ΣΥΡΙΖΑ: “Μαχαιρώματα” πριν το οριστικό διαζύγιο – Ζήτημα ημερών η ανακοίνωση υποψηφιότητας των Κασσελάκη και Φάμελλου

Στον αστερισµό του απρόβλεπτου, της ανελέητης σύγκρουσης και των φαρµακερών διαρροών κινείται εδώ και δύο εβδοµάδες ο ΣΥΡΙΖΑ, µετά την καρατόµηση του Στέφανου Κασσελάκη και την παραφιλολογία που υπήρξε για το ενδεχόµενο να µην του επιτραπεί να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του κόµµατος µέσω της χρήσης καταστατικών µέτρων.

Εως χθες υπήρξαν αντιφατικές πληροφορίες ως προς τον χρόνο που θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο κ. Κασσελάκης. Οπως και να έχει, η υποψηφιότητα είναι δεδοµένη, χωρίς όµως να θεωρείται 100% ότι στο τέλος των διαδικασιών δεν θα υπάρξουν στελέχη της µειοψηφίας που θα επιµείνουν στο «κόψιµο» του κ. Κασσελάκη. Αν τελικά επικυρωθεί από τα όργανα η υποψηφιότητά του, θα βρει απέναντί του στις εσωκοµµατικές εκλογές ως επίσηµο υποψήφιο της οµάδας των «87», που εσχάτως έχει διευρυνθεί αρκετά, τον Σωκράτη Φάµελλο.

Αυτή είναι η οριστική απόφαση της µειοψηφίας, που διαµορφώθηκε µετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν όλη την εβδοµάδα. Στο πλευρό του ο κ. Φάµελλος θα έχει ένα σηµαντικό τµήµα των βουλευτών και των στελεχών του κόµµατος, ανάµεσα σε αυτούς την Ολγα Γεροβασίλη, τον ∆ιονύση Καλαµατιανό, τον Χρήστο Γιαννούλη, την Κατερίνα Νοτοπούλου, τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο, τον Συµεών Κεδίκογλου, τον Γιώργο Βασιλειάδη, τον Χρήστο Σπίρτζη, τον Κώστα Ζαχαριάδη, τον Αλέκο Φλαµπουράρη, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον ∆ηµήτρη Χατζησωκράτη, τον Στέργιο Καλπάκη, τον Γιάννη Μπαλάφα, τον Γιώργο Τσίπρα, τη Ζανέτ Τσίπρα, τον Γιάννη Ραγκούση, τον Χρήστο Στάικο, τον Γιάννη Μουζάλα κ.ά.

ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας

Πάντως, το πλέον κρίσιµο ερώτηµα είναι κατά πόσον θα θελήσει να εµπλακεί στις εσωκοµµατικές διεργασίες ο Αλέξης Τσίπρας και πολύ περισσότερο να στηρίξει ανοιχτά την υποψηφιότητα του κ. Φάµελλου. Πέρα από τα δύο βασικά µπλοκ, δηλαδή τους «Κασσελίστας» και τους διευρυµένους «87», είναι προφανές ότι σηµαντικό ρόλο στη διαµόρφωση των συσχετισµών θα παίξουν τρία κοµβικά πρόσωπα: ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Παππάς και η Ρένα ∆ούρου. Ο κ. Πολάκης έχει ξεκαθαρίσει πως θα είναι υποψήφιος, το ζητούµενο ωστόσο είναι αν µπορεί να δηµιουργήσει ρήγµα στο πρώην προεδρικό µπλοκ και να εισπράξει ένα κοµµάτι των ψηφοφόρων που ο ίδιος είχε στείλει στις προηγούµενες εσωκοµµατικές εκλογές στον κ. Κασσελάκη.

Σηµαντικό ερώτηµα είναι και τι στάση θα κρατήσει ο κ. Πολάκης σε έναν πιθανό δεύτερο γύρο µε αντιπάλους τους κυρίους Κασσελάκη και Φάµελλο. Ο κ. Παππάς έχει ανεβάσει τις µετοχές του µετά την παρουσία του ως πρόεδρος της Κ.Ο. στη ∆ΕΘ και αναµένει το κλίµα που θα δηµιουργηθεί τις προσεχείς ηµέρες, προκειµένου να αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος. Σηµαντική επιρροή έχει στην κοµµατική βάση η Ρένα ∆ούρου, η οποία έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόµενα. Στη βάση της υποψηφιότητας, τέλος, φαίνεται πως θα µπει για λόγους καταγραφής ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης.

Ούτως ή άλλως, πάντως, η διάσπαση του κόµµατος είναι δεδοµένη, ανεξάρτητα από το πρόσωπο που θα κάθεται µετά την 1η ∆εκεµβρίου στην προεδρική καρέκλα του 7ου ορόφου της Κουµουνδούρου. Και αυτό γιατί έχει επέλθει τόσο η πολιτική όσο και η ψυχική διάσπαση µεταξύ των εµπλεκόµενων πλευρών και αυτό που αποµένει είναι το τυπικό διαζύγιο, που δεν θα αργήσει.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ