Φουντώνει ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει κάλπης: Ο Κασσελάκης συνεχίζει τις διακοπές, ο Φαµέλλος βγαίνει µπροστά για τους ”87” και ο Πολάκης ετοιµάζει καµπάνια

Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 14,9%. Μέσα σε τρεις µήνες έχει κατρακυλήσει από τη δεύτερη στην πέµπτη θέση, καθώς οι δηµοσκοπήσεις τον φέρνουν όχι µόνο πίσω από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση, και µάλιστα µε µονοψήφια ποσοστά. Ο τελευταίος που µοιάζει να αγωνιά για όλη αυτή την κατάσταση είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος από τα τέλη του περασµένου Ιουνίου βρίσκεται σε παρατεταµένες διακοπές, εντός και εκτός της Ελλάδας. Με αποτέλεσµα, κορυφαίο στέλεχος του κόµµατος να τον χαρακτηρίζει στους συνοµιλητές του ως τον «καλύτερο τουρίστα της χώρας». Οι πρόσφατοι σταθµοί του θερινού τουρ του έκπτωτου προέδρου είναι το Κόµο, το Μιλάνο και το Αµστερνταµ, από το οποίο µόλις επιστρέψει θα ανακοινώσει την πρόθεσή του να είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλο και χειρότερη η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ

Κάθε µέρα που περνάει η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται και χειρότερη, ιδίως από τη στιγµή που η αντιπαράθεση δεν έχει το παραµικρό πολιτικό επίδικο. Αντιθέτως, η σύγκρουση είναι εκτός ορίων και περιλαµβάνει εσχάτως ακόµα και ζητήµατα bullying. Η Κατερίνα Νοτοπούλου κατήγγειλε ότι δέχτηκε τέτοιου είδους επιθέσεις από τον κ. Κασσελάκη, µε αφορµή µια συνέντευξη που έδωσε σε τηλεοπτικό σταθµό και η οποία δεν ήταν αρεστή στον τότε πρόεδρο. Η βουλευτής Θεσσαλονίκης δέχτηκε τα βέλη «κασσελακικών» βουλευτών, όπως ο Πέτρος Παππάς, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης και η Ελενα Ακρίτα. Για το θέµα, δε, του bullying υπήρξε σφοδρότατη σύγκρουση µεταξύ της Θεοδώρας Τζάκρη και του Γιάννη Ραγκούση. Είχαν προηγηθεί οι δηµόσιες αντιπαραθέσεις αναφορικά µε τα οικονοµικά του κόµµατος, ποιος έχει τη δυνατότητα να υπογράφει για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κυκλοφόρησαν ακόµα και σενάρια για να µπουν όροι αναφορικά µε τις υποψηφιότητες, όπως είναι το λευκό ποινικό µητρώο, ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» κ.ά. Ο εκφυλισµός έφτασε σε τέτοιο στάδιο, που η συνήθως ψύχραιµη και µετριοπαθής Ολγα Γεροβασίλη έγινε έξαλλη µε τις ψευδείς διαρροές που υπήρχαν για όλα αυτά από πρόσωπα κοντά στον έκπτωτο πρόεδρο.

Η λύση Φάμελλου με στόχο ενωθούν όλες οι «φυλές» που κινούνται απέναντι στον Κασσελάκη

Μέσα σε αυτό το ερεβώδες πολιτικό περιβάλλον, οι 87 κατέληξαν στο πρόσωπο που θα στηρίξουν για την ηγεσία και το οποίο δεν είναι άλλο από τον Σωκράτη Φάµελλο. Εξαρχής η Ολγα Γεροβασίλη, που είναι και το σηµαντικότερο στέλεχος της εν λόγω οµάδας, φαινόταν πως δεν είναι διατεθειµένη να µπει στην κούρσα, ενώ δεν είχαν βάση σενάρια που κυκλοφόρησαν για την Κατερίνα Νοτοπούλου. Ηταν προφανές ότι η πλευρά των 87 ήθελε υποψήφιο που να είναι βουλευτής, οπότε στο πλαίσιο της διεύρυνσης της επιρροής τους προκρίθηκε η λύση Φάµελλου. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι είχε ψυχρανθεί η σχέση µε τον κ. Φάµελλο λόγω της στάσης που είχε στο συνέδριο του περασµένου Οκτωβρίου και η οποία είχε παίξει καταλυτικό ρόλο στην παραµονή του κ. Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζητούµενο, πάντως, για τον κ. Φάµελλο είναι να ενώσει όλες τις φυλές που κινούνται απέναντι στον κ. Κασσελάκη, αλλά και πρόσωπα που απογοητεύτηκαν από τα πεπραγµένα του. Σε αυτή την κατηγορία είναι για παράδειγµα ο Νίκος Παππάς, ο οποίος δεν έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις, αναµένοντας το κλίµα που θα διαµορφωθεί, αλλά και τα στοιχεία των δηµοσκοπήσεων. Κατά συνέπεια, θα είναι κοµβικής σηµασίας για τον κ. Φάµελλο να έχει και τη στήριξη του κ. Παππά, στην περίπτωση που ο τελευταίος δεν είναι υποψήφιος.

Η παρέμβαση Τσίπρα και η αυτόνομη υποψηφιότητα του Πολάκη

Από την εξίσωση, όταν µιλάµε για τους 87, αλλά και γενικότερα τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφές πως δεν µπορεί να απουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας. Το µεγάλο ερώτηµα είναι το εύρος της παρέµβασης που θα θελήσει κάνει ο πρώην πρωθυπουργός προκειµένου να τελειώσει το κόµµα του µε τον κ. Κασσελάκη και να υπάρξει άλλος πρόεδρος, εν προκειµένω ο κ. Φάµελλος. Εως τώρα, πάντως, έχει δείξει πως δεν θέλει να έχει την παραµικρή ανάµιξη στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια εντελώς αυτόνοµη υποψηφιότητα είναι αυτή του Παύλου Πολάκη, ο οποίος πλέον είναι απέναντι στον κ. Κασσελάκη και έχει κάπως λειάνει την απόσταση που τον χωρίζει από τους 87. Μένει να δούµε αν ο αψύς Σφακιανός θα κάνει µια προεκλογική εκστρατεία στοχευµένη στο πρόσωπο του κ. Κασσελάκη ή αν θα κάνει δική του καµπάνια, µε έµφαση στα προσωπικά του χαρακτηριστικά στοιχεία.

Σηµαντικός παίχτης για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η Ρένα ∆ούρου, καθώς είναι στέλεχος µε µεγάλη κοµµατική αποδοχή. Με συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» αφήνει σαφείς αιχµές για όσους αυτοπροτείνονται για πρόεδροι, την ίδια ώρα που η ίδια δέχεται αρκετές παραινέσεις από τη βάση για να βγει µπροστά. Στο κάδρο των υποψηφίων είναι πιθανό να προστεθεί και το όνοµα του ευρωβουλευτή Νικόλα Φαραντούρη, ενώ ο Απόστολος Γκλέτσος, που έχει εκφράσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος, δύσκολα θα συλλέξει τις 30 υπογραφές µελών της Κεντρικής Επιτροπής που απαιτούνται.

Βεβαίως, όλα τα προαναφερθέντα ενδεχοµένως να µην έχουν στο τέλος της ηµέρας, δηλαδή των εκλογών, κάποια ιδιαίτερη σηµασία, καθώς είναι πρόδηλο πως ο ΣΥΡΙΖΑ τρέχει µε ταχύτητα προς τη διάσπαση. Η ατάκα του κ. Σπίρτζη, πως «αν εκλεγεί ο Κασσελάκης εγώ θα φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ» είναι διάχυτη στα χείλη πολλών στελεχών της εσωκοµµατικής µειοψηφίας. Αλλωστε, κανείς δεν πιστεύει ότι µετά τα όσα έχουν γίνει και πιθανότατα θα γίνουν τους επόµενους µήνες µπορεί να συνυπάρξουν ο Κασσελάκης και στελέχη που τον υποστηρίζουν, µε πρόσωπα όπως η Γεροβασίλη, ο Ζαχαριάδης, ο Φλαµπουράρης, ο Βασιλειάδης, η Νοτοπούλου κ.ά.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ