Νοτοπούλου: Η προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας και αποπροσανατολισμού από τις αυταρχικές και εκφοβιστικές συμπεριφορές του κ. Κασσελάκη πέφτει στο κενό

Με μία μακροσκελή ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Facebook την Κυριακή, η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου θέλησε να διαχωρίσει τις έννοιες του bullying και της πολιτικής σύγκρουσης κάνοντας λόγο για μία ακόμη φορά για ανοίκειες επιθέσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Όπως τόνισε η κ. Νοτοπούλου, «τις τελευταίες μέρες, παρακολουθούμε μία συζήτηση που διεξάγεται σχετικά με το τι συνιστά συμπεριφορά εκφοβισμού. Στην προσπάθεια, μάλιστα, των υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη να κρύψουν την αλήθεια ή να μην αποκαλυφθεί το πραγματικό πρόσωπό του, καταφεύγουν σε εργαλειοποίηση του φαινομένου και ποινικοποίηση της πολιτικής σύγκρουσης».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι: «Η προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας και αποπροσανατολισμού από τις αυταρχικές και εκφοβιστικές συμπεριφορές του κ. Κασσελάκη απέναντι σ’ εμένα και πολλούς άλλους, εκ μέρους της κ. Τζάκρη, διά της στοχοποίησης και συκοφάντησης του συντρόφου Γιάννη Ραγκούση, αλλά και της ποινικοποίησης της πολιτικής διαφωνίας και σύγκρουσής μας, πέφτει στο κενό. Η προσπάθεια των τρολ και διαφόρων υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη που επιδίδονται στο διαδίκτυο στη δολοφονία χαρακτήρα, εκείνων που τολμούμε να μιλήσουμε απέναντι στον αυταρχισμό του Στέφανου Κασελακη και τις ανοίκειες για δημοκρατικό κόμμα συμπεριφορές,προκειμένου να κάμψουν το ηθικό μας, πέφτει στο βούρκο που οι ίδιοι άνοιξαν».

«Εμείς προχωράμε με αλληλεγγύη και συντροφικότητα, να υπερασπιστούμε την Αριστερά, την Ελευθερία του Λόγου, τη Δημοκρατία» τόνισε η Κατερίνα Νοτοπούλου, ενώ, ανέφερε τα βασικά χαρακτηριστικά, αλλά και τις διαφορές μεταξύ μιας πολιτικής σύγκρουσης και του πολιτικού εκφοβισμού.

Ολόκληρη η ανάρτηση της Κατερίνας Νοτοπούλου

«Σε τι διαφέρει ο εκφοβισμός και το bullying από μια πολιτική σύγκρουση. Τις τελευταίες μέρες, παρακολουθούμε μία συζήτηση που διεξάγεται σχετικά με το τι συνιστά συμπεριφορά εκφοβισμού. Στην προσπάθεια, μάλιστα, των υποστηρικτών του κ.Κασσελάκη να κρύψουν την αλήθεια ή να μην αποκαλυφθεί το πραγματικό πρόσωπό του, καταφεύγουν σε εργαλειοποίηση του φαινομένου και ποινικοποίηση της πολιτικής σύγκρουσης.

Η προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας και αποπροσανατολισμού από τις αυταρχικές και εκφοβιστικές συμπεριφορές του κ. Κασσελάκη απέναντι σ’ εμένα και πολλούς άλλους, εκ μέρους της κ. Τζάκρη, διά της στοχοποίησης και συκοφάντησης του συντρόφου Γιάννη Ραγκούση, αλλά και της ποινικοποίησης της πολιτικής διαφωνίας και σύγκρουσής μας, πέφτει στο κενό.

Η προσπάθεια των τρολ και διαφόρων υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη που επιδίδονται στο διαδίκτυο στη δολοφονία χαρακτήρα, εκείνων που τολμούμε να μιλήσουμε απέναντι στον αυταρχισμό του Στέφανου Κασελακη και τις ανοίκειες για δημοκρατικό κόμμα συμπεριφορές, προκειμένου να κάμψουν το ηθικό μας, πέφτει στο βούρκο που οι ίδιοι άνοιξαν.

Εμείς προχωράμε με αλληλεγγύη και συντροφικότητα, να υπερασπιστούμε την Αριστερά, την Ελευθερία του Λόγου, τη Δημοκρατία.
Επειδή πρόκειται για συζήτηση γύρω από ένα τόσο ευαίσθητο θέμα ας ξαναδούμε μερικά βασικά χαρακτηριστικά, αλλά και τις διαφορές μεταξύ μιας πολιτικής σύγκρουσης και του πολιτικού εκφοβισμού.

Συμπεριφορά που στοχεύει να βλάψει, να φοβίσει ή να εξαναγκάσει έναν άνθρωπο να κάνει κάτι που δεν επιθυμεί, είναι εκφοβισμός. Ένας εκφοβιστής στοχοποιεί άτομα που τα θεωρεί πιο αδύναμα ή ευάλωτα. Είναι επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά,πιθανά με διαφορετικές μορφές που με τη χρήση επιθετικότητας ή απειλών έχει στόχο να κυριαρχήσει ή να φοβίσει κάποιον.

Ο εκφοβισμός περιλαμβάνει μια ανισορροπία δύναμης, όπου ο εκφοβιστής έχει κάποια μορφή πλεονεκτήματος, είτε φυσικού είτε κοινωνικού, απέναντι στο θύμα.

Ο συναισθηματικός εκφοβισμός ενός ατόμου, μέσω διάφορων συμπεριφορών όπως

* Απειλητικές πράξεις ή σχόλια
* Προσβλητικές και Χειριστικές συμπεριφορές
* Πατρονάρισμα
* Εξαναγκασμός και προσπάθεια επιβολής.
Ο/Η αποδέκτης που εκφοβίζεται αδυνατεί, συνήθως, να υπερασπιστεί τον εαυτό του/της.

Συχνά ακολουθεί και η επίρριψη ευθυνών στον αποδέκτη του bullying. Μπορεί να είναι κοινωνικός και να αποσκοπεί να βλάψει τη φήμη ή τις σχέσεις κάποιου, όπως η διάδοση φημών, ο αποκλεισμός ή η ενθάρρυνση της κοινωνικής απόρριψης. Το cyberbullying είναι ο εκφοβισμός που γίνεται στο διαδίκτυο ή μέσω ψηφιακών πλατφορμών, κυρίως με επιβλαβή κείμενα. Οι επιπτώσεις του εκφοβισμού είναι σοβαρές στα άτομα που τον έχουν υποστεί και προκαλεί προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη αλλά και ακραίες καταστάσεις.

Αντίθετα, σε μία σύγκρουση μεταξύ ατόμων ΔΕΝ μιλάμε για εκφοβισμό. Στη σύγκρουση υπάρχει ισότιμη σχέση μεταξύ των μελών. Η σύγκρουση προκύπτει τυχαία, ίσως προκύψει μόνο μία φορά και δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις στον αποδεκτή. Δεν αποσκοπεί στην απόκτηση οιασδήποτε κυριαρχίας. Η πολιτική σύγκρουση είναι μέρος της πολιτικής ζωής».

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ