Επιχείρηση συσπείρωσης από Μαξίµου: Η στρατηγική ενίσχυσης των δεσµών µε την παραδοσιακή βάση της Ν.∆. και η σηµειολογία της εκδήλωσης στη Ρηγίλλης για τα 50 χρόνια

Νέα διάσταση στις προετοιµασίες για την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση της Ν.∆., αλλά και την εν γένει προσέγγιση του Μεγάρου Μαξίµου σε ό,τι αφορά την εσωκοµµατική διαχείριση του αποτελέσµατος των ευρωεκλογών και της αµφισβήτησης κεντρικών κυβερνητικών επιλογών, δίνει η πρόσφατη κοινοβουλευτική παρέµβαση των 11 στελεχών της πλειοψηφίας σχετικά µε τα «κόκκινα» δάνεια.

Βλέπετε, το σενάριο να υπάρξουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες από τους εν λόγω βουλευτές ή και άλλους στο άµεσο και το απώτερο µέλλον, σε συνδυασµό µε την ψυχική απόσταση που χωρίζει πια τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραµανλή και Αντώνη Σαµαρά µε τη σηµερινή «γαλάζια» ηγεσία, θα µπορούσαν να δηµιουργήσουν απροσδιόριστες συνέπειες για την κυβερνητική συνοχή, έστω κι αν σε καµία περίπτωση δεν παρατηρούνται ή υφίστανται τάσεις οργανωµένων κινήσεων και οµαδοποιήσεων.

Παρ’ όλ’ αυτά, το µέτωπο που άνοιξε -και µάλιστα σε δηµόσια θέα- µε την κατάθεση της επίµαχης επίκαιρης ερώτησης στο υπουργείο Οικονοµικών και τον «τσάρο» Κωστή Χατζηδάκη, ήταν ένα καµπανάκι που ήχησε δυνατά στο πρωθυπουργικό στρατηγείο, το οποίο µελετά, σύµφωνα µε πληροφορίες της «Κυριακάτικης Απογευµατινής», µια σειρά από ενέργειες, προκειµένου τα ανάλογα περιστατικά να εξακολουθούν να συνιστούν µεµονωµένες παραφωνίες.

Η σηµειολογία της εκδήλωσης στη Ρηγίλλης, για τη συµπλήρωση µισού αιώνα ζωής της ΝΔ

Μία πρώτης τάξεως ευκαιρία από ουσιαστικής και σηµειολογικής πλευράς είναι φυσικά η εκδήλωση που προετοιµάζουν Μαξίµου και Πειραιώς για τη συµπλήρωση µισού αιώνα ζωής του κυβερνώντος κόµµατος. Αυτή τη φορά, θα επιχειρηθεί να βγει προς τα έξω µια πολύ πιο συναισθηµατική και… ζεστή ατµόσφαιρα, σε αντίθεση µε το κλίµα που επικράτησε στο επετειακό συνέδριο της άνοιξης. Για τον λόγο αυτό, επιλέχθηκε η Ρηγίλλης ως το καταλληλότερο σκηνικό για την περίσταση αυτή, προκειµένου να δοθεί η εικόνα της ιστορικής συνέχειας και να εξωραϊστεί κατά το δυνατόν η σχεδόν βέβαιη απουσία των Καραµανλή και Σαµαρά.

Την ίδια στιγµή, σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο θα επιχειρηθεί να αναδειχθεί ακόµη περισσότερο η στρατηγική της ενίσχυσης των δεσµών µε την παραδοσιακή βάση της Ν.∆., που όπως φάνηκε από την 9η Ιουνίου χαλάρωσαν αρκετά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά ένα σηµαντικό κοµµάτι της συγκεκριµένης εκλογικής δεξαµενής. Είναι άλλωστε κοινός τόπος ότι το σχετικό εγχείρηµα, που ξεκίνησε στον απόηχο της ψήφισης του νοµοσχεδίου για τα οµόφυλα ζευγάρια, της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελµατιών, η οποία αγγίζει ένα σηµαντικό µέρος της κοινωνικής ραχοκοκαλιάς της παράταξης και κυρίως του 28% της ευρωκάλπης, δεν έχει µέχρι στιγµής το ανάλογο αποτύπωµα τουλάχιστον στο δηµοσκοπικό πεδίο, όπου οι σχηµατισµοί στα δεξιά του κυβερνώντος κόµµατος (κατά βάση Βελόπουλος και Λατινοπούλου) δείχνουν να µονιµοποιούν την ανοδική τους τάση.

Ποιοι θα σηκώσουν ακόµη µεγαλύτερο βάρος σχετικά µε την εκπροσώπηση του κυβερνητικού στρατοπέδου στα media

Ως εκ τούτου, στελέχη της δεξιάς πτέρυγας, και πέραν των… γνωστών υπόπτων Βορίδη, Γεωργιάδη, Πλεύρη, αναµένεται να σηκώσουν το αµέσως επόµενο διάστηµα ακόµη µεγαλύτερο βάρος αναφορικά µε την εκπροσώπηση του κυβερνητικού στρατοπέδου στα media, παράµετρος που είναι ήδη εµφανής από την αρχή κιόλας του Σεπτεµβρίου. Στο κάδρο όµως της επιστράτευσης αυτής αναµένεται να εισέλθει ακόµη µια σειρά προσώπων, τα οποία διαθέτουν διαχρονικά ισχυρά ερείσµατα στους κόλπους της βάσης και του στελεχικού δυναµικού, όπως ο Βαγγέλης Μεϊµαράκης, ο οποίος -όπως αποκάλυψαν τα parapolitka.gr- είχε πολύωρη συνάντηση µε τον πρωθυπουργό, µε τους γνωρίζοντες το παρασκήνιο να λένε ότι οι όποιες πρόσφατες παρεξηγήσεις (κυρίως εξαιτίας της µη εκλογής του έµπειρου πολιτικού στην αντιπροεδρία του ΕΛΚ) περιήλθαν οριστικά και αµετάκλητα στο παρελθόν.

Διαβάστε εδώ: Επίσκεψη Μεϊμαράκη στο Μαξίμου – Σε θερμό κλίμα η συνάντηση με Μητσοτάκη

Οπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στο δηµοσίευµα, «επί της ουσίας επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές ότι το λάθος οφείλεται αποκλειστικά και µόνο στον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέµπερ». Εκτός από τον ευρωβουλευτή της Ν.∆., δράση θα αναλάβει, µετά το απαραίτητο διάστηµα προσαρµογής στα νέα του καθήκοντα στις Βρυξέλλες, και ο νέος επίτροπος της χώρας στην Κοµισιόν, Απόστολος Τζιτζικώστας, η επιλογή του οποίου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνιστά το επιστέγασµα της προσπάθειας για την αποκατάσταση των σχέσεων µε τη λαϊκή ∆εξιά, αλλά και την έµπρακτη απόδειξη του προσωπικού ενδιαφέροντος του πρωθυπουργού για τα πάλαι ποτέ ισχυρά «γαλάζια» προπύργια της Βόρειας Ελλάδας.

Σηµαντικός παράγοντας η διατήρηση της εσωτερικής ηρεµίας

Σηµαντικός, τέλος, παράγοντας στην εξίσωση της διατήρησης της εσωτερικής ηρεµίας είναι και ο νέος κύκλος προσωπικών συναντήσεων που έχει εγκαινιάσει εδώ και λίγο καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης µε τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που µετά και την τελευταία εξέλιξη, µε την επίκαιρη ερώτηση των 11, καθίσταται κοµβικός για την αποφυγή αντίστοιχων φαινοµένων. Οπως προκύπτει από συνοµιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι επαφές αυτές θα πυκνώνουν και θα επαναλαµβάνονται ανάλογα φυσικά µε τις υποχρεώσεις του, ενώ το Μέγαρο Μαξίµου -µέσω του Γιώργου Μυλωνάκη, του Θανάση Νέζη, του Παύλου Μαρινάκη, που ούτως ή άλλως διατηρούν ανοιχτό δίαυλο µε το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, αλλά και των υπόλοιπων επιτελώνθα επιχειρηθεί να καταστεί πολύ πιο προσβάσιµο για τα κοινοβουλευτικά στελέχη της κυβερνώσας παράταξης… Αυτό, εδώ που τα λέµε, είναι οπωσδήποτε κι ένα σηµείο γενικότερης αυτοκριτικής του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος…

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ