ΣΥΡΙΖΑ: Προϋπόθεση πλέον η κατάθεση του Πόθεν Έσχες για όποιον θέλει να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος – Πώς οι “87” δυσκολεύουν τον Κασσελάκη

Η κατάθεση του «Πόθεν έσχες» αποτελεί πλέον προϋπόθεση για όποιον θέλει να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και θα συνοδεύει τις 30 υπογραφές μελών της ΚΕ που θα υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του.

Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με ψήφους 87 έναντι 84 ενέκρινε την πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη αναταραχή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, περίπου 50 μέλη της ΚΕ αποχώρησαν από την συνεδρίαση φωνάζοντας συνθήματα, υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς θεώρησαν ότι η νέα προϋπόθεση αφορά ευθέως τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσοι αποχώρησαν από την διαδικασία φώναζαν έξω από την αίθουσα συνθήματα κατά της «νομενκλατούρας», καλώντας τον έκπτωτο πρόεδρο να αλλάξει τα πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση αυτή δίχασε, ωστόσο, και στην ερμηνεία της τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπήρχαν διάφορες απόψεις για το εάν αποτελεί προϋπόθεση ή απλώς έγκειται στην διακριτική ευχέρεια του υποψηφίου να παρουσιάσει το «Πόθεν Έσχες» του.

Ο Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος έγραψε και κατέθεσε την πρόταση υποστηρίζει ότι είναι πλέον προϋπόθεση η κατάθεση του «Πόθεν εσχες», καθώς πρέπει να συνοδεύει τις 30 υπογραφές των στελεχών που στηρίζουν τον κάθε υποψήφιο. Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας την πρόταση χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη «να αποδείξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια ότι ούτε το κόμμα μας, ούτε τα στελέχη μας έχουν να κρύψουν οτιδήποτε, μετά την τραυματική εικόνα των αναφορών και των υπονοουμένων για ”μαύρα” ταμεία και διαρροών στοχοποίησης συντρόφων».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Σε αυτό το πλαίσιο οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος θα καταθέτουν με την υποψηφιότητά τους το «Πόθεν έσχες» που έχουν καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές, ώστε να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πριν την αναγόρευσή τους από το Συνέδριο».

Άρα, με βάση την πρόταση που κατέθεσε ο Χρήστος Σπίρτζης η κατάθεση του «Πόθεν έσχες» αποτελεί προϋπόθεση.


«Απόπειρα χειραγώγησης»

Από την πλευρά της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη – η οποία ανήκει στην ομάδα του πρώην προέδρου -τόνισε ότι «η απόπειρα να χειραγωγηθεί η εκλογή προέδρου, αλλά πια και των νέων οργάνων, συνεχίστηκε και στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ από ορισμένους. Το Συνέδριο, που είναι το ανώτατο όργανο, θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για όλα και η ελληνική κοινωνία ήδη διαπιστώνει ενεή την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων να κρατηθούν στις καρέκλες τους και να θέσουν σε ομηρία τον πρόεδρο που θα εκλέξει η κοινωνία ξανά κόντρα στις βουλήσεις της γραφειοκρατίας».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παυσανίας Παπαγεωργίου, ανέφερε ότι δεν έχει κατατεθεί ως προϋπόθεση υποψηφιότητας το «Πόθεν έσχες», αλλά ψηφίστηκε να συνοδεύεται η κατάθεση υποψηφιότητας και από το «Πόθεν έσχες». «Εάν δεν υπάρχει, θα το δούμε τότε», είπε. Και συμπλήρωσε: «Το Πόθεν έσχες θα είναι ένα συνοδευτικό έγγραφο. Δεν θα γίνεται έλεγχος. Υποψηφιότητες κατατίθενται πριν από το συνέδριο, άρα λεπτομέρειες θα μπουν μαζί με την υποψηφιότητα στο συνέδριο. Τα έγγραφα όλα που θα συνοδεύουν την υποψηφιότητα θα επικυρωθούν από το συνέδριο».

Όπως γίνεται αντιληπτό, εάν σε κάποιο «Πόθεν έσχες» υποψηφίου τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα, δεν αποκλείεται να μην περάσει από το συνέδριο και άρα να μην προχωρήσει η υποψηφιότητα του.

Να θυμίσουμε, πάντως, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είχε υποστηρίξει πως στις αρχές του καλοκαιριού έχει καταθέσει το «Πόθεν εσχες» του.

Ο Παύλος Πολάκης που ρωτήθηκε για το θέμα αυτό τόνισε ότι στην πρόταση που έκανε ο ίδιος είπε ότι «η μόνη προϋπόθεση για να κατέβει κάποιος υποψήφιος πρόεδρος είναι οι 30 υπογραφές από μέλη της κεντρικής επιτροπής και βουλευτές ευρωβουλευτές. Όλα τα υπόλοιπα θεωρώ ότι συμβάλλουν στην προσπάθεια κάποιων να το παίξουν θύματα και γι’ αυτό δεν τον θέλω. Εμένα έτσι κι αλλιώς το πόθεν έσχες μου είναι γνωστό και στη δημοσιότητα εδώ και πολλά χρόνια».

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και οι εκλογές

Η συνεδρίαση της ΚΕ ενέκρινε την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου και εκλογές 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου. Η πρόταση αυτή έλαβε 112 ψήφους, ενώ του Στέφανου Κασσελάκη για επίσπευση των διαδικασιών συγκέντρωσε 62. Η πρόταση του Παύλου Πολάκη που ήταν παρ όμοια με του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πήρε 9 ψήφους και υπήρξαν και 2 λευκά.

Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία εκλογής συνέδρων θα έχουν όσοι έχουν εγγραφεί μέλη ως τις 11 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται πως δεν πέρασε η πρόταση του Νίκου Παππα, το συνέδριο να είναι καταστατικό. Η πρόταση καταψηφίστηκε με ποσόστωση της τάξεως του 60-40. Αντίθετα υπερψηφίστηκε η πρόταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου η οποία αφορούσε την καταδίκη όλων των προσβλητικών και τοξικών αναφορών εις βάρος της προσωπικότητας στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων.

Την ΚΕ απασχόλησε αρκετά και η πρόταση του Δημήτρη Χατζησωκράτη να διαχωριστεί η εκλογή προέδρου με αυτήν της Κεντρικής Επιτροπής, κόντρα στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας. Η εν λόγω πρόταση αποσύρθηκε κι αν ο εισηγητής της επανέλθει, τότε θα συζητηθεί στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή (5 Οκτωβρίου).

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ