Παραρτήματα από τρία ελληνικά πανεπιστήμια σε Κύπρο, Αίγυπτο και Κίνα: Καποδιστριακό, Δημοκρίτειο και Πατρών άνοιξαν φτερά

Τα φτερά τους ανοίγουν τρία ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και επεκτείνονται με παραρτήματα σε χώρες του εξωτερικού. Τα πρώτα βήματα κάνουν το Πανεπιστήµιο Πατρών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών και το ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης, που έχουν συνάψει συµφωνίες µε ξένα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα για την ίδρυση παραρτηµάτων σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Κίνα.

Η εξωστρέφεια των πανεπιστημίων πραγματοποιείται στο πλαίσιο του νέου νόμου του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που αναβαθμίζει τα δημόσια πανεπιστήμια και δίνει τις δυνατότητες με μείωση γραφειοκρατίας και χρηματοδότηση να προχωρήσουν στη διεθνοποίησή τους. 

*Διαβάστε ακόμα: Αυτά είναι τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου για το 2024 – Σε ποιες θέσεις βρίσκονται τα ελληνικά

Στο Κάιρο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Έτοιμο να κάνει το επόμενο βήμα του στο Κάιρο είναι το ∆ημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Όπως αποκαλύπτει στην «Απογευματινή» ο πρύτανης του ∆ΠΘ, Φώτης Μάρης, τον Νοέμβριο έχει προγραμματιστεί ταξίδι στην Αίγυπτο, στο οποίο αναμένεται να είναι και ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Helwan για ίδρυση παραρτήματος του ∆ΠΘ Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής, που θα ξεκινήσει τη λειτουργία της τον Σεπτέμβριο του 2025. Το πρόγραμμα είναι αγγλόφωνο και τετραετούς διάρκειας και απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους στην Αίγυπτο και την Αραβική Χερσόνησο. Οι φοιτητές, όπως λέει ο κ. Μάρης, «θα έρχονται στο ∆ΠΘ το 6ο εξάμηνο για πρακτική άσκηση και στο πτυχίο τους θα αναγράφεται ότι έλαβαν τον τίτλο από το ∆ΠΘ και το Πανεπιστήμιο του Helwan, το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Αιγύπτου με 210.000 φοιτητές και 5.000 καθηγητές και έδρα το Κάιρο».

Ήδη το ∆ΠΘ μελετά το ενδεχόμενο να ιδρύσει και δεύτερο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Τμήμα ∆ιαχείρισης Υδάτων στο πλαίσιο της πολύ καλής συνεργασίας, καθώς το ∆ΠΘ, όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρύτανης, έχει έδρα σε περιοχή που γνωρίζει να αντιμετωπίζει θέματα πολυπολιτισμικότητας. Παράλληλα, το ∆ΠΘ μετέχει σε πρόγραμμα στην Κίνα, στο πλαίσιο του EMERGE, προγράμματος ευρωπαϊκών συμμαχιών, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 14.500.000 ευρώ.

Σε Κίνα και Αλεξάνδρεια ανοίγει δρόµους το Πανεπιστήµιο Πατρών 

Αλλά και το Πανεπιστήµιο Πατρών ανοίγει δρόµους στην Κίνα με την ίδρυση κοινού προγράµµατος προπτυχιακών σπουδών στη Χηµική Μηχανική και Τεχνολογία σε συνεργασία µε το κινεζικό Πανεπιστήµιο Liaoning University Technology.

Μια δεύτερη δράση του Πανεπιστηµίου Πατρών είναι η δηµιουργία παραρτήµατος στην Αλεξάνδρεια, σε συνεργασία µε την εκεί ελληνική κοινότητα, στις εγκαταστάσεις της οποίας θα λειτουργήσει το παράρτηµα. Σε πρόσφατη συνάντηση του πρέσβη της Ελλάδας στην Αίγυπτο, Νικολάου Παπαγεωργίου, με τον υπουργό Ανώτερης Εκπαίδευσης και Επιστημονικής Έρευνας της Αιγύπτου, δρα Mohamed Ayman Ashour, υπήρξε συναίνεση σχετικά με την ίδρυση παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αλεξάνδρεια. Συζητήθηκε η ανάπτυξη σχεδίου δράσης για τη δημιουργία κοινών προγραμμάτων σπουδών και προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές συζήτησαν τα βήματα ίδρυσης παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αλεξάνδρεια, το οποίο θα προσφέρει προγράμματα σπουδών στους τομείς της Μηχανικής, των Τεχνών, της Κοινωνιολογίας, της ∆ιοίκησης και της Υγείας, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής Χρήστος Μπούρας, ανέφερε σχετικά: «Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό την καθοδήγηση του αντιπρύτανη, καθηγητή ∆. Μαντζαβίνου, γίνεται στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης του ιδρύματος και αδιαμφισβήτητα αποτελεί μία ιστορική στιγμή σε εθνικό επίπεδο, με πολιτική και ακαδημαϊκή σημασία, αφού συνεπάγεται τη δημιουργία του πρώτου παραρτήματος ελληνικού πανεπιστημίου στο εξωτερικό».

Στην Κύπρο θέλει να ανοίξει τα φτερά του το Πανεπιστήµιο Αθηνών 

Το Πανεπιστήµιο Αθηνών θέλει να ανοίξει τα φτερά του στην Κύπρο. Το παράρτηµα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών στη Μεγαλόνησο αφορά τη λειτουργία τµηµάτων προπτυχιακών αλλά και µεταπτυχιακών σπουδών. Πρόκειται για µια πρωτοβουλία του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Γεράσιµου Σιάσου, που πήγε τη σχετική πρόταση στη σύγκλητο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προγράμματα αφορούν την Ιατρική και το Τμήμα ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών και θα είναι στην αγγλική γλώσσα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ