ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας για το χρονοδιάγραμμα – Συνεχίζεται η ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή

Ξεκίνησε η ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μετά το πέρας αυτής θα ολοκληρωθούν και οι εργασίες της συνεδρίασης. Μέχρι στιγμής έχει περάσει η πρόταση με το χρονοδιάγραμμα της Πολιτικής Γραμματείας με 112 ψήφους ενώ η πρόταση Κασσελακη – Τζακρη συγκέντρωσε 62. Η πρόταση Πολάκη πήρε 9 ψήφους ενώ υπάρχουν και δύο λευκά.

Πέντε προτάσεις προς ψήφιση

Σύμφωνα με πληροφορίες προς ψήφιση έχουν τεθεί πέντε προτάσεις που αφορούν διαδικαστικά, καταστατικά και πολιτικά θέματα.  Στην ψηφοφορία πολλά μέλη της ΚΕ θα ψηφίσουν και τηλεφωνικά καθώς αυτή η διαδικασία είναι συνηθισμένη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη πρόταση αφορά τον χρόνο που θα γίνει το έκτακτο συνέδριο και η εκλογή του νέου προέδρου. Οπως είναι γνωστό η Πολιτική Γραμματεία έχει προτείνει 1-3 Νοεμβρίου να γίνει το συνέδριο και 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου οι εκλογές.

Ο Παύλος Πολάκης και η πλευρά Κασσελάκη προτείνουν, τη διεξαγωγή συνεδρίου στις 5 Οκτωβρίου και εκλογές στις 3 Νοεμβρίου, με δεύτερο γύρο, εφόσον χρειαστεί, στις 10 Νοεμβρίου.

Η δεύτερη ψηφοφορία θα αφορά το εάν το συνέδριο θα είναι και καταστατικό όπως πρότεινε ο Νίκος Παππας.  Η τρίτη θα αφορά ζητήματα αντικαταστατικής συμπεριφοράς. Το θέμα αυτό έβαλε τόσο ο Χρήστος Σπίρτζης όσο και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος μαζί με αλλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.  Η τέταρτη πρόταση αφορά την πρόταση που έθεσε ο Χρήστος Σπίρτζης και με την οποία ζητά οι υποψήφιοι πρόεδροι να παρουσιάσουν το πόθεν εσχες.  Η πέμπτη πρόταση αφορά την σύνθεση της ΚΟΕΣ και της Επιτροπής Θέσεων.

Συγκρουσιακό κλίμα

Εντωμεταξύ από το πρωί του Σαββάτου η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε συγκρουσιακό κλίμα. Μάλιστα η συνεδρίαση είναι κλειστή ενώ δεν μεταδόθηκε η ομιλία της γραμματέως του κόμματος Ράνιας Σβίγκου. 

Ο Πολάκης διαφωνεί με το χρονοδιάγραμμα

Εντωμεταξύ τη διαφωνία του με την πρόταση της πλειοψηφίας επί του χρονοδιαγράμματος για το συνέδριο και την εκλογή προέδρου και ΚΕ, εξέφρασε ο Παύλος Πολάκης στη συνεδρίαση του οργάνου, καταθέτοντας παράλληλα πρόταση για την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να μην παρατείνεται η σημερινή εσωκομματική κατάσταση.

Ο κ. Πολάκης, που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημεία της τοποθέτησης του, προτείνει το εξής χρονοδιάγραμμα:
«1. 29/09/2024 Κατάθεση υποψηφιοτήτων (μοναδική προϋπόθεση οι 30 υπογραφές)

2. 05/10/2024 Διαρκές συνέδριο (με τους ίδιους συνέδρους με τον Φεβρουάριο) για ανακήρυξη υποψηφιοτήτων.
3. 03/11/2024 Α΄ ψηφοφορία για πρόεδρο
4. 10/11/2024 Β΄ ψηφοφορία για πρόεδρο».

Επιπλέον, κάλεσε «τους πάντες, με πρώτους τους υποψήφιους προέδρους, να δηλώσουν από σήμερα τα εξής δύο πράγματα: πρώτον, ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι αυτό και θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την εκλογή του προέδρου θα προχωρήσουμε σε προγραμματική συνδιάσκεψη και καταστατικό συνέδριο του κόμματος». Τόνισε ότι προσωπικά δεν θα εκλάβει πιθανή εκλογή του ως εν λευκώ εξουσιοδότηση για να φέρει καταστατικές αλλαγές. «Έχει γίνει ήδη αρκετή δουλειά, την οποία δεν πετάμε».

Είπε ότι η σοβαρότερη αλλαγή που πρέπει να γίνει είναι η περιφερειακή ανασυγκρότηση του κόμματος και υποστήριξε ότι «θα πρέπει να γίνουν κάποιες μικρές αλλά κρίσιμες αλλαγές στην εκφώνηση του προγράμματος μας».

Ως προς αυτό, ανέφερε ότι «είναι άλλο πράγμα να λες μειώνω τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και άλλο να λες επιστρέφω στα 9 δολάρια από τα 25 το κέρδος ανά βαρέλι, είναι άλλο πράγμα να λες ρυθμίζω το target model και άλλο να λες όριο στην τιμή της χονδρικής του ρεύματος από τη ΔΕΗ που την επαναφέρουμε σε δημόσιο έλεγχο, είναι άλλο πράγμα να λες θα μπει φραγμός στην αισχροκέρδεια και άλλο θα μπει διατίμηση στα είδη λαϊκής κατανάλωσης». Σχολίασε πως «το ένα είναι σύγκρουση με τη διαπλοκή με συγκεκριμένο τρόπο που αναιρεί τα υπερκέρδη και κάνει αναδιανομή υπέρ των φτωχών και το άλλο είναι “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”».

Ο ίδιος επιτέθηκε στην κυβέρνηση, για να σχολιάσει ότι «απέναντι σε όλο αυτό, εμείς σύντροφοι αγαπημένοι, εξακοντίζουμε ο ένας στον άλλο κουβέντες για πραξικοπήματα». Είπε ειδικότερα, ότι «τη δευτερομιλία του Στέφανου μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, την εξέλαβα ως μια λυπημένη αντίδραση σε ένα αποτέλεσμα που δεν το περίμενε».

Σχολίασε ότι «κανείς δεν αμφισβήτησε τη δυνατότητα της ΚΕ να ψηφίζει πρόταση μομφής, κανείς δεν αμφισβήτησε τη δυνατότητα να λάβει απόφαση για τον τρόπο ψηφοφορίας» και πως «ο ίδιος ο Στέφανος φάνηκε να αποδέχεται το αποτέλεσμα, μαζεύοντας την άλλη μέρα πράγματα από το γραφείο του».

Πρόσθεσε ότι «ξαφνικά, τέσσερις μέρες μετά άρχισε να χύνεται αυτός ο ποταμός δηλητήριου». «Γιατί δεν πάμε καθαρά και ξάστερα στη βάση για να ψηφήσουμε και να αποφασίσουμε ξανά; Από τους περισσότερους από εσάς μπορώ να δεχτώ ό,τι και να πείτε. Αλλά δεν μπορώ να δεχτώ από τον Αντώναρο ή από τον Σπηλιωτόπουλο να μιλάνε για πραξικοπηματίες», ανέφερε.

Είπε ότι όλοι γνωρίζουν πως αρχικά στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη, προσθέτοντας: «Προσπάθησα να βοηθήσω, συγχώρεσα πάρα πολλές ατιμίες απέναντι μου, δεν βγήκα ποτέ να πω πράγματα δημόσια. Όμως, έτσι δεν πάμε μπροστά και κυρίως δεν νικάμε και λόγω ηγεσίας και λόγω γραμμής».

Στην ίδια γραμμή και η Τζάκρη

Στην ίδια γραμμή με τον Παύλο Πολάκη φαίνεται ότι βρίσκεται και η Θεοδώρα Τζάκρη. Η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να επισπευθεί η εκλογή προέδρου προτείνοντας τη διεξαγωγή τους στις 3 και στις 9 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την κα Τζάκρη, «η απερχόμενη Κεντρική Επιτροπή πρέπει να αποφασίσει σωστά και να εισηγηθεί  στο Συνέδριό μας κατά τρόπο που θα προωθεί τις λύσεις και δεν θα επιτείνει τα προβλήματα» θεωρώντας ότι πρέπει να υπάρξει η «ταχύτερη δυνατή επίλυση του ζητήματος που ανέκυψε ως προς την θέση του προέδρου του κόμματος».

Όπως είπε, «η βάση ζητά ταχύτητα, διαφάνεια και εγγύηση ότι δεν θα έχουμε εμείς κενό εξουσίας και πάσης φύσεως νομικής και οικονομικής εκπροσώπησης, όταν απέναντί μας όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα θα στέκονται με ξεκάθαρες ηγεσίες».

Το «oρθό και σύντομο χρονοδιάγραμμα συνεδρίου και εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής» όπως το αποκάλεσε η Θ. Τζάκρη έχει ως εξής:

Σύγκληση έκτακτου συνεδρίου στις 5-6 Οκτωβρίου με μόνο δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη:

Α) Την έγκριση του κειμένου πολιτικής απόφασης και 
Β) Την προσκόμιση των υπογραφών στήριξης κάθε υποψηφιότητας, τις ομιλίες των υποψηφίων προέδρων και την ανακήρυξή τους. 
Δεν απαιτείται νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για την έγκριση των κειμένων καθώς αυτή η αρμοδιότητα μπορεί να εκχωρηθεί στην Πολιτική Γραμματεία προκειμένου οι σύνεδροι να έχουν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν τα κείμενα και να μην ταλαιπωρούμε σε τέτοιους καιρούς τους συντρόφους με τρίτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε ένα μήνα. Ειδικά εφόσον δεν υπάρχει καταστατικό επίδικο.

2)  Την διεξαγωγή εκλογής προέδρουκαι Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και, εφόσον προκύψει ανάγκη δευτέρου γύρου για την εκλογή προέδρου, αυτός να διεξαχθεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου (καθώς 10 Νοεμβρίου διεξάγεται ο Μαραθώνιος της Αθήνας), ώστε να λυθεί οριστικά και από τα μέλη το ζήτημα της συλλογικής μας ηγεσίας. 

«Από την στιγμή που δεν υπάρχει καταστατικό επίδικο, δεν υπάρχει και καμία βάσιμη αιτιολογία για οποιαδήποτε παράταση των ημερομηνιών. Το τονίζω αυτό συντρόφισσες και σύντροφοι γιατί άκουσα μόλις από τον Νίκο Παππά, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας,, μία πρόταση, η οποία κατατέθηκε μόνο προφορικά μέχρι σήμερα και δημιουργεί ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο της συνεδριακής προσέγγισης.

Διότι εκ των πραγμάτων ανοίγει το κεφάλαιο ενός ευρύτερου προσυνεδριακού διαλόγου και θέτει σε διακινδύνευση όχι μόνο το χρονοδιάγραμμα που μόλις σας κατέθεσα, αλλά και το χρονοδιάγραμμα του ανακοινωμένου υποψηφίου προέδρου Παύλου Πολάκη όπως το διατύπωσε και εν τέλει με το χρονοδιάγραμμα της ίδιας της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία δεν περιλαμβάνει στη πρόταση της συμπερίληψη Καταστατικού Συνέδριου στον οδικό χάρτη» είπε η κυρία Τζάκρη.

Ενωτικός ο Φάμελλος

Από την πλευρά του ο Σωκράτης Φάμελλος εμφανίστηκε ενωτικός στην ομιλία του. Ενωτικός εμφανίστηκε στην ομιλία του καθώς ανέφερε ότι «είμαστε και θα είμαστε όλοι και όλες εδώ στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ». Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για «απαξίωση του κόμματος και των ιδεών μας στην κοινωνία», τονίζοντας ότι «πρέπει να ξεκινήσουμε από αυτά που μας ενώνουν».

Και αφού χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «απαραίτητο πολιτικό φορέα για την ελληνική κοινωνία», έριξε τα βέλη του στον Στέφανο Κασσελάκη: «Το σημαντικότερο που ενδιαφέρει και την κοινωνία, είναι ότι αυτές οι επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη εξυπηρέτησαν το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη που κάνει πάρτι εις βάρος της κοινωνίας».

Σπίρτζης στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ: Να υποβάλουν πόθεν έσχες οι υποψήφιοι πρόεδροι

Σύμφωνα με πληροφορίες το στέλεχος του κόμματος Χρήστος Σπίρτζης θα θέσει ζήτημα προκειμένου το επικείμενο συνέδριο να είναι καταστατικό – τάσσεται με τη γραμμή του Νίκου Παππά, ενώ θα ζητήσει οι υποψήφιοι πρόεδροι να υποβάλλουν δήλωση Πόθεν Έσχες. Και για το δύο αιτήματα θα πραγματοποιηθούν ψηφοφορίες από τα μέλη της Κ.Ε.

Παρέμβαση από την Επιτροπή Δεοντολογίας: «Απαιτείται σύνεση και ψυχραιμία»

Στο μεταξύ η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος ζήτησε από τα μέλη να δείξουν σύνεση, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, μερικές εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών.

«H Επιτροπή Δεοντολογίας δεν θα παρακολουθεί ως θεατής τα στελέχη που βγαίνουν στις τηλεοράσεις ή άλλα Μέσα ενημέρωσης ή / και γράφουν στα κοινωνικά δίκτυα να αντιπαρατίθενται αντί να στηρίζουν το κόμμα μας. Στον εσωκομματικό προεκλογικό αγώνα ύβρεις, χτυπήματα κάτω από τη μέση, χυδαίοι διαξιφισμοί και συκοφαντίες που δεν συνάδουν με το ήθος της αριστεράς, δεν θα γίνουν αποδεκτές.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας έχει τη βούληση και μπορεί σύμφωνα με το καταστατικό να επιβάλλει κυρώσεις σε οιονδήποτε λειτουργεί αντικαταστατικά, αντιδεοντολογικά και αντικομματικά», όπως υπογραμμίζεται στο έγγραφο.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ