβεβαίωσε ο Κύπριος πρόεδρος.

«Για εμάς η παρούσα κατάσταση δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού» ξεκαθάρισε για να καταλήξει: «Είμαι σίγουρος ότι μέσα από λύση του Κυπριακό μέσα από την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα συμβάλουμε περισσότερο σε αυτό που Ελλάδα και Κύπρος αποδεικνύουν: ότι είναι πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε αυτή την περιοχή ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας».

Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη 

Η συνάντηση πραγματοποιείται δύο μέρες μετά το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο στην Κύπρο για το πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, με την ελληνική πλευρά να αναμένει από την κυπριακή τη δέσμευση για τη στήριξη και τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου αυτού σχεδίου.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται και η νέα προσπάθεια από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για εκκίνηση διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, όπως φυσικά και η επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ