Η προσπάθεια Μάρη να σώσει την ”Αυγή” μετά τον Κασσελάκη: Οι διαφημίσεις της ”Eteron” στην εφημερίδα αμέσως μετά την ”έκπτωση” του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Στη λίστα των ανθρώπων που αντιπαθεί ο Στέφανος Κασσελάκης πιθανότατα το όνοµα του επιχειρηµατία ∆ηµήτρη Μάρη να είναι δεύτερο στην ιεραρχία µετά από αυτό του Αλέξη Τσίπρα, µε τον οποίο, άλλωστε, φαίνεται να έχει εµµονή. Πρόκειται για τον άνθρωπο που κάποια στιγµή έδειχνε να φιλοδοξεί πως µπορεί να γίνει ισχυρός παίκτης του κεντροαριστερού Τύπου. Αυτός, δηλαδή, που θα καθοδηγούσε τις εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο και που θα χρηµατοδοτούσε εκδοτικά εγχειρήµατα προκειµένου να εξυπηρετήσουν πολιτικά παιχνίδια.

Ο έκπτωτος πρόεδρος του κόµµατος µεταφέρει στους συνοµιλητές του την παγιωµένη εντύπωση ότι ο ∆. Μάρης ήταν ο ενορχηστρωτής διαφόρων σχεδίων που εξυφαίνονταν εναντίον του αυτόν τον έναν χρόνο που ήταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και µάλιστα, σύµφωνα µε πληροφορίες, θεωρεί ότι η εκτίµησή του αυτή επιβεβαιώθηκε απολύτως, επειδή την πρώτη Κυριακή που δεν ήταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το think tank «Εteron», που είναι ιδιοκτησίας του, είχε ολοσέλιδη διαφηµιστική καταχώριση στην «Αυγή της Κυριακής». Θεωρεί, δηλαδή, πως µόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι ο κ. Μάρης επέλεξε να δώσει διαφήµιση στην ιστορική εφηµερίδα µόλις ο ίδιος έπαψε να είναι πρόεδρος. Στο πλαίσιο αυτό µένει να δούµε αν θα συνεχιστεί τους επόµενους µήνες η διαφήµιση της «Εteron» στην «Αυγή», πολύ περισσότερο στην περίπτωση που επανεκλεγεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελάκης. Παραλλήλως, «βλέπει» τον µιντιακό όµιλο και τις επιχειρηµατικές δραστηριότητες του κ. Μάρη ως αυτές που βρίσκονται πίσω από τα σενάρια της επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα σε κεντρικό ρόλο στην Κεντροαριστερά.

Τα επικριτικά άρθρα Μάρη προς το πρόσωπο του Κασσελάκη 

Η «κολώνια» της αντιπαράθεσης µεταξύ των δύο κρατάει στην πραγµατικότητα από το πρώτο διάστηµα που εµφανίστηκε στα πολιτικά πράγµατα της Ελλάδας ο κ. Κασσελάκης και έφερε την ιδιότητα αρχικώς του υποψηφίου και ακολούθως του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά βρίσκει απέναντί του τον µιντιακό όµιλο του κ. Μάρη από το καλοκαίρι του 2023, όταν εµφανώς στήριξε την υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου και ταυτόχρονα αποδοµούσε εκείνον. Κάτι που πιστεύει πως συνεχίστηκε µε διττό τρόπο καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας. Αφενός µε αλλεπάλληλα στοχευµένα δηµοσιεύµατα και επικριτική αρθρογραφία προς το πρόσωπό του. Αφετέρου µε το κοµµάτι της διαφήµισης στα κοµµατικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είχε αποκαλυφθεί (ONE Channel) πριν από περίπου 15 µήνες, είχε υπάρξει µεγάλο διαφηµιστικό πακέτο του think tank «Eteron» για την «Αυγή». Συγκεκριµένα, είχαν συνάψει διαφηµιστική σύµβαση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ που αφορούσε την κοµµατική εφηµερίδα.

Με βάση το σχετικό ρεπορτάζ, η σύµβαση είχε υπογραφεί στις 29 Ιουνίου 2023, ηµέρα που παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και οι πάντες τότε προεξοφλούσαν πως η κυρία Αχτσιόγλου θα ήταν η διάδοχός τους. Η εν λόγω συµφωνία πάγωσε µερικές εβδοµάδες µετά, στο διάστηµα µεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των εσωκοµµατικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν το κλίµα είχε αλλάξει και φαινόταν πως θα εκλεγεί ο κ. Κασσελάκης. Στο επιτελείο του τελευταίου θεωρούσαν από τότε πως η σχετική συµφωνία είχε γίνει στο πλαίσιο της υποστήριξης της πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ από τον όµιλο του κ. Μάρη, γι’ αυτό και πάγωσε όταν φάνηκε πως κέρδιζε τις εκλογές ο Στ. Κασσελάκης.

Τους πρώτους µήνες της προεδρίας Κασσελάκη υπήρχαν συνεχώς αρνητικά δηµοσιεύµατα, τα οποία πύκνωσαν όταν προέκυψε η εσωτερική σύγκρουση του κ. Κασσελάκη µε την οµάδα της κ. Αχτσιόγλου και την οµάδα του κ. Τσακαλώτου. Υπήρχαν πολλά επικριτικά άρθρα προς το πρόσωπο του τότε προέδρου στα µέσα ενηµέρωσης του κ. Μάρη. Ενα από αυτά είχε τίτλο «Κασσελάκης: Τακτική διάλυσης µε πρόεδρο υπεράνω οργάνων», ενώ σε άλλο άρθρο σηµειωνόταν πως «η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει εσωκοµµατικό δηµοψήφισµα για τις διαγραφές των τεσσάρων ιστορικών στελεχών της αξιωµατικής αντιπολίτευσης συνιστά µια πρωτοφανή µεθόδευση, η οποία ενταφιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόµµα του προοδευτικού χώρου». Ξεκάθαρη θέση είχε πάρει ο όµιλος του κ. Μάρη κατά του κ. Κασσελάκη όχι µόνο µε τη σύγκρουση που είχε µε τα στελέχη που µετέπειτα συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά, αλλά και στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου, όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε πάρει την πρωτοβουλία της έµµεσης καθαίρεσής του. Από τότε ουσιαστικά οι σχέσεις του κ. Μάρη µε τον κ. Κασσελάκη οδηγήθηκαν στο ναδίρ. Αλλωστε, το εν λόγω συγκρότηµα είχε πρωτοστατήσει και στις αποκαλύψεις αναφορικά µε το διάτρητο «πόθεν έσχες» του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, από τα Μέσα του κ. Μάρη είχε αποκαλυφθεί ότι ο κ. Κασσελάκης ήταν ιδιοκτήτης αλλοδαπής εταιρείας στις ΗΠΑ, κάτι που απαγορεύεται από τη νοµοθεσία για το ασυµβίβαστο πολιτικών προσώπων, εγείροντας νοµικά και πολιτικά ερωτήµατα, µε τον έκπτωτο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά ότι «εφόσον ο νόµος αφορά και σε εµένα, θα πουλήσω τις εταιρείες που έχω στο εξωτερικό», καταλήγοντας αιχµηρά ότι «σε κάθε περίπτωση ο Μάρης δεν θα αγοράσει φτηνά τον ΣΥΡΙΖΑ».

augi_eteron_ok

▶ Η διαφημιση του think tank «Eteron», ιδιοκτησίας ∆ημήτρη Μάρη, που μπήκε στην «Αυγή της Κυριακής» στην έκδοση μετά την εκπαραθύρωση του Κασσελάκη από την προεδρία ΣΥΡΙΖΑ (πάνω). Η ανάκληση της διαφημιστικής σύμβασης από την «Eteron» στις 18 Σεπτεμβρίου 2023, όταν ξεκίνησε να διακρίνεται το προβάρισμα Κασσελάκη έναντι της Αχτσιόγλου (δεξιά)

Οι διάφορες απόπειρες του επιχειρηµατία να εµφανιστεί ως παράγοντας των µίντια µε διευρυµένη αποδοχή

Βεβαίως, ο κ. Μάρης κατά καιρούς έχει κάνει διάφορες προσπάθειες να εµφανιστεί ως «παίκτης» των µίντια µε διευρυµένη αποδοχή. Στα πρώτα χρόνια του Μνηµονίου συµµετείχε στο εκδοτικό εγχείρηµα της αντιµνηµονιακής εφηµερίδας «∆ηµοκρατία», που αρχικώς στήριζε µε σθένος Σαµαρά, ενώ µετέπειτα τον πολέµησε σφόδρα. Ακολούθως, ως υποστηρικτής της κυβέρνησης Τσίπρα – Καµµένου, έκανε εκδοτική σύµπραξη µε τον Ιβάν Σαββίδη και αγόρασαν από κοινού το «Εθνος». Η εν λόγω συµµαχία, ωστόσο, κράτησε λίγο καιρό, καθώς πολύ σύντοµα διαφώνησαν και ο κ. Μάρης αποχώρησε από το «Εθνος». Η ταύτιση µε τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. φαίνεται να τον έβαλε σε σκέψεις ακόµα και για το ενδεχόµενο να διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια και να πάρει µέρος στο µεγαλόπνοο σχέδιο Παππά απέναντι στους κυρίους Βαρδινογιάννη, Μαρινάκη, Αλαφούζο και Κυριακού. Ωστόσο, εν συνεχεία απέσυρε το ενδιαφέρον του και δεν µπήκε στη βάσανο διεκδίκησης τηλεοπτικής άδειας. Επειδή, όµως, από εκείνα τα χρόνια γοητευόταν από τη συνύπαρξη και την ώσµωση µε διάφορους αριστερούς ινστρούχτορες, αντιλήφθηκε ότι στον χώρο αυτό έχει σηµασία η κατάθεση µεγαλόπνοων ιδεών και η µελέτη των κοινωνικών τάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε το 2022 στη δηµιουργία του think tank «Εteron», και µάλιστα είχε αναθέσει τη διεύθυνσή του στον φέρελπι πολιτικό της ευρύτερης Αριστεράς Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Η επιλογή αυτή είχε ερµηνευτεί και ως προσπάθεια προετοιµασίας του κ. Σακελλαρίδη να παίξει ενεργότερο ρόλο στα δρώµενα του ΣΥΡΙΖΑ, ακόµα και ως διάδοχος του κ. Τσίπρα, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε µε βάση και τις αποφάσεις που πήρε ο ίδιος ο κ. Σακελλαρίδης στις εθνικές εκλογές του 2023, όταν και αρνήθηκε όλα όσα του είχε προτείνει ο κ. Τσίπρας.

Να σηµειωθεί, τέλος, ότι ο κ. Σακελλαρίδης αποχώρησε από την «Εteron» µερικούς µήνες αργότερα, προκειµένου να αναλάβει τον πολιτικό σχεδιασµό της Νέας Αριστεράς και ακολούθως να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής µε το σχήµα που προέκυψε από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ