Μπαράζ διπλωματικών επαφών Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη: Με 10 ξένους ηγέτες θα συναντηθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δέκα ξένους ηγέτες θα συναντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται ήδη για να συμμετάσχει στις εργασίες και τις συναντήσεις της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ξεχωρίζει, φυσικά, η συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες (την προσεχή Πέμπτη), που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να εκκινήσει τη διαδικασία για να διακριβώσει αν μπορούν να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, που προγραμματίζεται πιθανότατα για τις 24 Σεπτεμβρίου, παρουσία και των κ. Γεραπετρίτη και Φιντάν, θα κριθεί σε έναν βαθμό κατά πόσο μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες για το Κυπριακό, αλλά και κατά πόσο το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να μεταφραστεί σε έναρξη συζητήσεων για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ μία ημέρα νωρίτερα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, δείχνοντας ότι η χώρα μας έχει σταθερούς ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλες τις πλευρές στην περιοχή και χαίρει του σεβασμού τους.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα συναντήσει, επίσης, τον ομόλογό του της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, τον οποίο θα διαβεβαιώσει για τη στήριξη της Ελλάδας στον δυτικό προσανατολισμό της χώρας και σε κάθε διπλωματική προσπάθεια για μια μόνιμη συνθήκη ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν. Την ίδια μέρα θα συναντήσει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Παναμά, Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, και τον πρίγκιπα-διάδοχο και πρωθυπουργό του Μπαχρέιν, Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ Χαλίφα, με τον οποίο θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι προοπτικές ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού. Συνομιλίες θα έχει και με τον πρίγκιπα-διάδοχο του Κουβέιτ, σεΐχη Σαμπάχ Αλ

Καλίντ Αλ Σαμπάχ.

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα απευθύνει την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει το επόμενο έτος τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με σύνθημά της το τρίπτυχο «Διάλογος, Δημοκρατία, Διπλωματία», καθώς και στις μεγάλες, παγκόσμιες γεωπολιτικές και τεχνολογικές προκλήσεις. Την ίδια ημέρα -και εν μέσω κλιμακούμενης έντασης τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου- ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί τόσο με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όσο και με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Αλμπιν Κούρτι.
Πέρα από τις κρίσιμες αυτές εξελίξεις, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα δηλώσει την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική συνολικά των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ θα επαναλάβει την πρότασή του για ένα καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα ενώνει τον ευρωπαϊκό Βορρά με τον Νότο, ξεκινώντας από την Ελλάδα και περνώντας μέσα από τα Δυτικά Βαλκάνια.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα κάνει δύο παρεμβάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον (Summit of the Future), την Κυριακή (στην Ολομέλεια της Συνόδου) και τη Δευτέρα. Η Σύνοδος αυτή είναι μια πλατφόρμα που θα ασχοληθεί με προκλήσεις όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η οικονομική αστάθεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ψηφιακή διακυβέρνηση και οι απειλές για την παγκόσμια ειρήνη.

Στις 23 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα είναι ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που θα βραβευθούν φέτος με το Global Citizen Award, το οποίο απονέμει το γνωστό αμερικανικό think tank Atlantic Council. O Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει σύντομη ομιλία παραλαμβάνοντας το βραβείο, το οποίο θα του απονείμει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά.

Μαζί του θα βραβευθούν η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ο πρόεδρος της Γκάνας, Νάνα Ακούφο-Αντο, και η πρωτοπόρος στον τομέα της ψυχαγωγίας από τη Νότια Κορέα, Μίκι Λι.

Αναγνώριση

Σύμφωνα με το Atlantic Council, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βραβευθεί ως αναγνώριση για την «αξιοσημείωτη σταδιοδρομία του τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για τις ηγετικές του ικανότητες στη διακυβέρνηση της χώρας αλλά και στις διατλαντικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες υποθέσεις». Οπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Atlantic Council, Φρέντερικ Κέμπε, «αναδεικνύοντας τόσο αξιόλογα άτομα -δύο άνδρες και δύο γυναίκες από τρεις ηπείρους- ελπίζουμε να εμπνεύσουμε άλλους να μιμηθούν τη συμβολή τους σε έναν καλύτερο κόσμο».

Το μεσημέρι της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει χαιρετισμό σε ομογενειακή εκδήλωση που συνδιοργανώνουν στην Αστόρια μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς στις 5 Νοεμβρίου οι Αμερικανοί προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν, πέρα από τον πρόεδρο, και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, με αρκετούς Ελληνοαμερικανούς να διεκδικούν την επανεκλογή τους. Στην εκδήλωση ο πρωθυπουργός θα παρασημοφορήσει επιφανείς ομογενείς. Τέλος, όπως κάθε χρόνο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους μεγάλων εβραϊκών οργανώσεων.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ