Κυριάκος Μητσοτάκης: Κρίσιμα ραντεβού στη Νέα Υόρκη – Τα τετ α τετ με Ερντογάν, Νετανιάχου, Αμπάς και Γκουτέρες στη Σύνοδο του ΟΗΕ

Η «καρδιά» της παγκόσμιας διπλωματίας θα «χτυπά» τις επόμενες ημέρες στη Νέα Υόρκη, εκεί όπου στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ ηγέτες, υπουργοί και διπλωμάτες θα συναντηθούν για να θέσουν επί τάπητος όλα τα κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα.

Κυρίως δε την κρίση στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στη Γάζα, που παίρνει ακραίες ανθρωπιστικές διαστάσεις, προκαλώντας περαιτέρω ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή.

*Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης για φρεγάτες Belharra: Η Ελλάδα γίνεται όλο και πιο ισχυρή, αδιαπραγμάτευτη η θωράκιση της χώρας

Τι θα πει στις ομιλίες του στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πυκνό θα είναι το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο κορυφώνεται με την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 26 Σεπτεμβρίου. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός θα κάνει δύο παρεμβάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον (Summit of the Future), την Κυριακή (στην Ολομέλεια της Συνόδου) και τη Δευτέρα, 22 και 23 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

Στην ομιλία του από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται, μεταξύ άλλων, να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει το επόμενο έτος τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με σύνθημα το τρίπτυχο «Διάλογος – Δημοκρατία – Διπλωματία».

Κρίσιμες συναντήσεις με αρχηγούς κρατών

Το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται όμως μόνο στην ομιλία του πρωθυπουργού αλλά και στις κρίσιμες συναντήσεις που θα έχει με αρχηγούς κρατών. Όπως με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, εν μέσω της πιο δύσκολης φάσης του πολέμου και διάχυσης της έντασης έως και τον Λίβανο, αλλά και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με την προσπάθεια για επανεκκίνηση του διαλόγου με στόχο την επίλυση του Κυπριακού να θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα τους. Άλλωστε το Κυπριακό αποτελεί και το διαχρονικό «αγκάθι» στα Ελληνοτουρκικά, τα οποία θα δοκιμαστούν στο πολυαναμενόμενο τετ α τετ που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Η οριστική ημερομηνία δεν έχει ακόμα «κλειδώσει». Πάντως η συνάντηση θα γίνει. Σύμφωνα πληροφορίες της «Απογευματινής», το πιθανότερο σενάριο είναι να πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου. Σχεδόν σίγουρο θεωρείται ότι θα είναι παρόντες και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Από το Σάββατο θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Γιώργος Γεραπετρίτης. Έχει ήδη κλείσει μια σειρά από σημαντικά ραντεβού, καθώς θα συμμετάσχει σε τριμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Κύπρο και την Αίγυπτο, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή δεδομένης της επαναπροσέγγισης Τουρκίας – Αιγύπτου, αλλά και με τους ομολόγους του από την Κύπρο και την Ιορδανία. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί σε υπουργικό δείπνο εργασίας για τη Μέση Ανατολή και σε συνάντηση με αντικείμενο την κατάσταση στη Γάζα και το παλαιστινιακό ζήτημα.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ