ΠΑΣΟΚ: Για ένα Κόμμα-Κίνημα που θα συνεπάρει την ελληνική κοινωνία απ’ άκρη σ’ άκρη

Η κάλπη των ευρωεκλογών έστειλε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Οι πολίτες έδειξαν την δυσαρέσκεια τους στην κυβέρνηση. Παράλληλα όμως, έγινε έκδηλο πως δεν εμπνέονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα τα προοδευτικά κόμματα της αριστεράς και κεντροαριστεράς στον ελληνικό πολιτικό χάρτη, με αποτέλεσμα ακόμη και με τη ΝΔ στο 28% να μην υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι της από έναν μεγάλο προοδευτικό πόλο.

Με την υποχώρηση της ΝΔ κατά 13%, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ με άλλες δύο μονάδες από τις εθνικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είχε ιστορική ευκαιρία, αρχικώς να ηγηθεί στον χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά και να δείξει στον κόσμο ότι μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης, με στόχο τις επόμενες εθνικές εκλογές, οπότε κι αν γίνουν.

Δια στόματος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ν. Ανδρουλάκη, τέθηκε με τρόπο καθαρό και αδιαμφισβήτητο ο στόχος της δεύτερης θέσης. Όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά δήλωσε, θα ήταν πολιτική αποτυχία αν δεν συνέβαινε αυτό. Δυστυχώς συνέβη. Την ώρα που χιλιάδες πολίτες ήταν δυσαρεστημένοι με τις πολιτικές της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής περνούσε κάτω από τον πήχη που έθετε ο ίδιος ο Πρόεδρος του, ακόμα και αν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές απέναντι σε έναν διασπασμένο ΣΥΡΙΖΑ και μια ΝΔ σε αποδρομή.

Ένα κόμμα, λοιπόν, που δεν προκαλεί αίσθηση στον κόσμο, δεν μπορεί να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Ας μην κρυβόμαστε. Το ΠΑΣΟΚ αυτήν τη στιγμή δεν εμπνέει την κοινωνία. Και δυστυχώς αυτό δεν είναι μια υποκειμενική κρίση, αλλά κάτι που φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού, ρίχνοντας μια ματιά στα πρόσφατα ποσοστά της κάλπης των Ευρωεκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ν. Ανδρουλάκης έκανε ένα σημαντικό βήμα και σήμερα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στο 12,8%. Όμως τώρα πια χρειάζεται να γίνει ένα σημαντικό άλμα ώστε να υπάρξει κυβερνητική προοπτική. Για να γίνει αυτό χρειάζεται σύγχρονος προοδευτικός λόγος που θα απαντά στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και μια υπερβατική προσωπικότητα που θα ανοίξει το κόμμα στην κοινωνία. Ένα πρόσωπο που θα συστρατεύσει δυνάμεις για να γίνει ξανά το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής η ψυχή της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που θα αποκτήσει και πάλι κυβερνητική προοπτική. Για να εκφράσει ξανά τις μεγάλες κοινωνικές μάζες που πάντα είχε την τιμή να εκφράζει.

Το ΠΑΣΟΚ όταν κατάφερε να εκφράσει μεγάλες μάζες λαϊκών στρωμάτων, το έκανε πάντα έχοντας πολύ σημαντική συμμετοχή σε λαϊκά κινήματα. Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν πάντα δίπλα στα κινήματα και τα αιτήματα τους. Είναι αλήθεια ότι το λαογέννητο κίνημα, το ΠΑΣΟΚ, εδώ και χρόνια έχει απωλέσει τον κινηματικό του χαρακτήρα και είναι σαφές ότι πρέπει να τον επανακτήσει, αν θέλει να βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία και τις ανάγκες της.

Δεν υπάρχει χρόνος. Ο χώρος, και πολύ περισσότερο η χώρα, δεν μπορούν να περιμένουν.

Τώρα είναι η ώρα το ΠΑΣΟΚ να γεννήσει την ελπίδα, να ενώσει δυνάμεις και να γίνει ξανά το μεγάλο Κόμμα-Κίνημα που θα συνεπάρει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία απ’ άκρη σ’ άκρη. Ο Χάρης Δούκας με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη συνιστούν ένα δίδυμο, ικανό μαζί με όλα τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους που θα προσέλθουν στην κάλπη, να συνδιαμορφώσουν ένα προοδευτικό, δημοκρατικό, σοσιαλιστικό, ανοιχτό και συμπεριληπτικό ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας έτσι την ώθηση για να καταστεί ξανά η μεγάλη κυβερνώσα δύναμη της χώρας.

Ο Χάρης Δούκας, Καθηγητής του Πολυτεχνείου, Γραμματέας του Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, ο άνθρωπος που συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση του κλιματικού νόμου στην χώρα, και πλέον Δήμαρχος Αθηναίων, είναι το ζωντανό παράδειγμα του πως μπορεί να νικηθεί η ΝΔ. Στο πρόσωπό του ενσαρκώνει μια υποψηφιότητα που υπερβαίνει κομματικά στεγανά, που έρχεται να ενώσει δυνάμεις αμφοτερόπλευρα με μόνο σκοπό να αγκαλιάσει τις αγωνίες και τις ανησυχίες των δημοκρατικών προοδευτικών πολιτών που τόσο πολύ αναζητούν μια σοβαρή, ρεαλιστική, εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης.

Ο Χάρης Δούκας κέρδισε τη ΝΔ σε έναν όχι τυχαίο Δήμο, αλλά στον Δήμο Αθηναίων, που παραδοσιακά αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Με συνεργασίες από τα κάτω προς τα πάνω, με κοινωνικές συμμαχίες, με συναινέσεις, με κινηματικές δράσεις, με διάλογο με την κοινωνία, με τον πολίτη συμμέτοχο και πρωταγωνιστή, με ένωση ευρύτερων δυνάμεων, με ελπίδα και προοπτική. Με λόγο σύγχρονο και προοδευτικό, που αγγίζει τις ανάγκες και τα μεγάλα προβλήματα των πολλών και αδύναμων, και όχι των λίγων και ισχυρών, με τους οποίους συνδιαλέγεται η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μόνο έτσι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα μπορέσει να εμπνεύσει την κοινωνία να το εμπιστευθεί ξανά.

Στις 6 και 13 του Οκτώβρη σηκώνουμε ανάστημα και γινόμαστε συμμέτοχοι στη νέα αυτή προσπάθεια. Ενώνουμε δυνάμεις, σπάμε τα κάθε λογής αποστήματα, κερδίζουμε την ελπίδα!

Ο Σοφοκλής Γεωργίου είναι Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Υπεύθυνος Νεολαίας & Παιδείας της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Παπάγου-Χολαργού, μέλος του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και πρώην Γραμματέας ΠΑΣΠ Παιδαγωγικού Αλεξανδρούπολης

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ